Nu este posibil să pierzi în greutate rapid și oricine spune altceva, ori este foarte naiv, ori nu cunoaște în ce constă procesul de slăbire. Este nevoie de angajament, de muncă grea și, pentru multe persoane, de un stil de viață complet schimbat. Dar, odată ce știi care sunt principiile unui stil de viață sănătos, lucrurile devin mai ușoare.
Dacă ești în căutarea unor soluții rapide sau a unei promisiuni de a slăbi 10 kilograme în 10 zile, atunci ai așteptări nerealiste. Adesea, metoda cea mai bună pentru a scăpa de kilogramele în plus o reprezintă schimbările mai mici sau mai mari pe care le facem în stilul nostru de viață și, bineînțeles, o alimentație echilibrată și cât mai sănătoasă.
Fixează-ți obiective noi
Chiar dacă ai scăpat deja de primele 10 kilograme, este important să îți restabilești obiectivele de dietă și fitness pe măsură ce progresezi. Pe măsură ce faci acest lucru, nu uita să sărbătorești întotdeauna micile reușite pe care le ai, cum ar fi faptul că ai redus consumul de zahăr sau că reușești să parcurgi zilnic câțiva kilometri la pas. Simplul act de a recunoaște aceste reușite face minuni pentru motivație.
Fă-ți timp și pentru relaxare
Din moment ce stresul s-a dovedit că provocă creșterea în greutate prin declanșarea reacției organismului de a mânca mai mult – în special alimente bogate în zahăr și grăsimi – asigură-te că ai timp să te relaxezi. Și este un bonus suplimentar faptul că atât de multe activități distractive (cum ar fi dansul, drumețiile și cumpărăturile) te ajută să arzi o mulțime de calorii fără ca acest lucru să pară o corvoadă.
Alimentele sănătoase nu pot fi consumate fără limită
Avocado, untul de arahide, cartofii dulci, orezul brun – aceste alimente sunt toate hrănitoare, dar asta nu înseamnă că sunt lipsite de calorii. Trebuie să fii atent la porții, chiar și în cazul alimentelor care sunt bune pentru tine, care conțin nutrienți esențiali pentru sănătate și pentru starea ta de bine. Și cantitatea alimentelor consumate influențează greutatea corporală.
Gătește mai mult
Să mănânci în oraș ocazional este un mod frumos de a petrece o seară cu prietenii, dar nu lăsa ca acest lucru să devină un obicei. Ingredientul secret din multe restaurante este untul și uleiul excesiv – cu alte cuvinte, grăsimea. Numeroase studii au arătat în repetate rânduri o legătură directă între numărul de mese consumate și creșterea în greutate. Dacă îți gătești chiar tu mâncarea, vei avea control deplin asupra ingredientelor și, de asemenea, ajută la gestionarea dimensiunilor porțiilor.
Nu te întoarce la vechile obiceiuri
Obișnuiai să mănânci un hamburger mare la prânz, dar când ai decis să slăbești, l-ai înlocuit cu o salată sățioasă. Dacă ai ajuns la greutatea dorită, nu te întoarce la vechile obiceiuri alimentare. Pierderea în greutate presupune o schimbare a stilului de viață, nu ceva ce faci doar până când îți atingi obiectivul. După ce te întorci la vechile obiceiuri alimentare, vei pune la loc kilogramele pierdute și asta rapid. Oferă-ți câte un mic răsfăț culinar la ocazii speciale, dar asigură-te că faci totul cu moderație.
Bea suficientă apă
În afară de menținerea hidratării, consumul regulat de apă, după cum arată studii recente, poate ajuta la scăderea în greutate. De multe ori, senzația de sete se confundă cu senzația de foame. Cu alte cuvinte, corpul îți cere apă, dar tu îi dai mâncare. Dacă bei apă înainte de masă vei avea un corp mai bine hidratat și vei mânca mai puțin. Apa poate accelera metabolismul și poate descuraja pofta de băuturi zaharoase precum sucul și băuturile carbogazoase. Astfel, ai un motiv în plus să te hidratezi constant!
Mănâncă întotdeauna la micul dejun
Este o greșeală uriașă să sari peste micul dejun dacă vrei să pierzi în greutate. Savurează o masă consistentă și hrănitoare dimineața, iar acest lucru va stimula metabolismul și astfel vei reuși să slăbești mai ușor. Alege un mic dejun bogat în proteine și carbohidrați, pentru a avea energie, precum și cu un conținut ridicat de fibre pentru a menține senzația de sațietate.
Iată cum doar câteva mici schimbări pe care le faci zilnic și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, dar și să îți menții greutatea ideală, odată ce ți-ai atins obiectivele. Procesul de slăbire nu se încheie odată cu încheierea dietei, ci presupune adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos în mod constant.