Timp Liber

Cele mai cool 5 festivaluri de toamnă din România

festivaluri de toamnă

A venit (după luuuungi luni de așteptare, de visare și de planificare), te-a luat pe sus ca o tornadă (una a zilelor însorite și fără griji), te-a scos din decorul mult prea familiar și din rutina de zi cu zi, te-a încărcat cu… stare de bine și… te-a azvârlit apoi direct în… scaunul de birou, lăsându-te pradă unei nostalgii crunte! Deja tânjești și rememorezi zilele de vacanță de vară și de-abia aștepți să prinzi ocazia de a evada măcar pentru câteva zile? E timpul pentru câteva festivaluri de toamnă. 🙂

 Ei bine, ți-am pregătit deja „biletele” pentru următoarele tale excursii de weekend în România, să știi! Mai jos ai 5 sugestii de festivaluri de toamnă numai bune de transformat în „pretexte perfecte” pentru a rupe ciclul „casă… job… casă… treburi casnice de weekend… job again” și de a hoinări prin… România!

Pe Vola.ro găsești vacanțe la prețuri reduse– poți cumpăra de aici!

Toamna Orădeană, 05-08 octombrie

Ce-ai zice să înlocuiești „muzica” tastelor, a imprimantei și a telefonului de serviciu, măcar pentru câteva zile, cu muzică bună, cultură și experiențe culinare?

Oradea se pregătește pentru cea de a 26-a ediție a Toamnei Orădene, adică spectacole culturale, muzică excelentă interpretată de artiști consacrați și multe surprize culturale. Evenimentul se va deschide simultan în două locații din Oradea: Piața Unirii și Cetatea Oradea, pe 5 octombrie la ora 16.00 și se va încheia duminică, 8 octombrie, cu focuri de artificii.

În Piața Unirii restaurantele și vendorii din zonă se vor întrece în bucate cât mai alese sub genericul TASTE of Oradea, iar atmosfera boemă și relaxantă din Cetate va fi asigurată de vendorii care vor participa la STREET FOOD în Cetatea Oradea.

Piața Unirii, care este cea mai frumoasă piață publică, va fi pregătită de sărbătoare prin decoruri, zone de relaxare, mâncare și activități pentru copii, iar în Cetatea Oradea, care este și simbolul orașului Oradea, vor fi amenajate zone de food, concerte, activități pentru copii și momente de cultură și tradiții. Concerte și spectacole de stradă vor fi chiar și în cartierele orădene.

Sărbătoarea Castanelor, Baia Mare, 05-08 octombrie

Ai fost vreodată în Baia Mare? Dacă nu, profită de unul dintre cele mai interesante festivaluri de toamnă, un festival “emblemă” al orașului, pentru a-l descoperi prin „ochelari” de turistă și de participantă la festival în același timp. Dacă ai mai fost deja, ei bine, nici că se putea să alegi o perioadă mai potrivită pentru a-ți intra în rolul de turistă în Baia Mare!

De ce vei avea parte în această mini „escapadă” în Baia Mare, oraș pictat deja în culorile toamnei când îl vei explora tu, culori ce par să-i șadă cel mai bine?

festivalul castanelor

Ei bine, așteaptă-te să-ți umpli nările de… parfum de castane prăjite (și să îți răsfeți papilele gustative, evident), mai pregnant în Baia Mare în aceste zile ca în oricare altele, să îți încânți timpanele cu muzică bună și să descoperi un oraș cu o moștenire arhitecturală impresionantă (nu degeaba concurează cu „greii” Cluj-Napoca, Timișoara, București pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii).

În ceea ce privește „sărbătoarea muzicală”, află că vor fi 2 scene amplasate în Baia Mare, una pe Bulevardul Unirii, pe care vor urca trupe pop rock, și alta în P-ța. Libertății, pentru iubitorii de muzica folk, clasică și populară. Printre „audiții muzicale” și „degustări” de castane, profită de ocazie și… ia un pic la pas centrul vechi al orașului Baia Mare.

De departe simbolul cel mai cunoscut al orașului e Turnul Ștefan (ce a mai rămas din vechea biserica „Sfântul Rege Ștefan”), dar nu te limita doar la el. Centrul vechi e un „conglomerat” de clădiri istorice numai bune de admirat și de fotografiat. Ia-o de-a lungul Bastionului Măcelarilor și inspiră aer încărcat de istorie apoi, dacă mai ai timp prețios la dispoziție, ia-o ușor prin Parcul Regina Maria. Un alt obiectiv pur și simplu de neratat, odată ce ajungi în Baia Mare: Muzeul Satului, o mostră binevenită de măiestrie si spiritualitate maramureșeană.

Pe LAMONZA.RO găsești genți de voiaj ieftine– poți cumpăra de aici!

