Culinar

Cum să prepari magiun de prune cu și fără zahăr

magiun de prune cu zahăr

Pe lângă dulceţurile şi gemurile clasice, caise, piersici sau căpşuni, din cămara unei gospodine nu ar trebui să lipsească borcanele cu magiun de prune cu zahăr sau fără.

Rudele de la ţară te anunţă cu mare mândrie că s-au copt prunele şi că le-ar prinde bine o mână de ajutor în culegerea lor. Acestea se folosesc în două preparate: pălincă şi magiun.

Acuma, nu ştiu cât de tare îşi doreşte fiecare gospodărie să aibă mai mult magiun decât prune, dar sigur magiunul nu lipseşte din cămară.

Dacă îți dorești să reduci pe cât se poate zahărul din alimentație, îți voi oferi o variantă și pentru tine. Nu știu dacă voi citiți etichetele produselor pe care le cumpărați, dar eu mă îngrozesc când văd zahărul peste tot. Așa că… este bine ca acolo unde se poate și este ușor, să îl elimini.

plum-1542430_1920

Anula acesta câteva kilograme bune de prune s-au scăzut din cantitatea destinată pălincii. Ale mele rude nu au avut nimic împotrivă, mai ales că producţia a fost mare. Deşi nu am participat la culegerea prunelor şi nici nu cred că mă mai cheamă. Destule prune au ajuns să fie zdrobite de către copii şi nu au mai ajuns în găleţi.

Cumpără de aici cele mai ieftine oale și cratițe

Ingredientele pentru magiun de prune cu zahăr

  • 3 kg de prune
  • 0,5 kg de zahăr
  • 1/2 linguriţă de conservant

Nu ai nevoie de multe lucruri, ci de multă răbdare.

Ingredientele pentru magiun de prune fără zahăr

(Multe) Prune foarte bine coapte. Dacă nu sunt destul de coapte, magiunul va ieși acru și nu vei avea un succes prea mare cu el.

cooking-971037_1920

Paşi de urmat în prepararea magiunului

Pașii care urmează sunt aceiași pentru ambele variante de magiun, cu excepția pașilor care implica zahăr, pași care se sar atunci când este vorba de magiunul fără zahăr. Prunele fără sâmburi se pun pe foc într-o oală solidă. De preferat ca aceasta să fie mai înaltă decât amestecul în sine. Fiindcă după ce se adaugă zahărul să poţi amesteca fără ca să iasă din oala. Se adaugă zahărul şi pentru următoarele 3 ore, ai programare lângă aragaz.

Cumpără de aici cele mai ieftine oale și cratițe

Nu este genul de preparat pe care să-l poţi lăsa pe foc şi să intri pe FB pentru o verificare de rutină. Magiunul are nevoie de o mână care să amestece continuu. Pentru a nu se prinde de fund şi pentru a nu prinde gust de ars.

Când este aproape gata, adaugi conservantul şi amesteci bine. Mai stă pe foc câteva minute şi e gata.

14012429_1132466670173809_928404334_o

Borcane mici, dulceaţa fierbinte, produs sterilizat. Adică, în borcane mici se pune dulceaţa fierbinte şi borcanul cu magiun de prune cu zahăr e sterilizat.

La cantitatea de prune şi zahăr de mai sus, au ieşit 7 borcane mici. Va urma și o variantă de magiun de prune fără zahăr, pentru cei care vor să elimine cât se poate de mult zahărul din alimentație.  Iar dacă vrei să prepari suc de roșii pentru iarnă, intră aici. Numai spor să ai! 😛

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.