Timp Liber

Cele mai tari festivaluri de toamnă ale Europei

festivaluri de toamnă

Dor de ducă, de explorat orașe europene (sau de redescoperit, poate, într-un nou decor)? Dor de prelungit exuberanța verii, încă puțin, poate preț de încă un anotimp? Ei bine, atunci te invităm la… festivaluri de toamnă! Care? Oricare din lista de mai jos! Fiecare dintre ele e biletul de călătorie și pretextul perfect pentru a evada spre un alt colț al Europei, de a te „îmbogăți”, de a-ți lărgi orizonturile și de a te distra (până la urma), ca-n plina vară. E șansa ta de a „gusta” din toamnă (și implicit din delicii locale), de a te umple de muzică și stare de bine cam cât pentru o iarnă lungă, de a explora noi destinații pictate în culorile toamnei.

Acestea fiind zise, hai să vezi selecția festivalurilor de toamnă din Europa pe care ți-am pregătit-o și să îl alegi pe cel (sau pe cele!) ce se mulează cel mai bine profilului tău de turistă!

Pe LAMONZA.RO găsești genți de voiaj ieftine– poți cumpăra de aici!

OKTOBERFEST (Munchen, 16.09-4.10)

oktoberfest

Sigur ai auzit de Oktoberfest, „părintele” tuturor festivalurilor berii ce au „explodat” în ultima vreme în toate colțurile globului! Nici măcar nu trebuie să fii „expertă” în materie de bere pentru a aprecia un eveniment de tradiție, ce emană atâta voie bună și culoare!

Berea e, fără-ndoială, „motorul” ce pune toată nebunia asta carnavalescă în mișcare însă, mai mult de-atât, băutura aurie devine un adevărat simbol în Munich în timpul festivalului Oktoberfest. E un simbol al tradițiilor și al culturii bavareze, al specificului local (mai ales dacă ne gândim la toate fabricile de bere din regiune și la faptul că, pentru majoritatea locuitorilor ,acestea sunt nu doar un motiv de mândrie locala, ci și… sursă de venit).

De ce vei avea parte odată ajunsă in Munchen în perioada cea mai aglomerată a anului? De corturi imense colorate și vesel înzorzonate, înțesate de mese și bănci lungi, de oameni voioși, bucuroși de prieteni și de oaspeți, savurând licoarea ce face cinste orașului, de carusele, de tot felul de vânzători ambulanți, de muzică tradițională, delicii culinare specifice zonei și de o feerie de culori (ale costumelor tradiționale bavareze). Încântare la superlativ pentru toate simțurile în acorduri și printre arome bavareze!

Si cum Munchen înseamnă mult mai mult decât bere, cârnăciori și ritmuri specific bavareze, îți propunem sa (re)descoperi și cealaltă față a orașului. Oktoberfest poate e, până la urmă, si un pretext perfect de a te „rătăci” pe străduțele din centrul vechi ale orașului Munchen, de a bramburi prin încăperile somptuoase ale palatului Residenz si ale palatului Nymphenburg (vechile reședințe ale regilor bavarezi) și chiar de a vizita BMW Welt, „Disneyland-ul” oricărei pasionate de mașini (și nu neapărat exclusiv ale brandului respectiv).

CAFE BUDAPEST CONTEMPORARY ARTS FESTIVAL (6-22.10)

CAFE BUDAPEST CONTEMPORARY ARTS FESTIVAL

Si cine spune că e musai să pleci departe de casă pentru a putea participa la toată feeria creată de festivalurile de toamnă din Europa? Nici vorbă! Chiar aici, „prin vecini”, luna octombrie îmbracă Budapesta în straie de sărbătoare. Și ce mai straie! Capitala Ungariei se pregătește să te „năucească” pur și simplu, nu doar cu spectacolele de dans, muzică și teatru, dar și cu nebunia de arome!

Pe lângă pleiada de spectacolele de artă contemporană, în Budapesta, în acea perioada, vei putea participa la târguri de vin, de brânzeturi, până și de pălincă…

Unde mai pui că Festivalul Vinului Nou și al Brânzeturilor va avea loc într-un decor de vis – Castelul Vajdahunyad, din Parcul Orașului, o „copie a Castelului Huniazilor”. Până la urmă despre asta e vorba atunci când mergi la un festival, despre șansa de a explora destinații noi sau vechi, însă puse într-o altă lumină.

