Scurgerile vaginale în cantitate mică sunt normale. Scurgeri vaginale normale înseamnă secreții sau mucus produs de glandele colului uterin și de glandele vaginale. O secreție normală de mucus vaginal trebuie să fie: fluidă, clară, lăptoasă sau gălbuie, inodoră (fără miros), neînsoțită de prurit sau senzație de arsură.
Scurgerile vaginale raportate la perioade de viață
Pentru fetițele nou-născute, scurgerile vaginale sunt formate din mucus și sânge în cantitate mică și se datorează estrogenului provenit de la mamă înainte de naștere. Pe măsură ce concentrația estrogenului dispare și secreția respectivă (în aproximativ 2 săptămâni).
La fetele mai mari scurgerile vaginale sunt nesemnificative.
Vârsta reproductivă este de la pubertate pana la menopauză. Cantitatea și aspectul scurgerii vaginale variază în funcție de ciclul menstrual. La mijlocul ciclului, atunci când are loc ovulația, mucusul este mai vâscos și cantitatea acestuia este mai mare.
În sarcină și în timpul utilizării contraceptivelor orale se codifică aspectul și cantitatea mucusului.
După menopauză, scade concentrația din organism a estrogenului, astfel că apar scăderi cantitative ale scurgerilor vaginale.
Aspectul acestor scurgeri vaginale anormale
Vorbim despre scurgeri vaginale anormale când apar următoarele:
- sunt mai abundente;
- sunt mai vâscoase;
- au aspect purulent;
- sunt albicioase și cu cheaguri (asemănătoare brânzei);
- au culoare verzuie, cenușie, gălbuie sau anguinolentă;
- au miros neplăcut, eventual de pește;
- sunt însoțite de prurit, senzație de arsură, erupție cutanată, dureri.
Cauzele scurgerilor vaginale
Cauza principală a scurgerilor vaginale o reprezintă inflamația vaginală (vaginită). Această inflamție este determinată de:
- iritație chimică. Această iritație chimică este determinată de diversele produse folosite local pentru igienă, creme, lubrifiante vaginale, spermicide, diafragme, latexul din prezervative (mai ales la persoanele alergice). Pentru fetițe, prezenta unui corp străin (hârtie igienică, jucării) poate determina inflamație și scurgeri, chiar cu sânge.
- infecție. Infecțiile determină secreții albicoase, gălbui sau cenușii, cu miros atipic, cu aspect tulbure. Infecția fungică(cea mai frecventă este candidoza, generată de Candida Albicans) se caracterizează prin secreții vâscoase, albicioase sub formă de cheaguri, având aspect de brânză. Infecția cu protozoare (cea mai frecventă este cea cu Trichomonas) se caracterizează prin scurgeri de culoare verde-gălbuie, spumoase, cu miros neplacut.
- forme de neoplasm. Cancerele de vagin, col uterin, mucoasă uterină (endometru) determină scurgeri apoase sanguinolente (sângele este prezent).
- radioterapia pelvină determină și ea scurgeri anormale.
Identificare cauzei/tratament pentru scurgerile vaginale anormale
Trebuie contactat imediat medicul ginecolog. Se fac analize și examinări microscopice, se ține cont de aspectul scurgerilor, de vârsta femeii și de alte simptome pentru a institui tratamentul corect, care presupune atât medicamente cu administrare orală (antiinflamatoare, antibiotice) cât și preparate cu administrare locală (antiinflamatoar, antibiotice, antifungice).
Dacă s-a identificat o alergie la vreun produs de igienă intimă sau cu aplicare locală, trebuie să se renunțe la folosirea produsului respectiv.
Dacă vrei informații și despre simptomele mamare, intră aici.