În ultimii 6 ani, am avut 3 job-uri în București. La primul am lucrat 4 ani, iar de acolo am fost recrutată la o revistă. Nu am stat foarte mult acolo, vreo 6 luni. Datorită contextului, am încheiat colaborarea de comun acord și am avut cam o lună timp să-mi caut alt loc de muncă. În cele ce urmează voi scrie ce învățături am tras din experiența mea. Sfaturile nu au o valoare absolută, dar cred că pot fi folositoare în majoritatea situațiilor.
Apucă-te din timp și acoperă o arie mare
Nu te limita la un singur site de job-uri. Folosește și ejobs și bestjobs și ce alte site-uri mai știi. De altfel, este recomandat să ai profilul la zi chiar dacă nu ești în căutarea unui job. Presupunând că ești presată de timp, începe să aplici la cât mai multe job-uri, imediat ce ai aflat că trebuie să-ți găsești alt loc de muncă. Angajatoriilor, respectiv HR-ilor, le ia foarte mult timp să treacă prin toate aplicațiile. Uneori CV-ul tău ajunge întâi la o firmă de recrutare și după ce treci de interviurile lor ajungi la un interviu cu angajatorul.
Înainte de interviu
Află tot ce poți despre firma angajatoare. Fă-ți temele și investighează cu atenție site-ul firmei, pagina acesteia de facebook/twitter/șamd. Te poți folosi de aceste informații pentru a-i lăuda pentru prezența online sau strategia de marketing sau sau sau…
Ce aduci cu tine la interviu
În cele mai multe cazuri angajatorul va avea deja o copie a CV-ului tău, dar de siguranța ia cu tine unul sau chiar două exemplare din CV, o copie după buletin și portofoliu, dacă este cazul. De asemenea, fă-ți un discurs mental convingător despre experiența și pregătirea ta. Dacă tu crezi în tine și alții vor crede. Sună a clișeu, știu, dar este foarte adevărat.
Pentru a te pregăti pentru întrebările tipice din cadrul unui interviu, poți arunca un ochi aici. Iar aici poți găsi câteva sfaturi despre cum să te prezinți la interviu.
Nu te lăsa bătută
Nu te speria de respingere. Vor fi firme care-ți vor spune aberații de genul „nu te potrivești cu cultura noastră organzițională”. Adesea respingerea nu are legătură cu pregătirea sau experiența ta. Intervievatorii pot fi subiectivi sau pot alege viitorul angajat în funcție de așteptările salariale ale acestuia.
E normal să te panichezi dacă timpul trece și tu rămâi în aceeași situație. Poți chiar și să te deprimi. Însă, orice ar fi, nu pierde legătura cu cei din jurul tău. Acest lucru te va ține la suprafață. Încearcă să te odihnești cât mai bine și să mănânci la timp. Mai ales mănâncă fructe și legume. Iar pentru starea de spirit poți încerca să alergi. Mișcarea îți va face bine și vei simți că te eliberezi de griji și gânduri negre.
O să fie bine
Mai devreme sau mai târziu totul o să fie bine. Vei vedea.