Gândit inițial ca o galerie de prezentare (Expoziție Milenară), prin urmare proiectat din carton și lemn, ulterior a fost regândit, în stil neogotic, din piatră, rezultând minunăția arhitecturală ce găzduiește festivalul cu pricina în prezent!

EUROCHOCOLATE FESTIVAL (Perugia, 13-22.10)

EUROCHOCOLATE FESTIVAL

După ce ne-am extaziat papilele gustative cu brânzeturi fine și vinuri alese din podgoriile Ungariei, schimbăm și locația și tipul de răsfăț gustativ! Hai cu noi în… Perugia, Italia (regiunea Umbria), la Festivalul Ciocolatei!

Pe parcursul festivalului vei putea să îți „sabotezi” dieta cu diverse tipuri de ciocolată și deserturi ce au ciocolata drept ingredient principal, meșteșugită de ciocolatieri locali și nu numai (știai că exista o fabrică de ciocolată în Perugia?). Asta nu e tot! Lasă-te surprinsa de tot felul de „surprize” dulci, ce pot lua fie forma unor lucrări de artă din ciocolată (sculpturi uriașe, printre altele), modelate cu măiestrie de cofetari de renume, și acceptă provocarea de a participa la diverse worshopuri, unde vei afla secrete ale modelării deserturilor/figurinelor din ciocolată, și multe altele.

Odată ce ai ajuns în Perugia, bijuteria medievală din centrul Italiei, faimoasă și pentru pasiunea locuitorilor pentru muzica jazz, nu rata șansa de a explora fermecătorul orășel înnobilat de o istorie de sute de ani! Nu rata centrul medieval, urcă si coboară scările din piatră gârbovite de timp, admiră „parada” clădirilor istorice, lasă-ti pașii să hoinărească de-a lungul străduțelor pavate cu piatră și fă un popas mai lung în dreptul (și în interiorul) Palatului dei Priori (ce adăpostește, ca pe un tezaur, fresce superbe și valoroase colecții de arta), apoi plimbă-te prin Cetatea Paolina, iar apoi…

SALONUL CIOCOLATEI (Paris, 28.10-1.11)

festivalul ciocolatei

Nu ai vrea să iei parte la cel mai dulce dintre aceste festivaluri de toamnă, pe parcursul căruia în capitala Franței ciocolata e ridicată la rang de artă?

Așteaptă-te la „slalomuri” printre sutele de standuri cu produse din ciocolată semnate de cei mai faimoși artiști în ciocolată, din toate colturile lumii, la ateliere pentru cei mici și cei mari și la conferințe pe tema ciocolatei (cum altfel!), până și la… spectacole de haute couture, unde ciocolata (evident) e pusă  în lumina reflectoarelor.

Degustă, descoperă procesul de obținere al „păcătosului” desert, dar nu uita și să (re)descoperi Parisul. Catedralele Notra Dame si Sacre Cœur, bulevardul Champs Elysee, Centrul Pompidou și nespus de boemul Montmartre te așteaptă să le (re)explorezi în lumina caldă de toamnă! De asemenea, o croaziera pe Sena ți se va întipări în memorie ca o… „amintire dulce” dacă o vei „asezona” cu delicii de ciocolată cumpărate de la târg, nu crezi?

FESTIVALUL STRIDIILOR (Galway-Irlanda, 22-24.09)

FESTIVALUL STRIDIILOR

Dacă bugetul și pofta de aventură te trimit și mai departe de casă, atunci Galway poate deveni următoarea ta destinație toamna aceasta! Gândește-te la Festivalul Scoicilor și al Fructelor de Mare ca la un răsfăț culinar cu specific irlandez (ceea ce înseamnă și „asezonat” cu multă bere Guiness, muzica irlandeză și multă voie buna… tipic irlandeză și ea.

Pregătește-te, de asemenea, să iei parte (ca spectator sau ca participant, de ce nu?) și la Campionatul de Deschidere al Scoicilor și să intri în acea atmosfera de… voie buna specific irlandeză.

