Este mai usor sa transmiti o infectie sau o boala cu transmitere sexuala atunci cand unul sau ambii parteneri au un piercing genital?
O foarte buna intrebare! Piercingurile in zona genitala a reprezentat un trend in crestere atat in randul barbatilor, cat si al femeilor, dar astfel de cazuri inca sunt destul de rare. De exemplu, un studiu ce a fost efectuat pe 454 de studenti de facultate a scos la iveala faptul ca 3% dintre barbati si 6% dintre fete si-au pus un piercing in sfarc, in timp ce doar 1% dintre barbati si 2,4% dintre femei si-au facut un piercing in zona genitala.
Cu respect fata de piercingurile genitale, cel mai obisnuit piercing pentru barbati raportat in cadrul studiilor pare sa fie Prince Albert, in timp ce cel mai obisnuit piercing pentru femei este o bara orizontala care trece fie prin corpul clitorisului, fie prin gluga clitorisului. Desi oamenii au prezentat diferite motive pentru care si-au facut un piercing, cel mai obisnuit motiv entru care oamenii si-au pus un anumit piercing genital este faptul ca acest lucru ajuta persoanele sa se exprime pe ele din punct de vedere sexual si/ sau sa isi stimuleze cresterea nivelului de placere sexuala.
Foarte multi oameni, printre care se numara si cei de la ghidsex.ro, presupun faptul ca piercingurile din zona genitala pot sa creasca in mod substantial riscul de a contracta sau de a raspandi infectiile cu transmitere pe cale sexuala.
Dar ce spun cercetarile in aceasta privinta?
Majoritatea studiilor pe care eu le-am gasit au scos la iveala faptul ca piercingurile genitale fie nu avea nici o legatura cu riscurile de transmitere a unei infectii sau erau asociate cu un risc mic de crestere. De exemplu, un studiu efectuat pe 146 de barbati si de femei cu piercinguri genitale a scos la iveala ca doar 3% dintre ei au contractat o boala cu trasnmitere sexuala dupa ce si-au pus un piercing. In mod asemanator, un studiu efectuat pe un numar de 445 de barbati cu piercinguri in zona genitala a scos la iveal ca doar 12% dintre ei aveau o boala cu transmitere sexuala inainte de a isi pune piercing, in timp ce 18% dintre ei au declarat ca au contactat o infectie cu transmitere sexuala dupa ce si-au pus un piercing.
Desigur, nu trebuie sa uitam de natura de auto raportare a acestor date. Noi nu stim daca participantii erau testati periodic sau daca isi prezentau cu acuratete istoricul lor sexual, ceea ce insemna ca aceste date prezinta doar o posibila subestimare a prevalentei unor astfel de infectii.
Mai pe scurt, se pare ca este cel putin vorba de o crestere usoara a riscului de a contracta boli cu transmitere sexuala care este asociata cu piercingurile din zona genitala. Desi rata de infectie sexuala nu este pe atat de critica pe cat si-au imaginat unele persoane, trebuie totusi sa tii cont de faptul ca acele piercinguri aduc dupa lee propriile lor riscuri.
De fapt, este un lucru obisnuit ca persoanele care si-au facut un piercing sa declare alte afectiuni ale starii de sanatate, cum ar fi de exemplu iritatiile pielii, infectiile non sexuale, ruperea sau intinderea pielii in locul unde a fost piercingul si probleme la folosirea unor prezervativa. Inainte de a lua decizia de a iti pune sau nu un piercing in zona genitala, trebuie sa te familiarizezi cu riscurile si precautiile care trebuie sa fie luate. De asemenea, asigura-te de faptul ca te lasi pe mana unei persoane cu experienta si cu reputatie, pentru a iti face piercingul.