Sănătate

Cum să ai sărbători fără probleme de sănătate!

probleme de sănătate

Vin sărbătorile. Și ne dorim sărbători fără probleme de sănătate. Ce mâncăm? Dar mai ales, cât mâncăm? Este o practică generalizată, ca de sărbători, să se gătească mâncare cât mai multă, diversă. Se consumă alimente și băuturi care mai de care mai interesante, mai deosebite și de cele mai multe ori din categoria „interzis”. Și astfel că dacă vin sărbătorile, vin și problemele de sănătate.

Principii de sărbătoare

Ce înseamnă pentru tine o sărbătoare? Dacă este sărbătoare, înțelege mai întâi ce sărbătorești sau ce se vrea a fi sărbătorit. Caută să înțelegi de unde vine numele sărbătorii, ce reprezintă, cui îi este destinată și cât de mult determină, această sărbătoare,  ca oamenii să se raporteze la ea, ce mesaj se vrea să se transmită prin acel manifest de bucurie, de reuniune cu familia sau cu oameni dragi și prieteni regăsit sub numele de sărbătoare și…cel mai important, urmărește dacă mesajul care se dorește a fi transmis în timpul sărbătorilor, se menține de-a lungul anului prin gânduri, vorbe, fapte.

Există tendința ca atunci când este o reuniune, adunare de prieteni sau familie, să se gătească foarte multă mâncare. Este depusă o muncă foarte mare cu pregătirile de sărbătoare. Apoi se obișnuiește să se mânânce foarte mult, cantități mai mari decât este obișnuit organismul, alimente pe care stomacul poate nu le-a mai văzut de multă vreme (carne) sau pe care nu are voie să le mănânce (prăjeli, dulciuri).

Te duci prin vizite și…ce să faci acolo? Te pune gazda la masă. Și cum te duci în vizită și pe la prieteni și pe la rude, mai ai și neamuri multe, hai și pe la nași, cum se poartă pe la familiile creștine ortodoxe. Astfel că mănânci de mai multe ori decât are nevoie organismul. Și asta nu este tot, îi dai și ce nu trebuie și când nu trebuie.

Astfel că trebuie cumpătare și când vine vorba de felul cum sărbătorim, pentru că sărbătoarea nu este ca să bei și să mănânci până la refuz și api să stai prin spitale pentru că ți s-a făcut rău. Chiar dacă mergi prin vizite și gazda te servește cu ce a avut posibilitate să gătească, poți să refuzi elegant sau poți să guști măcar dacă ceva ți se pare gustos și vrei să vezi cum este.

Ce ai de făcut

  • nu mânca mai mult decât o faci în mod normal.
  • respectă mesele.
  • dacă ai ținut post, trebuie să știi că organismul are nevoie de timp pentru a se readapta la mâncare, astfel că trebuie să introduci treptat mâncarea în dieta ta.
  • ține cont de afecțiunile pe care le ai, astfel încât să nu ți se agraveze bolile.
  • dacă ești o persoană care mânâncă multă carne, trebuie să înțelegi că este important ce carne mănânci. Și este nevoie și de legume și de fructe.

Ce probleme de sănătate (re)apar de sărbători

Problemele dermatologice

Prea multe dulciuri și prăjituri concentrate pot duce la agravarea acneei, o problemă dermatologică ce dă bătai de cap multor adolescenți.

Unele probleme dermatologice, datorită aportului scăzut de antioxidanți (mai puține fructe și legume) se pot reactiva. Unele eczeme sau dermatite se pot agrava sau reactiva din cauza unor componente alimentare din preparatele care se găsesc prin supermarket-uri (coloranți, conservanți, proteinele).

Alergiile

Alergiile trebuie foarte bine gestionate printr-o dietă alimentară riguroasă, care trebuie respectată pe parcursul întregului an. Persoanele cu probleme alergice pot dezvolta și probleme de tipul urticariei. Astfel că trebuie evitate preparate ca tobă, caltaboș, sarmale, cârnați, preparate cu maioneză sau alte preparate cu ou, fără pește și fără icre, alcool, afumături.

Psoriazisul

Persoanele care suferă de psoriazis, care nu respectă regulile alimentare și de igiena a somnului se pot confrunta cu reactivări a leziunilor. Oboseala care se acumulează de sărbători este unul din factori. Un alt aspect îl reprezintă micile plăceri vicioase ale pacienților care fumează, consumă alcool și cafea. Toate acestea duc la neplăceri mai mult sau mai puțin grave, dacă nu se iau măsuri.

Guta sau hiperuricemia

Persoanele care sunt cu probleme de tipul hiperuricemiei sau gutei, trebuie să știe că un exces alimentar duce la apariția crizelor de gută, cu dureri insuportabile la nivelul articulațiilor (cristale de acid uric se adună la nivelul articulațiilor, mai ales la articulația de la degetul mare al piciorului). Nu cred că vă doriți astfel de probleme de sănătate.

