A ajuns la mine această iniţiativă minunată. Este vorba despre Octopus în România. Un proiect prin intermediul căruia sunt ajutaţi bebeluşii prematuri să treacă peste perioada critică pe care o petrec în spitale. Proiectul constă în realizarea unor mici jucării textile sub forma unor caracatiţe (octopus) şi distribuirea acestora în maternităţi. Dar hai să aflăm mai multe!
Despre Octopus în România
În căutarea inspiraţiei pentru diferite activităţi, Luminiţa a găsit informaţii despre o jucărie croşetată care îi ajută pe copilaşii născuţi prematur. A scris proiectul, a creat un grup, a luat legătura cu multe persoane care s-au arătat încântate pentru implicare şi într-un timp foarte scurt o asociaţie s-a alăturat pe partea administrativă.
„Am dat peste acest articol în care se vorbește despre cum poate o jucărie croșetată cu tentacule să îi ajute pe copiii născuți prematur să își revină mai repede. Se pare că în 2013 a fost realizată în Danemarca o cercetare științifică care a demonstrat beneficiul real al existenței unei astfel de jucării în incubatorul în care erau ținuți micuții născuți înainte de termen. Cercetarea a avut la bază ideea că prematurii ar putea confunda tentaculele jucăriei cu cordonul ombilical, având astfel impresia că se află încă la adăpost, în abdomenul mamei, și determinându-i astfel să treacă mai ușor peste șocul provocat de nașterea înainte de termen. S-a dovedit că, într-adevăr, prezența jucăriei a determinat o serie de aspecte ameliorate, astfel:
-Copiii au prezentat un ritm cardiac îmbunătățit;
-Bebelușii au început să respire mai ușor;
-Nivelul de oxigen din sânge a crescut;
– Riscul ca micuții să tragă de tuburile la care erau conectați a scăzut.”
Cum vă spuneam, într-un timp foarte scurt s-a alăturat Asociaţia Baby Care Sibiu.
„Avem OK la croşetat!!! Asociaţia BABY CARE SIBIU a decis să preia frâiele „administrative”, urmând să ne informeze zilele următoare despre statusul proiectului din punct de vedere legal. Sper să ni se alăture ulterior şi alte ONG-uri. Desigur, asta nu înseamnă că este nevoie de voluntari doar pe partea de croşetat sau tricotat… Din câte am înţeles, într-o prima faza vom trimite jucăriile noastre către un spital din Sibiu, însă eu îmi exprim speranţa că se vor înfiinţa grupuri de voluntari în toate oraşele ţării unde există secţii de neonatologie! De voi depinde asta!”
Cum mă implic?
Proiectul Luminiţei este o invitaţie pentru toată lumea ca să se implice în susţinerea acestor copilaşi care trec prin momente grele. Ajutorul nu constă doar în croşetat, ci şi în donaţii.
„Este nevoie de voluntari cu privire la diverse aspecte: poţi participa în calitate de Asociaţie sau ONG, poţi dona bani, timp sau materiale, este nevoie de talentul tău pentru a croşeta sau tricota in mod efectiv jucărioarele.”
„Cu toate acestea, în afară de persoanele care știu să croșeteze sau să tricoteze efectiv, există posibilitatea implicării și prin următoarele mijloace:
– Donații în bani (folosite pentru achiziționarea de fire, umplutură, detergent, croșete etc);
– Donații sub formă de materiale (fire, croșete, detergent etc);
– Donații sub formă de servicii (colectarea jucăriilor și distribuirea lor, advertising, bannere, site, înființare ONG – dacă se va considera necesar, implicarea altor ONG-uri, înființare pagină de facebook și administrarea ei etc).”
Cum se realizează un octopus.
Aici găsiţi tutorialul pentru realizarea jucăriilor, scris de Luminiţa.
Entuziasmul este molipsitor, iar eu sper şi îmi doresc ca Octopus În România să fie o campanie permanentă.
„Pentru că eu chiar sper să nu fie doar o campanie temporară, ci să devină o activitate permanentă! Iar acest lucru, iarăși, depinde doar de voi!”
Perioada de desfășurare a proiectului
„Sunt convinsă că, prin conlucrarea tuturor celor ce se vor implica în acest proiect în mod responsabil vom reuși, pe de o parte, să-i ajutăm în mod efectiv pe micuții prematuri din România în recuperarea lor, iar pe de altă parte, vom alina dorul părinților acestora, luați în aceeași măsură prin surprindere și afectați de un astfel de eveniment traumatic cum este nașterea prematură. Ca și durată, este de preferat ca această acțiune să înceapă cât mai curând și să se întindă pe o perioadă cât mai lungă de timp, pe cât posibil permanent. Primele feedback-uri primite sunt entuziasmante, căci atât mămicile care au trecut printr-o astfel de experiență și-au declarat admirația față de idee, dar și voluntarii pe partea de croșetat sunt deja numeroși.”
Eu voi urmări şi voi da mai departe iniţiativa scriind pe Chantel.ro. Vă invit să vă implicaţi cum simţiţi şi să daţi mai departe informaţia despre proiectul Octopus în România.
Las aici fişierul unde este detaliat proiectul: Proiect de voluntariat Octopus.
Iar aici găsiţi grupul unde puteţi spune despre implicarea voastră: Octopus România
De voi depinde asta!
Fotografiile fac parte din arhivă personală a Luminiţei.
_______________________
LE (20.02.2017):
Proiectul Octopus în România a prins contur în ultimele zile şi proiectul oficial este publicat, dar îl puteţi descarca şi de aici:Proiect Caracatite, prietenii prematurilor (Octopus Romania).
De asemenea, echipa care s-a format pentru implementarea acestui proiect postează zilnic evoluţia proiectului, pe pagină oficială de facebook şi pe grup.
„Înainte de a trimite caracatiţe la adresa specificată în document, va trebui ca fiecare voluntar să semneze un contract de voluntariat, în care fiecare dintre voi se va obliga să respecte, în primul rând, regulile de realizare a jucăriilor, precum şi celelalte reguli specificate în Anexă 1. Va rugăm să reveniţi după ce aţi citit la această postare şi să ne informaţi dacă aţi luat la cunoştinţă. Va mulţumim! Echipa de implementare Octopus România – Caracatiţe, prietenii prematurilor – Maria Livia Ognean, Ana-Maria Micu, Luminiţa Cristina, Gaby Hila.