Procesul de fermentare prin care se obțin alimentele fermentate se folosește de microbi precum bacteriile și drojdiile. Aceste micro-organisme benefice mănâncă zaharurile și pot favoriza sănătatea intestinală. Cei care susțin procesul de fermentare, susțin că este vorba despre o modalitate facilă de a adăuga bacterii benefice și alte organisme în intestin, pentru a favoriza un microbiom intestinal sănătos.
Care sunt cele mai populare alimente fermentate și care sunt beneficiile lor?
Kombucha
Dacă vei bea Kombucha, vrei reuși să contribui la lupta contra inflamației cronice. Kombucha este un ceai negru dulce, care se folosește de fermentare pentru a favoriza creșterea sau dezvoltarea bacteriilor bune.
Kombucha poate favoriza sănătatea sistemului imunitar și poate lupta și contra unor probleme metabolice.
Kefirul
Este un produs lactat fermentat, care seamănă cu iaurtul, dar care are o consitență mai fină. Este foarte bogat în proteine, deci este cea mai bună alegere și pentru vegetarieni. Kefirul are avantaje probiotice, precum ameliorarea sănătății digestive. Poate în același timp și să reducă presiunea arterială și să acționeze ca un agent anti-inflamatoriu.
Miso și tempeh
Miso și tempeh sunt două alimente pe bază de soia, foarte populare în bucătăria japoneză. Miso este ingredientul principal pentru supa de miso, în timp ce tempeh este cea mai populară alternativă la carne. Soia fiind foarte bogată în proteine, tempeh și miso sunt alegeri excelente pentru cei care nu consumă carne.
Studiile au ajuns la concluzia că procesul de fermentare al semințelor de soia poate elibera unele peptide benefice, care sunt aminoacizi și care ajută la reglarea funcțiilor corpului. Aceste peptide bioactive pot să:
- Reducă riscul de diabet și de cancer.
- Combată infecțiile.
- Reducă presiunea sanguină.
Oțetul din cidru de mere
Este un remediu popular, care poate însă să aducă un plus de savoare pentru salate, unele rețete sau ceaiuri. Oțetul din cidru de mere are și proprietăți antioxidante, antidiabetice, anti-obezitate, anti-tumorale, și antimicrobiene.
Legumele fermentate
Varza și castraveții murați sunt cele mai populare alimente fermentate. Sunt alimente ce se pot adăuga foarte ușor în salate, sau alte preparate. Dar, se mai pot fermenta și: frunzele de muștar, vinetele, ghimbirul, sfecla sau broccoli.
Legumele fermentate sunt cele mai bogate în probiotice
Se pot folosi mai ales pentru colita ulceroasă, sindromul colonului iritabil, maladia Crohn, diareea infecțioasă sau alte infecții bacteriene.
Dar, bacteriile intestinale benefice au un rol important și pentru sănătatea globală. Alimentele bogate în probiotice, precum produsele fermentate ar putea reduce simptomele numeroaselor afecțiuni, precum: depresia, osteoporoza, probleme hormonale sau cele legate de respirație.