În sfârșit te poți relaxa după toată încordarea ce s-a acumulat pe perioada competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021! Ce-ai zice să te răsplătești acum, după desemnarea orașului câștigător, cu un… city-break?
Ei bine, nouă ne-a venit o super idee, acum, post „decernare”: să „scormonim” prin „cufărul” cu foste „orașe-bijuterie” înnobilate deja cu acest titlul onorant și să repunem în lumina reflectoarelor, pentru tine, 5 dintre aceste foste capitale europene ale culturii.
5 bilete de călătorie, 5 destinații ce se disting prin specificul local, dar care sunt legate, totodată, prin aceeași „încăpățânare” de a-și conserva valorile culturale.
Bergen, Norvegia, Capitala Europeana a Culturii 2000
Al doilea oraș ca mărime din Norvegia, Bergen ne-a atras imediat atenția, în timp ce „făceam săpături” în istoria de peste 30 de ani a acestui program de tradiție al Parlamentului European.
Bergen ți se va înfățișa în fața ochilor ca un… tablou în culori ce-ți bucură sufletul! Textură și parfum de lemn înnobilat de timp… arhitectură unică… oraș superb încadrat de un cadru natural perfect pentru o reprezentare a raiului…
- Vechiul cartier (parte a patrimoniului UNESCO) Bryggen, cu străzi și case colorate din lemn: senzația lemnului împovărat de secole gemând sub pașii tăi, în timp ce străbați străduțele cartierului de poveste… casele din lemn (parte a fermecătorului specific local al Bregenului), în culori surprinzător de vesele, atelierele meșteșugarilor ce-ți vor răsari în cale, toate vor crea o atmosferă incredibil de autentică de… întoarcere în timp. Nu în orice timp, ci în acele „timpuri” de demult (sec. XIV-XVI mai precis) în care orașul norvegian juca un rol major în Liga Hanseatica (alianță a orașelor comerciale cu deschidere la Marea Nordului și Marea Baltică)
- Piața de peste: unde îți vei putea surprinde papilele gustative cu tot felul de delicatese-ofrandă ale Marii Norvegiei. Savurează un sandwich cu carne de… balena sau poate o porție de fructe de mare sau…
- Muzee (pe care ar fi păcat sa le ratezi): Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul Maritim și Aquarium-ul (unde vei putea admira crâmpeie de viață din adâncurile Marii Norvegiei: foci, lei de mare… spre deliciul celui mic, dacă vei fi însoțită de ștrumful/pitica ta), Muzeul Universitatii, Muzeul Hanseatic, Hala Hakon, Muzeul Koda (pentru o porție generoasa de artă modernă)
- Târâm de poveste presărat cu fiorduri ce-ți taie respirația: să ajungi în Bergen și să nu vizitezi cel puțin o parte din splendorile naturale din împrejurimi ar fi ca și cum te-ai nimeri prin Sinaia și… nu ai urca și pe platoul Bucegilor…
Prin urmare, ia-ți rucsacul în spinare, bocancii în picioare, și aventurează-te (după ce ți-ai book-uit o excursie în prealabil) pe Munții din jurul Bergenului. Brăzdează apele la bordul unui vapor și explorează cel puțin o parte din fiordurile (simboluri al Norvegiei) ce fac acest colț de lume să pară ruptă din rai.
Din fericire pentru tine Bergen e situat la o distanță ideală de unele dintre cele mai importante fiorduri ale Novegiei: Hardangerfjord (cel mai lung din Norvegia, de altfel), Sognefjord, Geirangerfjord (inclus in patrimoniul UNESCO), Nærøyfjord.
Odată ce ți s-a deschis apetitul pentru „superlative” de frumusețe naturală, ce ai zice de o excursie spre „cel mai mare ghețar din Europa continentală”, spre Parcul Naţional Jostedalsbreen mai precis?
Salamanca, Spania, Capitală Europeană a Culturii 2002
Clădirile de culoarea mierii, „aprinse” de razele soarelui, decorate cu ornamente de-o măiestrie rară, ne-au captat atenția și încântat ochiul imediat (atât nouă, cât și celor din Comisia UNESCO, ce a inclus Salamanca în Patrimoniul Mondial)!
Moștenire arhitecturală covârșitoare și efervescență tinerească (orașul spaniol fiind un important centru universitar). Într-un cuvânt: o destinație perfectă pentru un city-break!
