Vine vara, bine imi pare, fiecare femeie este ca o floare, pe care trebuie să o îngrijim corespunzător, dacă vrem să fie mereu înfloritoare. Astfel cã vara ne confruntãm cu urmatoarele pericole ce trebuie combătute şi să ştim ce trebuie făcut când apar astfel de situații, indiferent dacă este vacanță sau nu.
Deshidratarea – pericolul tăcut
Trebuie să bem lichide multe, pe langă acele lichide din ciorbe, supe, sucuri. Ne sunt necesari doi litri de apă. Şi cel mai bine este să bem apă plată, care este bogată în minerale. Apa mineralã este bogată şi ea în minerale, dar are o cantitate variabilă de acid carbonic, care va determina degajare de dioxid de carbon, element care va da acea efervescență.
De ce nu este bun dioxidul de carbon?
Pentru că ajuns în organism va duce la:
– iritarea stomacului cu creşterea secreției gastrice, favorizând apariția gastritei sau agravarea bolilor gastrice deja instalate.
– acel dioxid de carbon are potențial canceros prin iritația pe care o produce de fiecare datã.
– balonare ( prin acumularea de dioxid de carbon la nivelul tractului digestiv), cu apariția distensiei abdominale (te umfli în burtă).
– eructație (eliminarea gazelor stomacale prin esofag şi cavitatea bucală);
– flatulență (eliminare de gaze intestinale prin anus).
Toate acestea menționate mai sus vor determina disconfort abdominal, care nu te vor lasa să te bucuri de vară.
Care sunt problemele legate de deshidratare?
Deshidratarea ( pierderea de apă şi de minerale şi nutrienți de către organism) va avea următoarele urmări asupra organismului:
– piele uscată pe tot corpul;
– senzația de sete cu uscarea mucoaselor, senzația de gât uscat;
– dureri de cap;
– lipsa de energie; organismul oboseşte mai repede;
– pe termen lung iți este favorizată apariția de litiază renală şi cea biliară.
Cum eliminăm deshidratarea?
– aport de lichide, de supe de legume bogate în minerale.
– ceaiuri din plante cu efect emolient si demulcent (hidrateaza mucoasele si le redau funcționalitatea mucoaselor): pătlagina, teiul. Pentru o obține un ceai bogat în mucilagii cu efect emolient trebuie mai întâi să se facă o înmuiere cu apă călduță a frunzelor de pătlagină şi a florilor de tei. Înmuierea trebuie sã dureze cam 5 -10 minute, apoi se adaugă apă fierbinte şi se lasă la infuzat alte 10 minute.
– folosirea de creme hidratante, bogate în unt de shea, unt de cacao, atât pentru corp cât şi pentru față. Cremele asigură şi aportul de nutrienți pentru piele, aportul de apă şi necesarul de lipide, astfel încât pielea să îşi păstreze sănătoase straturile de la suprafață şi din profunzime, cu menținerea elasticității şi integrității.
– aport de alimente proaspete, fructe si legume verzi, care să asigure necesarul zilnic de minerale ca zinc, magneziu, calciu, potasiu, seleniu. Prin alimentație trebuie să se asigure şi necesarul zilnic de vitamine (complexul de vitamine B, vitamina C, omega 6 si 9) sau precursori ai vitaminelor A (betacaroten si licopen).
Arsurile şi alergiile solare
Acestea sunt frecvente în sezonul cald, când soarele este puternic şi radiațiile ultraviolete sunt în cantitate mai mare şi pe o perioadă mai mare în timpul unei zile.
Care sunt cauzele şi factorii predispozanți?
– radiațiile ultraviolet
– expunerea solară excesivă, fără a se respecta orele de plajă şi fără a se folosi creme solare.
– persoanele cu piele de culoare deschisă, persoanele blonde,
– persoanele care sunt pe tratament cu medicamente care pot să ducă la fotosensibilitate:
- sunătoare,
- antibiotice (tetraciclină, ciprofloxacină, levofloxacină, norfloxacină, sulfamide,
- inhibitoare de pompă de protoni, cu rol de reducere a acidului clorhidric (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol)
- antihistaminice H2, cu rol de reducere, de asemenea, a acidității(ranitidina)
- multe din medicamentele pentru terapia cardiacă.
- medicamente pentru tratamentul acneei.
– contactul cu unele plante care, prin substanțele conținute, duc la iritații pe piele, iritații ce sunt accentuate de radiațiile solare.
– pielea sensibilă sau pielea atopică, care dezvoltă mult mai uşor afecțiuni dermatologice.
Cum prevenim arsurile şi alergiile solare?
– respectăm orele de plajă. Până în ora 10:00. Şi după ora 17:00.
– folosim creme protectoare, cu factor de protecție ridicat. Dar şi creme aftersun, cele după plajă.
– ne hidratăm corespunzător.
