Copiilor le place la nebunie să asculte muzică, iar experții spun că îi poate ajuta la dezvoltarea cognitivă. De asemenea, sunt studii în urma cărora s-a demonstrat că muzica îi face pe copilași un pic mai sănătoși.
Conform spuselor terapeuților, anumite tonuri, ritmuri și vibrații pot trata diverse probleme medicale și de comportament. De exemplu:
Cântecele de leagăn
Copiii născuți prematur, a căror energie este foarte des risipită din cauza stresului, cresc mai repede când ascultă muzică de relaxare. Conform unui studiu efectuat de Utah Bally Regional Medical Center, două doze zilnice a câte 20 de minute de cântece de leagăn pentru copii au micșorat ritmul cardiac al micuților și a mărit cantitatea de oxigen asimilată.
Orice melodie cu un ritm constant și liniștitor poate calma colicii sau dentiția la bebeluși, declara Rosalie Prat, profesor de muzică la Brigham Young University, ce a supravegheat o cercetare în acest sens. Muzica instrumentală este liniștitoare, dar vocea umana îi face pe bebeluși să se simtă în siguranță. ”Vocea părintelui este cea mai bună”, ne împărtășește Prat, “chiar dacă nu poți ține un anumit ton sau inventezi versurile”.
Tratamentul cu muzică clasică
Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit la un grup de copii cu Deficit de atenție/ Tulburare hiperkinetică (ADHD), cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, ce au ascultat între 3 înregistrări a câte 40 de minute de muzică clasică în fiecare săptămână, undele cerebrale ale acestora au urcat la nivele mai înalte, ceea ce le-a permis să se focuseze mult mai bine la sarcinile ce le aveau de îndeplinit în timp ce ascultau. 70% dintre copii au arătat îmbunatățiri chiar și după 6 luni de la studiu.
Muzica ritmată, precum cea a lui Mozart sau Haydn, poate ajuta chiar și copii fără ADHD să se liniștească. Ascultați acasă periodic în timpul zilei sau oricând copilul dumneavoastră este neliniștit, chiar și după scoală sau înainte de cină. Unii copii performează foarte bine în timp ce își fac temele, dacă ascultă muzică; alții, dimpotrivă, așa că testați împreună cu copilul dumneavoastră.
Pentru copiii ce au probleme în a asculta ordinele părinților, încercați să le transmiteți aceste directive pe ritm, pe tonuri melodice precum: “acum-e-timpul-să-te-în-caaaaaalți”, asa ne sugerează Don Campbell, autorul cărții Efectul Mozart, o carte în cadrul căreia dezbate beneficiile muzicii. Ritmul este perceput diferit de către creier, iar copiii sunt mult mai atenți când spuneți cuvintele în ritm melodic.
Audiție plăcută alături de copiii tăi! 🙂