- Plaza Mayor: vastă, baroc-elegantă, flancată de clădiri impozante de culoarea mierii încă din sec. 18 (nuanță „simbol” a orașului Salamanca), și presărată cu terase și cafenele chic. Sugestia noastră pentru un prim „popas”: savurează o cafea în Cafe Novelty (cea mai veche cafenea din Salamanca), într-un decor elegant, dar primitor, dominat de sculptura scriitorului Torrente Ballester
- Cele 88 Galerii ale Porticurilor din Salamanca: decorate cu medalioane reprezentând personalități emblematice pentru Spania (Cervantes, Columb…), dar și capete încoronate
- Universidad de Salamanca (cea mai veche din Spania, în clădirea La Clerecia): un adevărat regal de frumusețe arhitectonică în stil baroc, înțesată de ornamente (în aceeași nuanță a mierii) ce încântă ochiul
- Cele 2 Catedrale din Salamanca:
- Catedrala Veche: în stil romanic, cu ușoare accente gotice, precum bolțile ogivale (influențele fiind ușor de explicat, având în vedere că a fost ridicată pe durata unui secol, sec. 12, mai exact). Impresionantă, de asemenea, și prin cupola-i bizantină și prin Turnul Cocosului (Torre del Gallo). Nu doar atmosfera medievală și liniștea din interiorul impresionantului lăcaș te va cuceri, ci și conștientizarea faptului că aceste ziduri au fost martore la ceremonii de absolvire, procese ale Inchiziției, întruniri religioase…
- Catedrala Noua: mult mai impozantă decât Catedral Vieja, o armonioasă împletire de 3 stiluri arhitecturale, gotic, renascentist si baroc.
Și acum doza de neprevăzut: știai că pe masiva ușă a fost adăugat, in 1922 (când catedrala a trecut printr-un amplu proces de restaurare), o mica sculptură reprezentând un… astronaut? Explicația: restauratorul a adăugat un element simbol al epocii sale. Mister elucidat!
De asemenea, ar fi mare păcat să nu profiți de „Expoziția Ieronimus”! E practic un tur al catedralei ce include și turnurile sale cele mai înalte. Deci, daca nu ai rău de înălțime, pregătește-te sa admiri, de sus, fosta capitală europeana a culturii aflată deja… la înălțime!
- Casa Scoicilor: ai cărei pereți exteriori au fost împodobiți, conform unora, (care au avut suficientă răbdare pentru a le număra) cu nu mai puțin de 400 ornamente în formă de scoică, din aceeași piatră de culoarea mierii.
Graz, Austria, Capitala Europeana a Culturii 2003
„Odinioară” și „acum” se completează surprinzător de natural în Graz! „Martori” ai vremurilor medievale… monumente de arhitectură barocă și… expresii curajoase ale avangardismului în design compun acest puzzle nespus de ispititor și de ofertant: orașul Graz. Haide să-l explorăm împreună, ce zici?
Altstadt (Orasul Vechi), intrat în Patrimoniul UNESCO
- Hauptplatz: piața „epicentru” a Orasului Vechi, de unde converg toate străzile principale din Graz. Fă-ți un selfie lângă coloana Sfintei Treimi ce domină piața și apoi încă o colecție de poze cu acele clădiri bijuterii-arhitecturale în stil renascentist ce-ți încântă ochiul în mod deosebit
- Fortareata (Turnul cu Ceas): de fapt din vechea fortăreață medievală a mai rămas un turn, Turnul cu Ceas, devenit emblemă a orașului Graz. Odată ajunsa pe dealul din apropiere pe care se înalță turnul cu pricina vei fi răsplătită atat cu șansa de a vizita Schlossmuseum, aflat chiar în turn, cât și cu o panoramă orașului Graz… ce-ți va rămâne gravată în memorie
- Catedrala din Graz: bijuterie a goticului târziu (cu interiorul în stil baroc), ce face cinste secolului 15. Îți va încânta ochiul, fără-ndoială, încă de la intrare, cu poarta-i superb decorată cu emblema împăratului Frederick al II-lea
- Castelul din Graz (Eggenberg) sau Burg: fortăreață imperială în sec. 15; actualmente: o curte mare cu scări în spirală dublă și o curte mai mică cu busturi
- Mausoleumul Împăratului Ferdinand al II lea: în același stil baroc ce înnobilează și captează privirea minute în șir
- Schloss Eggenberg (inclus în Patrimoniul UNESCO): la doar 3 km de Graz te așteaptă o altă „bijuterie” arhitecturală barocă numai bună pentru a-ți umple ochii de frumos! Maiestuos, cu cele patru turnuri ale sale, cu interioare „regal de frumusețe”, cu picturi murale, accesorii Rococo…
Orașul Nou
- Kunsthaus (Muzeu de Artă Modernă): după ce vei fi cutreierat străduțele Orașului Vechi din Graz și te vei fi umplut de frumos cu accente baroce, clădirea Kunsthaus va țâșni în fața ochilor tăi ca un… extraterestru.
