Multe persoane se trezesc că mănâncă noaptea târziu, chiar și atunci când nu le este foame. Mâncatul noaptea târziu te poate face să mănânci mai multe calorii decât ai nevoie și acest lucru duce la creșterea în greutate.
Iată 10 lucruri pe care le poți face pentru a te opri din a mânca seara târziu sau noaptea.
Află care e cauza pentru care mănânci seara târziu
Mâncatul la ore târzii poate fi rezultatul consumului prea limitat de alimente în timpul zilei, ceea ce duce la o senzație puternică de foame pe timp de noapte. Acesta poate fi, de asemenea, cauzat de plictiseală sau poate deveni un obicei de care nu poți să scapi – mănânci pentru că așa te-ai obișnuit.
Cu toate acestea, alimentația pe timp de noapte a fost, de asemenea, legată de unele tulburări de alimentație, incluzând sindromul hiperfagiei necontrolate și sindromul mâncatului noaptea. Aceste două tulburări sunt caracterizate prin moduri și comportamente diferite de a manca, dar pot avea aceleași efecte negative asupra sănătății tale. În ambele cazuri, cei afectați folosesc alimente pentru a reduce emoțiile, cum ar fi tristețea, furia sau frustrarea și, de multe ori mănâncă, deși nu le este foame. Ambele condiții au fost legate de obezitate, depresie și tulburări de somn.
Dacă identifici cauza mâncatului noaptea, poți găsi rapid soluții pentru a renunța la acest obicei nesănătos.
Descoperă care este declanșatorul
La fel de important ca și cauza pentru care mănânci seara târziu este să afli acel model de evenimente care de obicei declanșează comportamentul nociv. De multe ori te trezești să mănânci nu pentru că ți-e foame, ci pentru că vrei să satisfaci o nevoie care nu este foamea.
O modalitate foarte eficientă de a identifica motivul pentru care te confrunți cu mâncatul noaptea și ce declanșează acest obicei, este de a ține ”un jurnal al mâncărurilor și al dispoziției generale”.
Dacă ții evidența meselor tale și a exercițiilor fizice, alături de felul în care te simți, acest lucru te va ajuta să te eliberezi de comportamentele dietare nocive, mai ales mâncatul emoțional.
Stabilește o rutină
Stabilind o rutina pentru orele de masă și de somn, acest lucru te poate ajuta să rupi ciclurile nesănătoase de comportament. Mai ales dacă nu ai poftă de mâncare în timpul zilei sau dacă ai tendința de a mânca în timpul nopții.
Planifică-ți mesele
Planificarea meselor si consumul de snack-uri sănătoase poate reduce șansele de a mânca dintr-un impuls și te va ajuta să faci alegeri alimentare bune. Dacă ai un plan de masă, acest lucru poate reduce, de asemenea, orice anxietate cu privire la cât de mult vei mânca și te va ajuta să repartizezi mâncarea pe întreg parcursul zilei, menținând foamea la distanță.
Caută sprijin emoțional
Pentru unele femei care au tulburări de alimentație, solicitarea unui ajutor profesional și a unui sprijin personal poate fi esențială pentru depășirea problematicului mâncat pe timp de noapte.
Destresează-te
În loc să mănânci, încearcă să te ocupi de stres și anxietate folosind tehnici de relaxare, exerciții fizice ușoare sau stretching, exerciții de respirație, meditație, băi fierbinți, yoga.
Mănâncă regulat
Când ajungi să îți fie într-adevăr foame, ești mult mai susceptibilă să faci alegeri alimentare proaste și să alegi alimente bogate în grăsimi, cu mult zahar (de tip jung food). În general vorbind, dacă mănânci de mai puțin de 3 ori pe zi acest lucru va reduce capacitatea ta de a controla pofta de mâncare și alegerile alimentare.
Consumă proteine la fiecare masă
Se știe că proteinele țin de foame pentru mai mult timp. Include proteine la fiecare masă pentru a reduce pofta de a manca și pe timp de noapte. Un studiu a constatat că dacă manânci frecvent mese bogate în proteine, aceasta reduce posta cu 60% și a înjumătățit dorința de a mânca pe timp de noapte.
Nu ține în casă junk food
Aruncă orice alimente nesănătoase din casă. Făcând astfel, te vei ajuta să stopezi gustările pe parcursul nopții. În schimb, umple-ți casa cu alimente sănătoase care vă plac. Atunci când simți nevoia de a mânca, nu vei mânca junk food.
Umple-ți timpul cu altceva
Dacă mănânci din plictiseală, încearcă să găsești altceva ce îți place să faci seara pentru a-ți menține mintea ocupată. Găsește un nou hobby sau planifică activități de seară pentru a preveni gustările de noaptea târziu.
Mâncatul pe timp de noapte a fost legat de excesul aportului de calorii, obezitate și sănătate precară. Dacă mâncatul noaptea este o problemă pentru tine, ține cont de pașii de mai sus pentru a te opri.