Timp Liber

Cântece pentru copii pentru o dezvoltare armonioasă a copilului

Copiilor le place muzica. Și nu doar că le place, dar se dezvoltă mult mai frumos și armonios cu muzica potrivită. S-au desfășurat diverse cercetări pe această temă și s-a descoperit că muzica îi ajută pe copii să se dezvolte pe mai multe planuri. Plus că muzica pentru ei este chiar amuzantă. Haideți să vedem cum îi ajută mai exact aceste cântece pentru copii.

Le dezvoltă creierul și sporește creativitatea

Pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai multe studii demonstrează că există o legătură directă între expunerea la muzică a copiilor și reușitele academice. Muzica pur și simplu stimulează anumite părți ale creierului legate de citit, matematică și dezvoltare emoțională. Pe lângă acestea, muzica dezvoltă și creativitatea. Mai ales atunci când copilul învață să cânte la un instrument și devine din ce în ce mai bun la asta.

Le îmbunătățește memoria

Unde îți este caietul de matematică? Unde îți este guma de șters? Întrebări care se aud des în prea multe familii cu copii. Vrei să îți ajuți copiii să aibă o memorie mai bună? Folosește-te de muzică. Dacă îți implici copilul în activități muzicale la vârste mici, îl poți ajuta să își dezvolte abilitatea de învățare și memoria.

Este o formă excelentă de expresie

Adulții vorbesc mult și plătesc mult pentru modalități de exprimare a propriilor sentimente, trăiri, a experiențelor trăite. Dar cum pot copiii să facă asta? Una dintre cele mai accesibile modalități, dar și o cale excelentă este muzica. Cu ajutorul muzicii se pot exprima nuanțe emoționale pe care cuvintele nu le pot transmite.

Îi învață răbdarea și disciplina

Știm cu toții că lumea în care trăim noi acum oferă satisfacție instant, dar viața cu adevărat reală necesită răbdare. Atunci când cânți într-o orchestră sau o trupă trebuie să îți aștepți rândul pentru a cânta, altfel va fi un dezastru. Mai mult, trebuie să lucreze toți ca un grup pentru a crea muziă.

Apoi, pentru a ajunge din ce în ce mai bun la muzică, trebuie să exersezi. Trebuie să dedici timp și pasiune. Iar aceasta înseamnă disciplină. Cum poți să dezvolți plăcerea pentru muzică în copilul tău? Expune-l la cântece pentru copii și observă dacă îi place, remarcă ce îi place, la ce reacționează și apoi îndrumă-l către instrumentul care îi place. Pentru că este nevoie și de plăcerea de a cânta, nu doar de exercițiu.

Îi ajută din punct de vedere social

Toți avem momente când ne simțim puțin deconectați de la ceea ce se întâmplă în viața noastră. Muzica este cea care oferă conexiunea atât pentru copii, cât și pentru adulți. Te deconectează de la grijile vieții, dar spre deosebire de celelalte metode pe care oamenii le folosesc în același scop – mâncatul în exces, băutura, TV, internetul – muzica îi readuce la viață pe oameni și îi conectează unii cu alții.  Așa că ofer-i copilului tău această metodă extraordinară de a se menține pe linia de plutire.

Mai mult de atât, experții spun că acei copii care cântă la un instrument reușesc să iasă mai ușor din carapacea lor socială. Copiii învață astfel cum să relaționeze în grupuri, învață munca de echipă, dezvoltă disciplină și abilități de leadership.

Dacă nici acestea nu sunt motive suficiente pentru a-ți expune copilul cât mai devreme la cântece pentru copii și nu numai, dar și pentru a-l încuraja să cânte la un instrument, atunci nu știu ce ar putea să te convingă! 🙂

 

10 Comentarii

  • Ai mare dreptate,muzica este in noi ca un imbold pentru încredere, concentrare si ca!moțate.Am câteva melodii care îmi mențin tonusul când sunt la serviciu ,fiind muncă de teren si cu iubiții mei copii,mă ajută maxim.

    • Copiii sunt ce este mai frumos în această lume. Trebuie să îi ajutăm să se dezvolte armonios. 🙂

  • Un articol foarte bun,ne invata cum sa ne dezvoltam armonios copilul. Felicitari si multumim . Asteptam mai multe articole de genul.

  • cantecele pentru copii sunt mereu vesele si aduc zambete de care ar trebui sa ne bucuram in fiecare zi impreuna cu copiii nostri

  • Ce bine ca mai exista oameni pe pamant care apreciaza muzica! Baiatelul meu adora muzica si reusim mereu sa ne bucuram de ea! Ori ascultam un dance si ne ridicam sa facem miscare sau ascultam muzica clasica la cina ca sa ne pregatim de somnicul care il von face! Sunt total de acord ca copii sa fie inconjurati de muzica, dar cea potrivita pentru ei!

    • Recunosc. Și eu dansez cu băiatul meu. Și cred că sunt unele dintre cele mai fericite, amuzante și frumoase momente acestea. 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.