Nu e de mirare că până și cei din Graz îl numesc „the friendly alien”. Designul său de balon alungit cu tuburi mici, ce par a fi crescut chiar din acoperiș, e de departe cel mai bun exemplu de coabitare a lui „odinioară” cu „avangardă”.
Inaugurat în anul de grație (pentru Graz) 2003, când orașul a purtat onorantul titlu de Capitală Europeană a Culturii, ciudata „navă extraterestră” e locul unde te poți conecta la cele mai noi trenduri în materie de artă (expozițiile de artă contemporană pe care le găzduiește sunt de neratat).
- Insula Mur: odată ce ți-ai „antrenat” ochiul admirând neobișnuita arhitectură a clădirii Kunsthaus, aventurează-te in „ciuperca” pe structură de otel a Insulei Mur. Odată cu ridicarea ei pe râul Mur (unind practic cele 2 maluri ale acestuia), in același an decisiv pentru Graz, 2003, a devenit instantaneu un loc adorat de locuitori, perfect pentru concerte și spectacole, dar și ca spațiu de relaxare.
- Palatul Attens: un exemplu perfect că frânturi de frumusețe arhitecturală barocă pot fi admirate și în Orașul Nou (care nu e împânzit exclusiv de clădiri futuriste)
- Sackstrasse: sau „strada artiștilor”, care ar putea foarte bine să poarte și numele de „strada muzeelor”. Aici vei putea vizita Muzeul Orașului, Muzeul Farmaceutic…
Tallinn, Estonia, Capitala Europeana a Culturii 2011
„De poveste”! Simplu și atât de cuprinzător! Așa ar putea fi caracterizata, în doar 2 cuvinte, capitala Estoniei, Tallinn! Are ceva din… Sighișoara, ceva din Sibiu și o parte din farmecul Brașovului, dar se detașează de acestea prin atmosfera-i de poveste medievală muuuuult mai bine conservată.
- Orașul Vechi (Vanalinn, inclus in Patrimoniul UNESCO): pășește în povestea cu parfum medieval numită „Vanalinn”. Lasă-te acaparată treptat, total, de senzația acută că… ai pătruns, pe neașteptate, în… alte „vremi”. Lasă-ți pașii ghidați de străduțele înguste, pietruite… autentic medievale…Orașul Vechi ți se va înfățișa încă apărat de vechile-i ziduri de apărare, protejat parcă de orice invazie a contemporaneității. Încearcă să surprinzi sutele de ani de istorie gravate pe aceste ziduri, lasă-ți mintea sa țeasă povești în jurul căsuțelor colorate pe lângă care vei trece, apoi… oprește-te la una dintre terase, adăugând aroma de cafea parfumului medieval atât de pregnant în aceasta parte a Tallinn-ului.
- Mini-muzeul Martipanului: încântare dulce pentru ochi și… papile gustative! La parter vei găsi un magazin cu figurine din marțipan, iar subsolul clădirii adăpostește muzeul si, implicit, colecția propriu-zisă de figurine reprezentând personaje celebre (de desene animate sau nu).
- Orașul de Sus (Toompea): un loc „de legenda”, la propriu, al fermecătoarei capitale a Estoniei (se spune că aici ar fi fost îngropat tocmai „fondatorul” vechii cetăți a Tallinn-ului). Bucură-te de o mini-excursie „la înălțime” pe dealul Toompea! Catedrala Alexander Nevsky, Parlamentul Estoniei (ridicat în curtea vechiului castel medieval), alte clădiri găzduind înalți demnitari și lăcașuri de cult (Orașul Vechi fiind cunoscut ca zona clericilor și a nobilimii din vechiul Tallinn) așteaptă să le surprinzi în imagini… de poveste.
- Orașul de Jos (All-inn): ești pregătită să explorezi zona cea mai pitorească din Tallinn? Orașul de jos a fost mereu zona locuită de meșteșugarii si artiștii din vechea cetate.
Lasă-te surprinsa, așadar, de atelierele artizanilor (îndeosebi ceramiști, sticlari și creatori de păpuși) ce iți ies în cale de-a lungul Aleii Katerina Kaik, de galeriile de arta „ascunse” în clădiri înnobilate de timp, permite-i unuia dintre portretiștii stradali de pe strada Vene să îți surprindă, în cărbune, încântarea din privire…
Deapănă, în continuare, firul povestii medievale cu iz de poveste scrisă de Frații Grimm…
Mai exact, cutreieră, agale, strada Viru, una dintre cele mai aglomerate artere din Tallinn. La capătul ei vei putea fotografia Portile Viru… sau ce-au mai rămas din ele : 2 turnuri din cărămidă roșie, ridicate într-un stil pur gotic ce le prinde atât de bine!
