Luna August găseşte majoritatea doamnelor gospodine pregătindu-se pentru iarna. În bucătărie sau prin grădină, toate se întrec în a pune cele mai bune dulceţuri, murături sau suc de roșii pentru iarnă.
Deşi nu toate avem o grădină de unde să ne luăm legume pentru iarnă, se poate apela la rude darnice sau la piaţa de legume. Și crede-mă, vei face bună impresie în jur dacă pui chiar și doar câteva borcănele pentru iarnă.
Roşiile sunt la putere în această perioadă. Adică sunt coapte şi numai bune de consumat sau de pus deoparte pentru iarnă. Nu se recomandă congelarea sau murarea lor, ci este preferat sucul de roşii. În funcţie de doleanţe, acesta se poate transforma în bulion sau ketchup.
Ingrediente suc de roşii pentru iarnă
- 10 roşii mari coapte bine
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de ulei
Paşii pentru realizarea sucului
Roşiile se curăţă de pieliţă şi se taie mărunt. Eu am folosit în pentru acest suc blenderul de mână. Nu am maşină specială pentru făcut bulion sau suc de roşii, iar sucul nu a fost afectat de folosirea blenderului. De ce? Fiindcă după ce am folosit blenderul pentru a omogeniza bine roşiile, acestea au fost strecurate cu ajutorul unei site. Ca să nu se regăsească în suc nici un sâmbure.
Roşiile pasate se pun pe foc împreună cu sarea şi uleiul. Dacă doriţi să aromatizaţi sucul, se pot pune ori frunze de busuioc, ori de cimbru. Iese mult mai gustos, iar la o porţie de paste prinde bine oricând.
Sucul stă pe foc măcar să dea într-un clocot. Zic măcar, fiindcă depinde de voi cât de gros doriţi să fie sucul. Dacă-l lăsaţi prea mult, poate deveni bulion. Aşadar este la alegerea fiecăruia cât va sta sucul pe foc.
Acesta este un suc de roșii pentru iarnă fără conservant, iar secretul conservării acestuia stă în sterilizarea sticlelor. Sucul se toarnă fierbinte în sticle, acestea se închid repede şi ar trebui să fie de-ajuns. Lasă sticlele peste noapte acoperite cu un prosop gros, ca să se răcească încet.
Din cantitatea de roşii de mai sus, iese aproximativ 1,5 litri de suc de roșii! Dacă vrei să ai și magiun de prune în cămară, vezi aici cum să îl faci. Să ai spor! 😉