Cupa mentstruală este exact ceea ce reiese din nume: o cupă din silicon creată special pentru nevoile menstruale. Motivația din spatele acestui articol sunt beneficiile pe care le-am resimțit din plin în viața mea în urma utilizării unei cupe menstruale. Acest lucru însă nu înseamnă că textul ce urmează va fi doar subiectiv sau că nu va fi de ajutor.
Tipuri de cupă menstruală
Sunt multe firme care produc aceste cupe: Diva Cup, Moon Cup, Organicup, IrisCup șamd. Produsul în sine nu diferă ca formă, material și funcționalitate și nici măcar în ceea ce privește culoarea. Singura diferență pe care am remarcat-o între diversele firme producătoare este diametrul cupei.
Așadar, cupa standard este produsă din silicon de culoare roz sau alb, lungă de cca 5 cm cu un diametru ce variază între 3.8 și 4.5 cm. La forma ei normală se mai adaugă și o codiță de 3-4 cm, menită să te ajute la extragerea cupei din vagin. Această codiță poate fi scurtată dacă este deranjantă.
Mărimi disponibile pentru ale cupă
Indiferent de firma pe care o alegi, aproape fără excepție, ai de ales între două mărimi: Small și Large. Mărimea o alegi după vârstă și/sau sarcini avute. Mărimea Small este recomandată femeilor sub 25-30 de ani, fără să fi născut. Iar mărimea Large este recomandată femeilor peste 25-3o ani sau care au născut. Desigur, dacă e să intrăm în detalii, mărimea Large de la IrisCup are 4,5 cm diametrul, iar mărimea Small de la MoonCup are 4,3 cm diametrul. Aceste diferențe variază de la producător la producător. Poți urma recomandările producătorului când alegi mărimea, dar tu știi cel mai bine ce mărime ți s-ar potrivi, mai ales dacă nu ai născut.
Prețul la care o poți găsi
La acest capitol nu este foarte mult de scris. Dacă comanzi în România prețul este de cca. 100 de lei. Poți încerca și o comandă în străinătate dar ține cont că la prețul afișat este posibil să se mai adauge și o taxă de transport. Dacă nu te grăbești să achiziționezi poți naviga puțin pe internet, sunt firme care oferă anumite discount-uri din când în când.
Pare o sumă mare pe care trebuie să o dai deodată. Nu te panica, dacă e să pui pe hârtie banii pe care îi dai pe absorbante sau tampoane sau ambele (dacă ești obsedată ca mine) o să vezi că amortizezi costul în 4-6 luni. Mai mult de atât, cupa menstruală, îngrijită cum trebuie, poate fi folosită până la 10 ani.
Modalitate de utilizare
Nu e greu de utilizat, dar probabil nu o să îți iasă manevra din prima. Cu siguranță vei găsi instrucțiuni în sau pe ambalaj, dar în caz că nu sunt foarte clare, iată câteva detalii. Cupa se pliază după cum se vede și se inserează în vagin.
Dacă ai folosit deja tampoane ai o oarecare îndemânare, inserția nu este de fapt problema, ci deplierea. Nu îți fie teamă să folosești mușchii din dotare pentru a o „așeza”. Cupa nu se introduce atât de sus/adânc ca un tampon. Ca toate lucrurile care par complicate, e nevoie de puțin exercițiu. Și mie mi-a luat câteva încercări, poate fi ușor frustrant, dar nu renunța, o să reușești. După inserare, asigură-te că s-a depliat în totalitate. Poți apuca baza cupei și o poți învârti o dată pentru a verifica acest lucru.
Sper că e de prisos să spun că trebuie să te speli bine pe mâini înainte și după.
Recomandarea mea este ca în prima lună de utilizare să o folosești împreună cu absorbante. În caz că nu ai așezat-o corect, să nu te trezești cu ceva surprize.
