An de an in Europa se consuma produse bio in valoare de 20 de miliarde de euro, iar aceasta piata este intr-o continua crestere. Tara noastra nu ocupa insa un loc prea important in ceea ce priveste mancarea bio, dar cu toate acestea, mancarea de acest fel incepe sa devina o alternativa la produsele industriale chiar si la noi in tara.
De ce ar trebui sa consumam mancarea bio?
Chiar daca mergeti in oras pentru a va bucura de mancarea bio sau optati pentru o bucuresti livrare mancare care sa ajunga acasa, trebuie sa va ganditi ca mancarea bio ofera o multime de beneficii atat sanatatii voastre, cat si mediului inconjurator. Unul dintre motivele pentru care mancarea bio este atractiva il consta faptul ca acest tip de mancare este lipsit de reziduuri de pesticide care pot fi daunatoare pentru organismul uman.
Multe studii indica faptul ca exista un numar mare de produse stropite cu substante toxice, acestea declansand o serie de probleme deosebit de grave precum este si cazul cancerului. 90% dintre fungicidele de pe piata, 60% dintre erbicide si 30% dintre insecticide pot fi „potential cauzatoare de cancer”. Unul dintre cele mai importante erbicide si anume „RoundUp” poate duce la cancer. Persoanele expuse la pesticide au o crestere semnificativa a incidentii bolii Parkinson fata de cele care nu sunt expuse la acestea.
Un alt lucru pentru care este important sa aveti in vedere consumul de mancare bio atunci cand optati pentru o comanda online mancare este ca aceasta nu contine neurotoxine si anume niste toxine deosebit de daunatore pentru celulele nervoase si pentru creier. Toxinele de acest fel au fost folosite ca arme in Primul Razboi Mondial, ulterior fiind adaptate industriei agriculturii pentru a combate daunatorii. Este foarte important si sa includeti mancarea bio in alimentatia unui copil, organismul acestuia fiind mult mai sensibil la substantele toxice.
Alte motive pentru a consuma mancare bio
Mancarea bio este una bogata in in nutrienti fata de mancarea foarte procesata. Produsele bio contin o cantitate mare de antioxidanti, vitamina C, dar si diverse minerale precum fierul, cromul, magneziul sau calciul. Alimentele, dar si productia ecologica sunt singurele variante pe care le avem la dispozitie pentru a face o agricultura durabila. In tarile in care s-au folosit erbicide si pesticide in exces solul si-a pierdut din proprietati, ajungand pana in punctul in care deteriorarea puternica a solului a creat numeroase probleme.
Pesticidele sunt responsabile cu poluarea apelor, lucru care ii afecteaza in special pe oamenii care locuiesc in mediul rural si se bazeaza pe sursa de apa din sol. Atat consumarea, cat si cumpararea de produse organice duce la o reducere a poluarii si astfel din acest punct de vedere toata lumea are de castigat.
Cu toate ca la noi in tara produsele bio si mancarea sanatoasa nu sunt atat de apreciate pe cat ar trebui sa fie, consumatorul roman a inceput sa invete si sa aleaga pe cat posibil si alimentele bio, incepand sa recunoasca adevarata valoare a acestor alimente. Este important asadar sa includem in alimentatia noastra cat de des posibil produsele bio pentru ca acestea ne ajuta sa ne mentinem sanatosi. In acest fel, pe langa faptul ca ne mentinem sanatatea, reusim si sa contribuim si sa sprijinim fermierii care aleg sa produca acest tip de mancare sanatoasa.
Mancarea sanatoasa are un gust mai bun si in acelasi timp, fiecare persoana reuseste sa beneficieze de un numar mai mare de nutrienti foarte utili organismului. Este important asadar sa tineti cont de toate aceste beneficii si sa alegeti mancarea bio. In acest fel reusiti sa evitati si organismele modificate genetic, bucurandu-va de efectele benefice ale mancarii sanatoase.