Culinar

Cum să faci cea mai bună salată de vinete cu ceapă

salată de vinete cu ceapă

Toată lumea știe să facă salată de vinete cu ceapă. Sau cel puțin cunoaște persoane care știu să facă. 😉 Nu este deloc greu și este delicioasă. Desigur, pentru multe persoane, să faci salată de vinete înseamnă să dezgheți punga cu vinete coapte, să le lași puțin la scurs, apoi să le blendezi. Ei bine, salata de vinete este mult mai mult de atât. Și vă voi spune în următoarele paragrafe cum și de ce. 🙂

vinete

Ingrediente pentru cea mai bună salată de vinete cu ceapă

3-4 vinete medii spre mari

1 ceapă mică

sare după gust

ulei în funcție de cât absorb vinetele

opțional: lămâie

Cumpără de aici blenderul perfect pentru tine

Ce fel de vinete să aleg?

vinete

Poate veți spune că toate vinetele au același gust și că nu contează ce alegi. Ei bine, nimic nu e mai greșit. Din experiență, am descoperit că vinetele mov bombate sau cele albe sunt cele mai gustoase. Sau cel puțin acestea sunt preferatele mele și ale băiatului meu. Ca o mică paranteză, singura salată de vinete pe care băiatul meu a putut-o mânca a fost cea din vinete mov bombate. Poate pentru că sunt mai dulci.

Cum prepari cea mai bună salată de vinete cu ceapă

În primul rând, dacă ai cum, coace vinetele pe o plită sau un grătar, afară. Dacă nu, atunci le poți coace în cuptor, dar nu vor fi la fel de gustoase. Întoarce-le pe toate părțile pentru a se coace bine. Chiar dacă se ard mai bine decât ar trebui, nu e nicio problemă. Tocmai gustul acela puțin afumat dă savoare salatei de vinete.

vinete coapte

PONT: Nu uita să perforezi vinetele cu o furculiță pentru a evita exploziile acelea care ori te frig, ori îți umplu cuptorul de vinete și îți dau de muncă mai mult decât ai vrea. 😉

După ce se coc, pune-le într-un vas, presară-le cu sare și acoperă-le până se mai răcesc. Apoi curăță-le bine de coajă și de arsură, taie-le cotorul cu un tocător de lemn (material plastic sau ceramică) pentru vinete. Apoi răsfiră vinetele pe un fund de lemn, înclină tocătorul și lasă vinetele să se scurgă bine de tot.

vinete

După ce vezi că nu mai curge suc din vinete, toacă-le pe un fund de lemn. Eu prefer salata de vinete tocată ”mai din topor” (elegant spun, îmi place salata mai texturată). Adică nu vreau să fie o pastă fără nici o formă. Dacă tu preferi să fie foarte fină, atunci folosește blenderul.

Cumpără de aici un blender vertical

 

salată de vinete

După ce toci vinetele,  toarnă ulei într-un fir subțire și amestecă până vinetele devin cremoase. Vinetele vor absorbi destul de mult ulei.  După aceea toacă ceapa mărunt (sau mai mare dacă îți place să simți gustul de ceapă mai bine), potrivește de sare și lămâie dacă îți place ca salata să fie mai acrișoară.

Plating pentru salata de vinete cu ceapă

Salata este gata. O poți pune într-un vas de ceramică alb care o va face să arate și mai bine. Dacă ai invitați la masă, atunci o poți pune cu un poș deasupra unei jumătăți de roșie sau într-un coșuleț de patiserie sau poți pune câte o cantitate mai mică în boluri etnice frumoase, câte unul pentru fiecare invitat.

salată de vinete cu ceapă

Dacă este o masă în familie sau cu prietenii, o puteți mânca liniștiți cu bucăți de pâine. Află de aici o rețetă foarte bună de chifle cu susan, care se potrivesc foarte bine cu salata de vinete cu ceapă. Personal, eu prefer să rup bucățele de pâine și să le ung pe rând cu salată. Delicios! 😛

Poftă bună și dacă aveți ponturi pentru noi să facem salata de vinete cu ceapă și mai gustoasă decât de obicei, nu vă sfiiți să ne spuneți! 🙂

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.