Și dacă credeai că Tallinn-ul trebuie să-și fi epuizat deja resursele de frumusețe arhitecturală și farmec… de poveste, ei bine pregătește-te să fii… surprinsă… din nou! Inevitabil pașii te vor purta spre inima orașului:
- Piata Raekoja: nu, nu te afli în Sibiu, cum ai putea crede pentru câteva secunde! Te afli în inima orașului Tallinn, dominată de clădirea primăriei, exemplu al goticului târziu, protejată (parcă) de clădiri cochete din sec. 15-18, ce-si afișează, mândre, amprentele germane și scandinave la nivel arhitectural. Lasă culoarea roșiatică a acoperișurilor să te ghideze către un alt capitol al povestii numite Tallinn, iar terasele și murmurul vesel specific pieței să te umple de stare de bine și de relaxare (căci ești într-o mini-escapadă, până la urmă, nu ?).
Un alt obiectiv de neratat, odată ce te aflii in Tallinn:
- Biserica Sf. Olaf: priveliștea cu care vei fi răsplătită, odată urcata în turnul acesteia e… pur și simplu… de poveste (da, știm, ne repetam cu nerușinare).
Guimaraes, Portugalia, Capitala Europeana a Culturii 2012
Inspiră adânc și umple-ți nările cu parfum medieval în esență tare (orașul datând din sec al X lea). Ia-o, apoi, la pas, pe străduțele înguste, ce alcătuiesc labirintul nespus de ademenitor al centrului vechi, încercând să anticipezi piețele cochete în care acestea dau.
- Orasul Vechi: descoperă cu ochii tăi acele „mostre” de unicitate datorită cărora centrul vechi din Guimaraes a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Străduțe pavate cu piatră, căsuțe afișându-și, demne, patina timpului, bisericuțe vechi… și zidul ce-și poartă, mândru, onoranta inscripție: Aqui nasceu Portugal („Aici s-a născut Portugalia”).
- Piata Largo da Oliveira: cum se putea să nu bifezi pe lista ta de turistă prin Guimaraes tocmai piața principală a orașului portughez? Umple-te de viată trăită în stilul cel mai autentic portughez sau, din contră, acordă-ți câteva clipe de răgaz savurând o cafea în cocheta piață.
- Biserica de Nossa Senhora da Oliveira: bucură-ti ochii atat cu acest regal de frumusețe arhitecturală gotică, cât și cu colecția de artă sacră adăpostită de zidurile sale (Muzeul Alberto Sampaio)
- Castelul Guimaraes: cocoțat în vârful muntelui Latito, dominând orașul de la poalele lui, învăluit în aura-i de legendă (legende eroice ce stau la baza istoriei naționale portugheze), castelul ar trebui să fie primul obiectiv al tău odată ajunsă in Guimaraes. Ridicat inițial din lemn și pământ (tocmai in sec. X, mai precis), transformat ulterior (sex XII) într-o fortăreață menită să țină piept invaziei maure, castelul rămâne un loc ce… copleșește prin secolele de istorie zbuciumata ce apasă zidurile-i groase și turnurile rămase să sfideze, încă, timpul (de data aceasta). Fă un tur, de jur împrejur, urcă în turnul înalt de 28 de metri, într-un cuvânt: încearcă să surprinzi, din diferite unghiuri, acea aura de legenda pe care o emană acest castel!
- Palatul Ducilor din Braganza: construcție inițiată în 1420, pregătită să (te) impresioneze, chiar și după sute de ani, cu piesele de mobilier vechi, obiectele de ceramică si porțelan, cu sculpturile și tablourile expuse în muzeul pe care-l adăpostește acum. Unde mai pui că palatul a fost perfect ancorat în contemporaneitate, având în vedere că una dintre aripile sale găzduiește în prezent diverse manifestări culturale?
- Plimbare cu telefericul: si acum, ca o memorabila „concluzie”, ce-ai zice să admiri tot acest mozaic atât de autentic de clădiri emblematice pentru Guimaraes de… sus? O plimbare cu telefericul nu durează mai mult de 10 minute, 10 minute in care panorama orașului și natura concurează pentru atenția ta. La finalul acestor 10 minute te afli sus pe muntele Penha, admirând orașul-bijuterie medievală de la înălțime, pregătită să vizitezi biserica ce se afla cocoțată acolo, mai aproape de cer: biserica Santuario da Penha.
Și? Ți s-a făcut dor de ducă deja? Care dintre cele 5 foste orașe europene ale culturii se mulează cel mai bine pe profilul tău de turistă avidă de frumos înnobilat de timp… de specific local autentic?