Sezonul estival ne va copleși cu toată căldura sa, astfel ca ne vom dori ceva răcoritor. În ceea ce privește alimentația, ne dorim să fie ceva care nu doar să ne umple stomacul, dar să fie și hrănitor. Și ce poate să fie mai hrănitor decât ceva biologic, să zicem, fructele proaspete. Dacă este de vară, ne dorim să se facă rapid și, ideal, să nu necesite prepararea termică. Și dacă este delicios, cu siguranță va fi pe placul celor mici.
Reţetă iaurt cu fructe
Ingrediente
300 g iaurt sau smântână
1 kg (și chiar mai mult) din fructele preferate
miere (orice sortiment: salcâm, polifloră, floarea-soarelui etc.) – după gust, depinde cât de dulce doriți să fie desertul.
Preparare
Este atât de ușor de preparat. Smântâna/ iaurtul, fructele bine spălate și fără sâmburi (acolo unde este cazul) și mierea se pun într-un bol încăpător și se mixează sau poți folosi un robot de bucătărie. Vei obține o spumă delicioasă, pe care poți să o consumi ca atare sau poți să o pui în diverse recipiente (care au și capac) și să pui la congelator (de ce este bine să pui și capac? Pentru că astfel nu vei risca să ți se înșire preparatul prin congelator, dar mai ales, pentru că vei preveni deshidratarea preparatului și vei păstra gustul de fructe proaspete). Iți vei asigura astfel niște porții pe cinste de înghețată.
Beneficii
- Smântâna sau iaurtul. Acestea îți asigura sursă de proteine și mai ales de calciu.
- Fructe. Fructele sunt cele care energizează și dau gust preparatului nostru. Depinde acum de fruct, principiile active diferă. Dar cu siguranță, vitamina C se va regăsi printre aceste principii active și nici nu va fi distrusă, pentru că va fi păstrată la rece. De asemenea, se păstrează atât sucul cât și pulpa fructului, beneficiind și de o sursă de fibre, care să te ajute cu digestia.
Rolul Vitaminei C
Vitamina C este un antioxidant, adică previne oxidarea celulelor organismului, neutralizând efectele atacului compușilor oxidativi nocivi, previnind atacul radicalilor liberi. Pe lângă aceastam susține imunitatea crescută a organismului şi are efect de întărire a vaselor de sânge, cu redarea elasticității (vasele de sânge nu se mai rup cu ușurință când se micșorează sau se mărește brusc diametrul vascular) și reducerea permeabilității (adică să nu mai fie permisă extravazarea, ieșirea lichidelor intravasculare în mediu extravascular).
Alte principii active din fructe și beneficiile lor
Bioflavonoide
Bioflavonoidele au un rol antiinflamator, diuretic (elimină apa din organism), întăresc vasele de sânge la fel ca vitamina C
Alte vitamine.
Vitamina B9 sau acidul folic, dar și alte vitamine din complexul B-urilor au rol în principal în asigurarea funcționării normale a sistemului nervos. Vitamina A are rol de regenerare, reepitelizare, cicatrizare.
Mineralele.
În funcție de mineral, beneficiul este diferit. De la întărirea sistemului osos, până la susținerea sistemului nervos și asigurarea unui ten frumos, a unui păr strălucitor sau a unor unghii rezistente.
- Mierea. Încă din antichitate se cunosc beneficiile mierii. Romanii chiar foloseau mierea și pentru tratarea rănilor, dar înainte de a merge la luptă consumau miere. Mierea este un excelent energizant, bogată în glucide, vitamine, minerale, enzime, proteine. Mierea folosită înainte și după efectuarea unui efort fizic previne înstalarea febrei musculare.
Cum se consumă acest iaurt cu fructe?
Se serveşte ca atare, imediat după preparare, pentru a nu se altera proprietățile. Poți să îl păstrezi doar câteva ore la rece la 2-8 grade Celsius.
Se mai poate servi sub formă de înghețată. Crema sau spuma obținută o pui la congelator. Principiile active se vor păstra mult mai bine și vei putea beneficia de cât mai multe vitamine.
Astfel că, prin folosirea unor simple ingrediente, poţi realiza un preparat ce poate fi transformat într-o veritabilă înghețată, este delicios, dar și hrănitor. Ca materie primă are numai ingrediente naturale și…cel mai important pentru o femeie modernă, pe timp de vară, se face rapid și răcorește întreaga familie.
Nu-mi rămâne decât să-ți urez „Poftă buna!” și „Sănătate!”.