Fie că anul acesta termini facultatea, ai ieșit din concediul de maternitate sau pur și simplu îți schimbi jobul, trebuie să te pregătești temeinic înainte de un interviu.
Iată, așadar, o listă cu 20 de întrebări, din cele mai des întâlnite, și sugestii de cum le poți răspunde.
Ce-mi poți spune despre tine?
Încearcă să-ți limitezi răspunsul la viața profesională. Nu oferi informații despre lucruri personale decât dacă ești întrebată în mod specific acest lucru.
De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?
Ferește-te de răspunsuri negative de tip „șeful meu era un porc”, „nu mă simțeam respectată” etc. Formulează răspunsul astfel încât să transmiți că ești în căutare de un loc mai bun, mai multe provocări și mai multe oportunități.
Care este locul de muncă ideal?
Nu începe o poveste despre cum voiai să devii detectiv particular în copilărie (excepție: poți spune asta dacă jobul pentru care ai aplicat este detectiv particular). Folosește-te de stereotipurile actuale, eventual formulate puțin diferit, de tip „un colectiv plăcut”, „loc de dezvoltare”, „oamenii cu inițiativă”
Care sunt punctele tale slabe?
Nu încerca să spui o inepție de tipul „muncesc prea mult” sau „nu am puncte slabe”. Fii sinceră și autentică și spune 1 sau 2 puncte slabe care nu ți-ar afecta desfăsurarea activității la noul job.
Care sunt punctele tale tari?
Acesta nu este momentul să fi modestă și rușinată. Pregătește-ți o listă mentală cu calitățile tale și enumeră-le în propoziții elocvente.
Ce știi despre firma noastră?
În cazul (rar) în care nu ești sunată de o persoană care nu se prezintă și care te cheamă la un interviu în mall, șansele sunt foarte mari să știi la ce firmă/companie aplici. Fă-ți temele și investighează cu atenție site-ul firmei, pagina acesteia de facebook/twitter/șamd. Te poți folosi de aceste informații pentru a-i lăuda pentru prezența online sau strategia de marketing sau sau sau…
De ce crezi că ești persoana potrivită pentru acest job?
Pentru a răspunde la această întrebare este necesar să nu fi sărit pasul de la punctul 6. Dacă nu vrei să te trezești cu răspunsuri negative însoțite de explicația „nu te potrivești cu cultura noastră organizațională”, formulează-ți de acasă un răspuns care să îmbine calitățile tale și contextul total al companiei.
Te consideri o persoană de succes?
Răspunde „da”. Succesul este relativ, nu înseamnă că pentru a avea succes trebuie să cucerești lumea, iar viața personală nu intră în această ecuație.
Ce spun colegii tăi despre tine?
Fii sinceră și spune complimentele pe care le primeai de la foștii tăi colegi. Încearcă din răsputeri să nu exagerezi.
Cât timp ai de gând să lucrezi pentru noi?
Dacă nu ți se cere să răspunzi specific, dă un răspuns general de tipul „Voi rămâne câtă vreme atât eu cât și Dvs. suntem mulțumiți”
Crezi că ești supracalificată pentru această poziție?
Încearcă să-l convingi pe recruiter că ești persoana potrivită pentru acest job. În cazul în care chiar ești prea calificată dar ai nevoie de acest job, nu vorbi prea mult de calificările tale.
Care este stilul tău de management?
Oricum formulezi răspunsul este important să pui accentul pe comunicare.
Lucrezi bine în echipă?
Pare o întrebare foarte uzată și clișeică, dar este foarte importantă. Nu spune doar „da”. Încearcă să dai câteva exemple de proiecte reușite lucrate în echipă.Ce rol preferi să ai într-o echipă care lucrează pe un anumit proiect?
Spune că ești flexibilă, că te adaptezi ușor și în rolul de leader dar și de executant.
Ce te deranjează la colegii de muncă?
Lista aceasta ar putea fi foarte foarte lungă, dar străduiește-te să te abții de la răspunsuri concrete. Oferă în schimb informația că orice conflict ar apărea vei avea capacitatea de a rezolva problema într-un mod diplomat.
Unde te vezi peste 5 ani?
Clasica întrebare! Nu este necesar să declari că vei lucra tot pentru ei. Este foarte important, însă, să formulezi un răspuns în concordanță cu CV-ul și drumul profesional urmat până în prezent. Încearcă să creezi impresia unei viziuni.
Ce este mai important pentru tine: banii sau munca?
Oferă un răspuns balansat din care să reiasă că ambele sunt importante.
Cât de bine reușești să lucrezi sub presiune?
Acestă întrebare poate fi o întrebare capcană. De asemenea, oferă un răspuns balansat, că preferi să nu lucrezi sub presiune, dar că în cazuri excepționale te descurci și ai rezultate bune.
Ce ne facem cu lipsa de experiență?
Vorbește despre experiență câștigată în proiecte de voluntariat sau chiar din proiecte din facultate. Subliniază calitățile care te fac potrivită pentru jobul pentru care aplici.
Cum reacționeazi când ești criticată?
Este important să spui că nu iei nimic personal. Și că, atunci când se poate, te folosești de critică pentru a te schimba în bine.
Mai rămâne să-ți găsești ținuta potrivită (iată aici câteva recomandări) și ești gata de „luptă”. Mult succes!