Vrei sa descoperi care este alimentul minune care are puteri tamaduitoare si care poate vindeca orice boala. Peste este bogat in acizi grasi Omega3, proteine, minerale si vitamina B12.
Din pacate, romanii nu consuma foarte multe peste decat in zi de sarbatoare. Medicii ne sfatuiesc sa mancam peste de cel putin 2 ori pe saptamana pentru a avea parte de o sanatate mai buna.
Mananca peste ori de cate ori poti
Mihaela Bilic este de parere ca trebuie sa consumi peste de 2 ori pe saptamana pentru a reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene si reduce cu 17% riscul de decez.
“Vine Duminica Floriilor, profit de moment ca să vorbim despre pește. Nutriția și religia s-au pus de acord, peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar, ca urmare în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește” a spus Mihaela Bilic.
Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca a nu manca peste este mult mai grav si mai daunator pentru sanatate decat a manca peste contaminat cu mercur.
Cantitatea de mercur care poate fi prezenta in pestele gras precum somonul sau pastravul este foarte mica si devine neglijabila in cazul pestilor mici de tip sardine sau hamsie.
Grasimile Omega 3 din peste ne feresc de Alzheimer si depresie
“Peștele este principala sursă de grăsimi Omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse, “ a mai spus Mihaela.
Pestele are foarte multe calitati, indiferent ca este de apa sarata sau ca este de apa dulce acesta reprezinta o sursa excelenta de proteine.
“Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%,” a afirmat medicul.
Peste este bogat in seleniu, zinc si vitamina B12. Sardina si heringul sunt cei mai bogati pesti in vitamina B12. Grasimea de peste contine vitamina E si vitamina D, acestia sunt nutrientii esentiali pentru rezistenta scheletului si a sistemului imunitar.
Toate speciile de peste marine contin iod, un element care este indispensabil pentru fabricarea homonilor tiroidieni.
“Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cât mai des,” a concluzionat Mihaela Bilic.