Iată și câteva schițe pentru utilizare:
Desigur, acum se pune întrebarea, cât de des trebuie golită. Acest lucru depinde foarte mult de tine și corpul tău. Dacă știi că ai zile când fluxul este mare, golește-o la 2-3 ore. Și acest lucru îl vei deprinde cu timpul. Vei observa cât de repede se umple în zilele de mijloc ale ciclului.
Pentru a extrage cupa este necesar să stai într-o poziție în care poți relaxa mușchii. Te folosești de codița din dotare pentru a o trage ușor afară. Dacă este destul de plină, ai grijă să nu strângi pereții. Aceștia sunt destul de moi și pot împinge lichidul afară. După extragere varsă conținutul în toaletă și spală cupa cu apă călduță (și săpun cât mai natural, dacă ai la îndemână) la chiuvetă. Dacă știi că vei fi într-o toaletă care nu are chiuveta în aceeași încăpere, ia cu tine o sticluță cu apă sau șervețele umede.
Detalii despre mentenanță
După cum am spus mai sus, cupa poate fi folosită până la 10 ani. Vei găsi în ambalaj recomandările producătorului de întreținere. Dacă contextul permite, spal-o cu apă călduță și săpun natural după fiecare extragere. În alte cazuri este suficient să o clătești cu apă sau în cazuri extreme, cu șervețele umede. La sfârșitul fiecărui ciclu este recomandat să o fierbi (aș recomanda un ibric special pentru asta). În restul lunii cupa este păstrată în săculețul de pânză cu care vine. Înainte de prima utilizare, la începutul ciclului, o poți clăti cu apă călduță.
Avantajele folosirii cupei menstruale
Marele avantaj, cu impact general, este micșorarea deșeurilor create de femei în fiecare lună. Cu alte cuvinte, e foarte „green” și „eco”.
Există un număr mare de avantaje față de tampoane:
- nu absoarbe sângele menstrual (risc scăzut de TSS – toxic shock syndrome, comparativ cu tampoanele intravaginale)
- lipsa fibrelor artificiale care se desprind de obicei în interiorul vaginului
- nu conțin dezodorizanți sau geluri absorbante astfel încât nu produc iritații
- este foarte confortabila (nu se „simte”), poate fi folosită în toate situațiile care nu permit purtarea tampoanelor
- este igienică și conferă siguranță mai mare față de tampoane sau absorbante
- nu întrerupe capacitatea lubrifiantă a vaginului și nu usucă mucusul membranei vaginale
- nu provoacă umiditate, nu declanșează candidoze vaginale sau cistită
Avantajul față de absorbante, din punctul meu de vedere, este că nu porți un scutec.
Dezavantajele utilizării cupei menstruale
Având în vedere lungimea textului, unul din dezavantaje este procesul de mentenanță din timpul utilizării și inserția. Din perspectiva și experiența mea, lista lungă de avantaje anulează acest inconvenient.
Dezavantajul real este găsirea unui loc adecvat care sa asigure spălarea și reintroducerea cupei. Dacă nu ai o toaletă cu chiuvetă la locul de muncă, îți va fi destul de dificil să folosești cupa. Chiar și așa, sunt de părere că merită încercată și văzut dacă nu cumva merită efortul, având în vedere beneficiile.
Un alt dezavantaj solid este că este contraindicata în cazul unor afecțiuni vaginale.
Concluzii
Cred că opinia mea reiese foarte clar din acest articol. Poate fi considerat exagerat să spun că mi-a schimbat viața. OK, nu mi-a schimbat viața în totalitate, dar mi-a schimbat viața timp de 4 zile pe lună. Mă simt mai lejeră și nu mă mai simt scârbită de acest proces al corpului meu. Uneori sunt chiar fascinată. Prețul pare mare, dar este amortizat foarte repede. Iar în ceea ce privește utilizarea, după primele 2-3 cicluri vei deveni expertă.
Desigur, sunt și excepții. Nu pot garanta că te vei îndrăgosti de cupa ta menstruală, dar sunt șanse mari.