Haide sa îți dăm un exemplu de posibil „program de o zi” în Galway pe perioada festivalului!

  • Îți începi ziua cu o excursie cu feribotul spre arhipelagul Aran, nu departe de golful Galway, format din 3 insulițe numai bune de explorat, unde te așteaptă un spectacol de… măiestrie a naturii, cu stânci sculptate de vânt si de valurile oceanului Atlantic, cu plaje ascunse numai bune pentru plimbări
  • În a doua jumătate a zilei iei ușor la pas Shop Street și Quay Street, vizitezi Biserica Sf. Nicolae, superba construcție medievală ce își poartă, mândră, aura de „cea mai mare impozantă biserică medievală din Irlanda” (ridicată în 1320)
  • Seara ar fi păcat să nu intri și tu în „febra” concursului de desfăcut scoici si să nu te relaxezi, cu o porție de stridii în față, udate cu șampanie sau bere irlandeză, într-o ambianță specifică pub-urilor irlandeze (care, pe perioada Festivalului Stridiilor, e parcă și mai animată)

LONDON DESIGN FESTIVAL (Londra, 16-24.10)

Îți propuseseși să (re)vizitezi Londra de ceva vreme, dar ai tot amânat din varii motive? Ei bine, Festivalul de Design din Londra e cel mai bun „imbold” pentru a lua cea mai bună decizie în acest sens. Tu doar ocupă-te de cazare și de transport, căci de itinerariul tău în Londra se ocupă, în mare parte, organizatorii festivalului cu pricina!

Practic, timp de 8 zile, Londra devine capitala mondială a designului, locul de întâlnire al celor mai cunoscuți designeri, arhitecți si retaileri ai momentului. Pentru tine, ca turist (și eventual cumpărător, cine știe), se vor pregăti o pleiadă de ateliere, expoziții și instalații de design contemporan ce vor împânzi capitala. Bucură-te de toată aceasta nebunie pregătită pentru tine de minți creatoare și nu uita să o completezi cu tururi de (re)descoperire a capitalei londoneze.

Profită, prin urmare, de acest pretext pentru un city-break în Londra și cutreieră sălile British Museum-ului și ale National Gallery, (re)prinde în poze de „stârnit invidii” Catedrala Westimenster Abbey, St. Paul și London Eye, (re)descoperă Palatul Buckingham și poposește într-unul din pub-urile londoneze de tradiție.

FESTIVALUL GEORGE ENESCU (București, 2-24.09)

festivalul george enescu

Vești bune: imaginează-ți că nici nu e cazul să ieși din „spațiul carpato-danubiano-pontic” pentru a te bucura de un festival de renume al toamnei! În luna septembrie, timp de 22 de zile Bucureștiul e „locul de pelerinaj” al celor ce vor să aducă tribut muzicii lui Enescu! Ce-ai zice să îți bucuri și tu urechile și sufletul cu câteva mostre de virtuozitate muzicală în această perioadă?

Oferta festivalului George Enescu cuprinde nu mai puțin de 19 concerte și recitaluri ce aduc, pe aceeași scena a Ateneului Român, tinere speranțe înscrise în concurs, artiști de renume internațional și laureați ale vechilor ediții. Toți vor urca pe scenă animați de ediția din acest an a festivalului: „Trăiește-ți visul!”

Printre concerte și recitaluri îți poți completa programul zilelor petrecute în capitală cu vizite în atât de boemul și plin de viață centru vechi al Bucureștiului, cu vizite la muzeele ce încă fac cinste capitalei (Muzeul Național de Artă, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Satului), cu selfie-uri având în fundal masiva Casa Poporului sau pur și simplu cu plimbări în parcul Herăstrău sau în Cișmigiu, având, încă, muzica lui Enescu în urechi și-n suflet!

Dacă ești în căutare de genți de voiaj ieftine, poți intra aici să vezi ce modele îți propunem noi. 🙂

Ei, cum ți se pare „recolta” noastră de toamnă în materie de festivaluri de toamnă europene? În speranța că am reușit să te „ademenim”, îți urăm multă, multă distracție, spor la… degustat/ascultat/vizionat/admirat și la (re)vizitat!  😉

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.