Pe lângă dulceţurile şi gemurile clasice, caise, piersici sau căpşuni, din cămara unei gospodine nu ar trebui să lipsească borcanele cu magiun de prune cu zahăr sau fără.
Rudele de la ţară te anunţă cu mare mândrie că s-au copt prunele şi că le-ar prinde bine o mână de ajutor în culegerea lor. Acestea se folosesc în două preparate: pălincă şi magiun.
Acuma, nu ştiu cât de tare îşi doreşte fiecare gospodărie să aibă mai mult magiun decât prune, dar sigur magiunul nu lipseşte din cămară.
Dacă îți dorești să reduci pe cât se poate zahărul din alimentație, îți voi oferi o variantă și pentru tine. Nu știu dacă voi citiți etichetele produselor pe care le cumpărați, dar eu mă îngrozesc când văd zahărul peste tot. Așa că… este bine ca acolo unde se poate și este ușor, să îl elimini.
Anula acesta câteva kilograme bune de prune s-au scăzut din cantitatea destinată pălincii. Ale mele rude nu au avut nimic împotrivă, mai ales că producţia a fost mare. Deşi nu am participat la culegerea prunelor şi nici nu cred că mă mai cheamă. Destule prune au ajuns să fie zdrobite de către copii şi nu au mai ajuns în găleţi.
Ingredientele pentru magiun de prune cu zahăr
- 3 kg de prune
- 0,5 kg de zahăr
- 1/2 linguriţă de conservant
Nu ai nevoie de multe lucruri, ci de multă răbdare.
Ingredientele pentru magiun de prune fără zahăr
(Multe) Prune foarte bine coapte. Dacă nu sunt destul de coapte, magiunul va ieși acru și nu vei avea un succes prea mare cu el.
Paşi de urmat în prepararea magiunului
Pașii care urmează sunt aceiași pentru ambele variante de magiun, cu excepția pașilor care implica zahăr, pași care se sar atunci când este vorba de magiunul fără zahăr. Prunele fără sâmburi se pun pe foc într-o oală solidă. De preferat ca aceasta să fie mai înaltă decât amestecul în sine. Fiindcă după ce se adaugă zahărul să poţi amesteca fără ca să iasă din oala. Se adaugă zahărul şi pentru următoarele 3 ore, ai programare lângă aragaz.
Nu este genul de preparat pe care să-l poţi lăsa pe foc şi să intri pe FB pentru o verificare de rutină. Magiunul are nevoie de o mână care să amestece continuu. Pentru a nu se prinde de fund şi pentru a nu prinde gust de ars.
Când este aproape gata, adaugi conservantul şi amesteci bine. Mai stă pe foc câteva minute şi e gata.
Borcane mici, dulceaţa fierbinte, produs sterilizat. Adică, în borcane mici se pune dulceaţa fierbinte şi borcanul cu magiun de prune cu zahăr e sterilizat.
La cantitatea de prune şi zahăr de mai sus, au ieşit 7 borcane mici. Va urma și o variantă de magiun de prune fără zahăr, pentru cei care vor să elimine cât se poate de mult zahărul din alimentație. Iar dacă vrei să prepari suc de roșii pentru iarnă, intră aici. Numai spor să ai! 😛