Pentru o femeie, este important să știe ce se întâmplă cu al său corp. Cum zona mamară este o zonă sensibilă, este bine să fim informate cu privire la simptomele mamare.
Ce reprezintă „mamar” și „zonă mamară”?

Când vorbim de zona mamară, vorbim de fapt de zona sânilor sau de mamele (altă denumire a sânilor).
Sânii au o deosebită împortanță pentru femeie, fiind supuși modificărilor permanente fizice și fiziologice. Aceste modificări survin în toate etapele, de la pubertate până la menopauză, inclusiv starea fiziologică specială, sarcina.
Sânii sunt organe simetrice așezate în zona toracală anterioară și sunt sediul glandelor lactifere, sursa laptelui matern.
Ce simptome ar putea apărea?
Simptomele care au legătură cu sânii sunt frecvente.
Apar astfel:
- durerile mamare;
- formațiuni tumorale (chisturi);
- edemul sânului;
- deprimarea tegumentului mamar;
- scurgerile mamare.
Simptomele prezente la nivelul sânului nu indică neapărat prezența unui cancer mamar sau a altei afecțiuni grave. Orice modificare a sânului trebuie însă evaluată de medic.
Când trebuie să mergi la doctor?
Următoarele manifestări trebuie să pună pe gânduri o femeie și să meargă urgent la medic:
- o regiune a sânului se simte, la palpare, diferit de restul țesutului.
- edemul persistent al sânului (prin edem se înțelege reținerea de lichid la nivelul țesutului și prin urmare acel țesut este mai umflat);
- încrețirea sau denivelarea pielii care acoperă sânul;
- descuamarea (se formează cojițe) pielii în jurul mamelonului (acea proemineță centrală a sânului, înconjurată de o suprafață inelară mai închisă la culoare. În vîrful mamelonului se închid glandele lactifere);
- modificări ale formei sânului;
- scurgeri mamelonare, mai ales dacă sunt sanguinolente (au culoare roșietică, datorită prezenței sângelui).
Afecțiunile mamare pot fi benigne sau maligne. Majoritatea sunt benigne și nu pun în pericol viața pacientelor, nefiind nevoie de tratament. Însă, cancerul mamar poate însemna pierderea sânului sau chiar a vieții.
Toate aceste afecțiuni pot fi detectate precoce, dacă femeile își examinează sânii frecvent și fac mamografii periodice. Deci ridică telefonul și formează numărul doctorului pentru un control!