Afectare cardiovasculară

Problemele cardiovasculare sunt printre cele mai frecvente probleme de sărbători. Alcool crește tensiunea arterială. Sarea din toate preparatele depășește cu mult necesarul zilnic, ducând la modificări al evalorilor presiunii arteriale. Toate grăsimile provenite de la mâncăruri duc la creșterea colesterolului cu apariția problemelor cardiovasculare. Așa că cei care preferă caltaboș (făcut din viscere) trebuie să evite consumul unui astfel de aliment, iar dacă o fac, mai bine în prima parte a zilei, nu spre seară când stomacul digeră mai greu. Sarmalele duc și ele la probleme, mai ales dacă sunt din carne de porc. Carnea de porc si preparatele din carne de porc se digeră cel mai greu de organismul nostru (tobă, leber, piftie). Cam 6,5 ore durează până reușește organismul să digerea astfel de alimente. Aceste alimente sunt bogate în grăsimi, colesterol și trigliceride, și reprezintă o adevărată problemă pentru cei care suferă de obezitate, dislipidemii, diabet, probleme cardiovasculare. De preferat ar fi să nu consume aceste produse.

Diabetul

Probleme de creștere a glicemiei sau probleme de diabet. Aceste probleme apar repede mai ales dacă avem pe masă preparate de cofetărie, dulciuri făcute cu mari cantități de zahăr.

Gastrite/ulcer

Problemele gastrice nu întârzie să apară. mai ales dacă mâncărurile pregătite pentru sărbători sunt cu multe preparate condimentate, cu murături, prăjeli, chiar dulciurile în exces irită stomacul.

Problemele biliare

Problemele biliare și hepatice sunt nelipsite, se țin în topul problemelor de sărbători la un scor mic față de cele cardiovasculare. Cele mai multe apeluri pentru 112 reprezintă de fapt solicitări ale pacienților care nu au fost cumpătați din punct de vedere alimentar și nu au respectat tratamentul pe care îl aveau deja prescris de medic. Există și oameni, mai în vârstă care au ținut post, eliminând din alimentație carne și proteine animale, iar acum de sărbători încearcă să recupereze. Doar că organismul își cere dreptul său. Apar crize biliare, colecistite din cauza suprasolicitării ficatului și a veziculei biliare cu alimente grase. Apare în aceste condiții o inflamare sau chiar infecție a veziculei biliare și a canalelor biliare, mai ales dacă persoana a mai avut în trecut probleme de genul acesta.

De mâncat, noi ce bem?

sucuri

Există vorba „vreau să mă simt bine” și pentru mulți asta înseamnă a bea. Iar când vine cineva în vizită prin multe case apare întrebarea „Cu ce servim persoana?”. Răspunsul vine repede: trebuie să fie ori cafea, ori un șpriț. Dacă la cafea sunt de acord în anumite condiții, când vine vorba de alcool, nu pot decât să zic mereu „Bine a făcut Burebista când a tăiat viile!”

Când vine vorba de băuturi și aici este nevoie de cumpătare. De evitat băuturile carbogazoase, care fac probleme cardiacilor și celor cu afecțiuni gastrice. Dacă totuși alegeți băuturi alcoolice și mai și conduceți, atunci fiți șoferi/șoferițe responsabili/reponsabile. Fie nu mai beți, dacă șțiți că aveți de făcut drumuri, fie nu mai șofați dacă ați ales alcoolul, chiar și un pahar de vin.

Sunt băuturi naturale din diverse fructe pasate și apoi congelate. Aceste sucuri se pot scoate cu o zi inainte dela congelator și să fie puse la frigider. Se vor dezgheta încet (asta pentru fructele care nu s emai găsesc acum pe piață: cireșe, vișine, căpșuni, coacăze). Sau se pot face fresh-uri din fructe. Mai sunt acele sucuri din fructe fierte (must, suc de mere) și care se păstrează mai bine, dar din păcate nu păstrează și vitaminele fructelor. Dacă vreți să păstrați și vitaminele apelați la prima variantă, cea cu fructele pasate și congelate.

Și tacâmurile pot duce la probleme de sănătate

tacâmuri

Cum alegem vesela și tacâmurile poate să reprezinte o provocare pentru noi dacă avem musafiri. Tacâmurile pot deveni un factor declanșator pentru cineva cu probleme alergice, de exemplu persoanele alergice la nichel. Dacă avem tacâmuri nichelate, apar probleme. Astfel că trebuie evitate. Se pot folosi tacâmuri de argint (asta dacă persoana nu are alergie și la argint), nichel-free sau cele de plastic.

Dar ce avem voie să mâncăm?

Se tot spune că nu avem voie asta, aia, cealaltă. Dar până la urmă ce avem voie? Depinde acum și de problemele medicale pe care le are fiecare. Este foarte clar faptul că ceea ce mâncâm trebuie să mâncăm CU MODERAȚIE.

Sunt atâtea salate delicioase care se pot prepara. Se pot face paste din diferite legume, deosebit de sănătoase și delicioase dacă sunt preparate cu gust.

Sarmalele nu au cum să lipsească, dar este bine să fie de post sau din carne de vită.

Pentru cei care sunt mai puțin cu legumele, se recomandă carne de pasăre sau de vită, pește chiar.

Când vine vorba de ceva dulce: prăjiturile de casă sunt cele mai bune, dar să fie fără zahăr. Acum este tendința raw-vegană și prăjiturile respective sunt chiar deosebite.

Iar la capitolul băuturi: apa este numărul unu, urmată de sucurile naturale.

bucătărie de sărbători

 

Spor la pregătiri pentru bucatele de Sărbători! Și țineți minte că cel care gătește ține casa și familia sănătoasă. Așa că vă îndemn să alegeți principii alimentare sănătoase! Sărbători cu bine, fără probleme de sănătate, dar cu multă voie bună! 🙂

Bucură-te de un somn odihnitor după fiecare petrecere. Cumpără o saltea de calitate!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.