De obicei, atunci când vedem sânge, apar serioase semne de întrebare. Iar pentru o femeie, sângerarea vaginală poate reprezenta un simptom al unor afecțiuni care necesită tratament corespunzător și la timp.
Originea sângerării
Pierderile de sânge pot avea ca localizare următoarele zone:
- de la nivelul vaginului;
- de la alt organ reproducător (uterul).
- de la nivelul vulvei, prin lovire sau alte leziuni.
Când devine sângerarea vaginală anormală?
Este știut că o dată pe lună, datorită eliminării mucoasei uterine, apare sângerarea. Această sângerare se numește menstruație. Este ceva fiziologic, pentru femei, așa trebuie să fie, pentru o funcționare normală, pentru o echilibrare hormonală.
La vârsta reproducerii, se poate spune că o sângerare este anormală dacă sângerarea menstruală este excesivă (abundentă) sau redusă, durează prea mult, este frecventă (adică apare de mai multe ori într-o lună) sau neregulată (nu sunt intervale de timp egale între sângerări).
O sângerare care nu este asociată cu menstruația, care apare înainte de pubertate sau după menopauză, este, de asemenea o situție care necesită consult de specialitate.
Care pot fi cauzele sângerării vaginale
- traumatisme;
- infecțiile;
- inflamațiile;
- prolapsul uretrei (ieșirea uretrei în afara corpului);
- cancer;
- modificări hormonale, atât la începutul perioadei fertile (la pubertate), cât și la finalul acesteia (după 40 de ani).
Sângerările la fetițe
Dacă sunteți mamă de fată, în funcție de vârsta fetei, prezența unei sângerări vaginale poate avea următoarele cauze:
- fata încă nu este la pubertate, atunci posibil să fie ceva leziuni, adică răni ale vulvei sau vaginului prin introducerea de jucării sau alte obiecte.
- se poate vorbi și de o pubertate precoce, instalată mai devreme de vârsta de 12-13 ani. În cazul acesta, pe lângă sângerarea vaginală, sunt și alte semne specifice pubertății, adică dezvoltarea sânilor și apariția pilozității pubiene.
Femeia și sângerarea vaginală
Pentru o femeie la vârsta reproducerii, cauzele acestui tip de sângerare sunt:
- folosirea pastilelelor cu efect anticoncepțional, care modifică încărcătura hormonală din organism și care duc la modificări multiple
- folosirea unor dispozitive cu efect antioncepțional, dispozitive intrauterine, care pot să facă răni acolo unde se află
- complicații ale sarcinii, cum este sarcina extrauterină. Aceasta afecțiune este o urgență medicală, deci trebuie neapărat control medical.
- infecții uterine. Aceste infecții uterine apar, de obicei, după naștere sau după avort.
- afecțiuni sanguine, cu modificarea procesului de coagulare: leucemie, trombocitopenie.
- formațiuni tumorale benigne (fibroame uterine, chisturi ovariene, polipi).
- formațiuni canceroase uterine și vaginale.
- afecțiuni tiroidiene. Fluxul hormonilor tiroidieni determină modificări și ale hormonilor sexuali, astfel că pot să apară cicluri menstruale neregulate, cu sângerăti menstruale abundente sau chiar cu oprirea completă a perioadelor menstruale.
Menopauza
Pentru femeile aflate la menopauză, astfel de sângerări pot să apară deoarece:
- mucoasa vaginală se subțiază, se atrofiază.
- mucoasa uterină se subțiază sau se îngroașă.
- sunt prezenți polipi la nivelul uterului. Polipii sunt niște formațiuni care arată ca niște ciorchini, au un picioruș și sunt formați din țesut moale.
- sunt prezente forme de cancer ale colului uterin, vaginului, mucoasei uterine.
Mergi la un controlul medical cât mai repede
Când apare sângerarea, trebuie neapărat să te prezinți medicului. Este o urgență. Nu amâna. Nu găsi scuze că nu ai timp, ca nu ai liber de la muncă sau că ai alte priorități. Sănătatea ta este prioritară. Dacă tu ești sănătoasă, poți să faci celelalte aspecte pe care ți le-ai propus sau care depind de tine.
Este important să ai un jurnal cu toate datele despre:
- ziua din lună când a curs prima picătură de sânge;
- de câte ori a apărut sângerarea;
- culoarea sângelui;
- prezența altor simptome la nivel genital sau mamar: durere, mâncărime, balonare, inflamații;
- ce tratamente ai urmat, ce medicamente ai luat, pentru ce problemă de sănătate, când le-ai luat și pe ce perioadă;
- ce intervenții medicale ai suferit.
Acest jurnal te ajută să îi prezinți medicului mult mai clar situația cu care te confrunți, plus că poți să oferi medicului informații importante, pe care altfel le poți omite.
Cui te prezinți?
Cel mai repede te duci la medicul ginecolog. Medicul de familie îți poate scrie o trimitere și către medicul endocrinolog. Oricum, în urma examinărilor, ți se vor face mai multe investigații, pentru a se determina dacă este vorba de vreo formă de cancer.
Investigațiile care se cer:
- testul Papanicolau;
- biopsia colului uterin;
- dilatația și chiuretajul;
- ecografia transvaginală. Se folosește o sondă care se introduce prin vagin, este dusă până în interiorul uterului, urmărindu-se dacă peretele uterin este îngroșat.
Fii o femeie grijulie și ai grijă de sănătatea ta! Dacă se întâmplă să te confrunți cu sângerare ce ți se pare suspectă, mergi de urgență la medic. Dacă vrei și mai multe informații despre problemele cu care se confruntă o femeie, poți citi aici despre durerea pelvină, aici despre simptomele mamare, iar aici poți afla mai multe despre sindromul premenstrual.