Cibin Fest, Sibiu, 21 septembrie- 1 octombrie

Dacă nu vei ajunge prin Munchen toamna asta pentru a lua parte la toată nebunia numită „Oktoberfest”, nu dispera! Dă o fuga până în Sibiu la final de septembrie și vei putea participa la Cibin Fest. Te va întâmpina un cort uriaș în Piața Mare din Sibiu (și când zicem „uriaș” ne gândim la cei peste 2000mp lungime), o feerie carnavalescă pentru cei mici și cei mari (mașinuțe, montagne russe etc.), căsuțe dichisite și burdușite cu bunătăți ispititoare flancând marele cort, muzică tradițional austriacă, muuultă bere (evident) și delicatese bavareze: covrigi, cârnăciori. Pe scurt, te vei putea bucura de un târg al toamnei, de un festival al berii și de un parc de distracții (mai ales dacă vei fi însoțită de piciul sau de pitica ta) totodată.

Mai mult de-atât, odată ajunsă în Sibiu profită de ocazie și transformă-ți popasul într-un…city-break. Ia Piața Mare (monument arhitectural UNESCO) la pas, „pierde-te” și prin Piața Mică (parcă și mai impregnată de parfumul vremurilor de altă dată), unde fiecare imagine a fiecărei căsuțe gârbovite de timp, fiecare clădire, expunându-și mândră patina timpului, ar putea fi o carte poștală a Sibiului, în sine…

Fă-ți un selfie pe Podul Minciunilor, apoi una în Pasajul Scărilor, urcă în Turnul Sfatului și în cel al Bisericii Evanghelice, iar dacă programul încărcat (nu e ușor să te sustragi freneziei din Piața Mare pe perioada festivalului) îți permite, nu ezita să investești timp prețios și într-o vizită la Muzeul Bruckenthal (nu-ți va părea rău, colecția de artă pe care o adăpostește e de-a dreptul „copleșitoare”).

Vest Fest, Timisoara, 13-15 octombrie

În selecția noastră și-a făcut loc și un alt oraș românesc, care tocmai ce a câștigat titlul de „capitală culturala europeană”: Timișoara! Toamna aceasta orașul de pe malul Begăi e gata să te întâmpine cu un festival c-un puternic „urban vibe”.

De ce ai merge la Vest Fest? Ei bine, din toate motivele de mai jos:

  • vor veni cele mai tari trupe underground românești ale momentului
  • locația în sine, Parcul Rozelor, e pur și simplu o încântare colorată și înmiresmată
  • vei putea alege dintr-o oferta “stufoasă” de zone special amenajate pentru diverse activități “urbane”, de la breakdance la skate, la graffitti…
  • ai șansa de a (re)descoperi Timișoara: lasă-ti pașii să te poarte prin Piața Unirii și privirea să-ți fie „furată” de bijuterii arhitecturale superb „șlefuite” de timp: Domul Romano-Catolic, Casa Bruck, Palatul Baroc, apoi suplimentează-ți „porția” de bijuterii arhitecturale hoinărind prin cartierele istorice ale Timișoarei sau plimbă-te prin parcul de pe malul Begăi.

festivalul filmului

 Astra Film Festival, Sibiu, 16-22 octombrie

Iată că toamna aceasta îți mai acordă încă o șansă, pe lângă cea pe care o reprezintă Cibin Fest, să dai o fugă până la Sibiu: Festivalul Astra, sau mai bine zis „întrunirea anuala” a producătorilor și pasionaților de filme documentare!

Ia parte și tu la tot acest spectacol al „poveștilor” despre realități ale lumii contemporane! Profită de șansa de a te pierde prin mulțimea de pasionați ai acestui gen (ca tine) și de profesioniști în domeniu, de a „trăi” toată acea emoție pe care fiecare dintre „poveștile” prezentate pe parcursul festivalului le emană, de a-ți… lărgi orizonturile și de a te lepăda de tot felul de stereotipuri inevitabile…

Sibiul e un oraș de care nu ai cum sa te saturi, despre care nu poți zice „l-am văzut”. Ia cele 2 piețe, Piața Mare și Piața Mică, la pas, acordă-ti timp pentru a admira toata pleiada de bijuterii arhitecturale, inspiră adânc tot acel parfum medieval, urcă-te în turnuri, dă o fuga la Muzeul Astra, dacă-ți permite timpul, dar mai ales… „pierde-te” pe străduțele-i pavate cu piatră, printre căsuțe „cu ochi” în acoperișuri, printre cotloane ce parcă șoptesc povești din vremuri medievale și rescrie… povestea ta numita Sibiu.

Concluzia e că nu ai absolut nicio scuză să nu evadezi toamna asta în România și că ai cel puțin 5 pretexte pentru a-ți „îndulci” rutina de zi cu zi.

Cu ce? Cu muzică, cu filme, cu parfum și culori de toamnă, cu „întruniri” cu oameni animați de aceleași pasiuni ca tine și cu excursii de (re)descoperire a farmecului ascuns (sau nu) al fiecăruia dintre orașele de destinație sugerate de noi. Dacă totuși, vrei să călătorești prin Europa toamna asta, intră aici și vezi ce propuneri de festivaluri de toamnă interesante avem noi.

 

 

4 Comentarii

  • Super evenimente! Din pacate, nu am putut ajunge la Jazz Festival, doar poate voi da o fuga pana la Sibiu!:) Imi plac filmele documentare.

    • Sincer și mie îmi pare rău că nu am ajuns în nici o zi la Jazz Festival. Așteptăm să postezi poze de la Sibiu pe pagina noastră oficială de Facebook! 😉

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.