Timp Liber

#HaiCuMine să donăm sânge – proiect foto spontan

#HaicuMine să donăm sânge

#HaiCuMine să donăm sânge

Am aflat despre acest proiect într-o seară şi am căutat despre el pentru că mi-a plăcut mult iniţiativa. Tot atunci am descoperit şi seria de fotografii realizate de Ruxandra Scripcariu.

I-am scris Ruxandrei şi ea a fost de acord să ne împărtăşească cum a ajuns să realizeze seria de fotografii pentru proiectul #HaiCuMine să donăm sânge.

Cumpără de aici camere foto pentru proiectele tale!

”Ești important și util societății din care faci parte”

„Proiectul foto a fost ceva oarecum spontan. Mă pregăteam să donez pentru a treia oară și am văzut evenimentul organizat de către Oana Brătilă, în care invita pe oricine, pentru a merge organizat la centrul de transfuzie sanguină din București.

Așadar, i-am scris Oanei cu câteva seri înainte, spunându-i că mi-ar plăcea să o ajut să promovăm mersul la centru și am venit cu ideea de a face cu fiecare omuleț care se alătură “găștii” noastre, câte un portret cu deja cunoscuta pancarta #HaiCuMine să donăm sânge. Toți au fost extrem de receptivi și s-au bucurat, iar următoarea săptămână, s-a mai mers la încă o tură cu oameni care au reacționat la fotografiile postate în mediul online.

Accentul proiectului este despre promovarea donatului de sânge. Dar ulterior, atunci când îmi editam fotografiile, am observat că absolut toată lumea, în ciuda faptului că se simțea ușor slăbită, avea un zâmbet aparte, de fericire, ca atunci când deși dai ceva, știi că ai dăruit exact ce trebuie cuiva care avea nevoie. Mi-am adus aminte de prima dată când am donat eu (2015) și-mi scriam pe blog “Da. Doare. Simți că ești ușor neajutorat și că ai vrea să oprești procesul, dar când se termină, când ieși pe ușă cu mâna bandajată și cu carnetul de donator, te simți ca un veteran de război. Ca un erou. Te simți bine cu tine, chiar dacă până atunci nu erai. Știi că ai făcut ceva bine și că alții beneficiază de pe urma ta. Ești important și util societății din care faci parte.”

Poți deveni și tu un erou!

Mi se pare tare faină inițiativa Oanei. Pe blogul ei, obratila.ro, are câteva postări care pot fi de folos cuiva care nu a mai fost niciodată să doneze sânge, dar și celor care se pregătesc de această experiență. Și spun experiență, pentru că după ce ieși din sala în care ai donat, te simți minunat, indiferent de starea generală. Faptul că ai contribuit și ajutat pe cineva care are nevoie, e ceva ce te face să te simți ca un erou.

Pentru un plus de sănătate, cumpără un aparat de fitness pentru acasă!

Vreau să menţionez că Ruxandra este un om atât de fain încât o să apară un interviu cu ea în cadrul seriei “cunosc oameni frumoşi”. Îmi place numele ales pentru a descrie ce face: visual storyteller. În cadrul proiectului #HaiCuMine să donăm sânge, pe lângă donator, ea a fost fotograful care a surprins chipurile oameniilor de la centrul de transfuzie. Se poate citi fericirea lor pe chip, dincolo de cât de slăbiţi erau după ce au donat.

Fotografiile fac parte din arhivă personală a Ruxandrei.

2 Comentarii

 • Imi doresc ca din ce in ce mai multi tineri si sanatosi sa-i ajute pe cei care au nevoie de sange . Eu sunt prea in varsta pentru asta dar ajut cum pot.
  De exemplu dau SMS de 4-5 ori pe luna pentru copilasii acestei tari minunate.
  LA MULTI ANI!

  • Mă bucur să aflu că există persoane interesate să ajute pe ceilalți cum pot.
   Vă felicit pentru inițiativa dvs. Transmiteți mai departe această dorință de a ajuta.
   Mulțumim pentru urare și că ne citiți! 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.