Slăbeşte sănătos! Desigur! Dar cum? Trăim într-o societate în care o cafea, delicioasă ce-i drept 🙂 , are aproximativ 450 de calorii, iar un meniu la un restaurant fast-food poate ajunge și la 1400 de calorii și în care gătitul acasă este din ce în ce mai rar întâlnit. Acest lucru duce în timp la creșterea obezității la nivel mondial și implicit la nenumărate probleme de sănătate.
Este posibil să mai slăbim sănătos în contextul actual, fără să ne înfometam? Da, există câteva metode care te pot ajuta să slăbești, fără a-ți pune sănătatea în pericol:
Nu sări peste micul dejun
Multe femei cred că dacă sar peste micul dejun vor mânca mai puțin și astfel vor slăbi, ceea ce este fals. Micul dejun este poate cea mai importantă masă a zilei, deoarece îți activează metabolismul. De asemenea, dacă vei alege o mâncare sănătoasă, te vei bucura pe tot parcursul zilei de o stare bună și vei mânca mai puțin la următoarele mese.
Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, alege un mic dejun echilibrat, care să includă cereale integrale, fructe sau alimente bogate în proteine.
Controlează-ți porțiile de mâncare
Chiar dacă alegi să mănânci sănătos, de multe ori poți mânca o porție mult prea mare iar numărul de calorii din ziua respectivă să depășească energia pe care o consume. Acest lucru va duce va duce implicit la îngrășare.
De aceea este foarte important să contorizezi numărul de calorii pe care mănânci pe tot parcursul zilei și sa ai grijă ca acesta să fie mai mic decât numărul de calorii pe care îl arzi prin masa ta musculară și prin efortul fizic depus pe parcursul întregii zile.
Regula de bază este să nu te ridici niciodată sătulă de la masă.
Hidratează-te şi slăbeşte sănătos
Apa reprezintă 75% din corpul tău, așadar ar fi bine să nu lipsească din programul tău zilnic. Primele rezultate vizibil vor fi o piele care va străluci, scaune mai regulate și bineînțeles un control al greutății tale corporale.
Apa nu are calorii, are un rol esențial în buna funcționare a organismului și îți poate da și senzația de sațietate atunci când îți este foame. Bea un pahar de apă cu jumătate de oră înainte de masă și asta te va ajuta să reduci porția de mâncare.
Dacă vei înlocui sucurile ( aproximativ 120 de calorii un pahar de suc de portocale ) și băuturile pe bază de cafea ( aproximativ 200 de calorii un Iced Cappuccino ) cu apa plată vei scuti suficiente calorii încât să slăbești.
Mai multe informaţii despre câtă apă trebuie să bei zilnic.
Înlocuiește alimentele procesate cu cele integrale
Alimentele rafinate sunt una dintre principalele cauze ale obezității. Produsele precum alimentele conservate, alimentele din făină albă rafinată ( pâine, aluaturi coapte, chipsuri, covrigei, croissante etc ), dulciurile sau mezelurile sunt bogate în zahăr, sare și grăsimi, dar sărace în nutrienți. Practic mănânci multe calorii goale.
Înlocuiește aceste produse cu legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, nuci, alune și semințe. De asemenea, mezelurile pot fi înlocuite cu o carne slabă sau pește.
Crește aportul de proteine în alimentația ta
Proteinele joacă un rol foarte important în alimentația ta, în special atunci când vrei să slăbești. Ele îți reduc pofta de mâncare și te ajută la creșterea metabolismului.
Include în alimentația ta următoarele produse: carne slabă, pește, fructe de mare, ouă și lactate. Aportul de proteine ar trebui să fie de aproximativ 20% din totalul meselor tale.
Fă mișcare zilnic
Având aproximativ 640 de mușchi, corpului tău nu ar trebui să-i lipsească mișcarea zilnică. Exercițiile fizice, fie că vorbim de antrenamente cu greutăți, fie de antrenamente de tip cardio ( alergare, bicicletă, înot etc ) au un rol esențial în procesul de slăbire și ar fi indicat să le incluzi pe ambele în programul tău de mișcare.
Mișcarea are de asemenea un impact asupra metabolismului, ceea ce te va ajuta să slăbești. Ține cont însă că aceasta nu este o scuză să mănânci mai mult, deoarece nu te va ajuta să slăbești. 🙂