– ne hrănim corespunzator cu alimente bogate în antioxidanți
– dacă avem o piele sensibilă şi suntem pe tratament cu medicamente, ne protejăm prin folosire de creme solare, bluze răcoroase cu mânecă lungă, ceva de pus pe cap (o pălărie sau o şapcă)
Însolațiile de soare
Insolațiile apar atunci când organismul este expus căldurii şi radiațiilor solare, în special capul. Datorită căldurii excesive, cutia craniană se încălzeşte şi astfel căldura afectează şi creierul, ducând la stări de greață şi vomă, transpirație excesivă, cu deshidratare majoră, dureri de cap foarte mari. Este posibil să apară şi stările de leşin.
Primii paşii de urmat la insolaţiile solare
Persoana afectată trebuie dusă cât mai repede într-un loc răcoros. Pentru ca starea persoanei nu este una stabilă şi este posibil să leşine, sau are stările de vomă, este foarte importantă poziția în care aşezăm persoana cu insolație, pentru a evita ca persoana să înghita propria voma sau ca voma să ajungă la plămâni şi să astupe căile respiratorii. Poziția respectivă se numeşte POZIȚIA LATERAL STABILĂ sau POZIȚIA LATERAL DE SIGURANȚĂ.
Dacă persoana nu are vreo reacție, dar respiră normal
1. Punem persoana în poziție lateral stabilă
2. Sunăm la 112 şi chemăm ambulanța
3. Verificăm regulat respirația persoanei.
Ce facem după aceşti primi paşi?
– punem persoana cu capul aplecat pe spate şi cu gura orientată spre sol. Astfel căile respiratorii sunt libere şi nu vor permite ca voma persoanei să-i blocheze respirația.
– dacă persoana este purtătoare de ochelari, i se dau jos.
– se îngenunchează lângă victimă
– întindem ambele picioare ale victimei
– brațul victimei (cel de pe partea pe care ne-am aşezat) se pune perpendicular cu trunchiul victimei. Îndoim brațul victimei din cot, în sus, cu tot cu palma în sus.
– mâna cealaltă a persoanei se pune peste piept. Mâna victimei se pune pe obrazul pe partea pe care ne-am aşezat lângă persoana, cu palma spre exterior. Se menține această poziție.
– cu mâna pe care o avem liberă, apucăm genunchiul persoanei de pe partea opusă pe care ne-am aşezat. Ridicăm piciorul persoanei fără a ridica de pe sol talpa piciorului (îndoirea piciorului)
– menținem mâna pe obrazul persoanei. Tragem de piciorul îndoit al persoanei şi rotim persoana către noi, aşezând-o pe o parte.
– coapsa persoanei se aşează în aşa fel încăt coapsa şi genunchiul să formeze un unghi drept.
– capul trebuie menținut în poziția pe spate. Se repoziționează capul spre spate, aceasta poziție menține căile respiratorii.
– gura victimei trebuie să fie orientată spre sol. Iar mana persoanei sub obrazul său. Astfel se evită blocarea căilor respiratorii cu sânge sau vomă.
– se verifică mereu dacă persoana respira
Se aplică metoda şi copiilor şi bebeluşilor?
Metoda aceasta se poate aplica si copiilor şi bebeluşilor. În acest caz se poate pune o păturică în spatele copiiilor pentru a le menține poziția stabilă.
Ce facem dacă este o femeie însărcinată?
Dacă este vorba de o femeie însărcinată, se urmăreşte ca persoana să fie pusă în poziție lateral stabilă pe partea stângă. În momentul în care va sosi ambulanța, echipajul de pe ambulanța va prelua persoana afectată.
Paşii de urmat la insolaţiile solare uşoare
Dacă persoana este conştientă, ce putem face noi?
– punem persoana la loc răcoros
– dacă vomită, o punem în poziție lateral stabilă
– o hidratam cu apă şi soluții de hidratare bogate în săruri minerale, pentru a ameliora simptomele datorate pierderilor mari de lichide. Hidratarea se face prin administrarea de înghițituri mici la un interval de 15-20 minute pentru a permite tractului digestiv să absoarbă lichidele ingerate. O cantitate mare de lichide poate favoriza starea de vomă.
– alimentația trebuie să fie corespunzătoare. Supe creme de legume, piureuri de fructe, pâine veche de o zi, brânză proaspătă sau cas. Mese mai dese şi reduse cantitativ.
– odihna este importantă pentru că organismul este slăbit, apare amețeală.
– trebuie evitate spațiile călduroase.
– de multe ori insolațiile sunt însoțite şi de arsuri solare, astfel că trebuie tratate si aceste arsuri.
Pentru orice simptom pe care il simțiți, adresați-vă medicului. Şi nu uitați, mai bine preveniți decât să tratati! Această regulă se aplică şi atunci când sunteți în concediu!