Yupiii! Vara cea mult așteptată este deja la mijlocul ei şi ne bucurăm pentru că este cald afară și nu mai „murim” de frig şi, prin urmare, nu mai răcim. Da… aşa credeţi voi! 🙂 Eu zic că tot mai putem răci, tot ne mai poate durea gâtul sau să ni se mai înfunde nasul. 🙁
Cum de răcim vara?
Este cald și trebuie să ne răcorim, prin urmare folosim aerul condiționat, care ne dă impresia că răcorește corpul însă îl răcorește aşa de bine, că îi scade temperatura prea mult, slăbind astfel imunitatea organismului, lăsând liber germenilor să se înmulțească și astfel se favorizează formarea unei sinuzite, rinite, otite.
De ce este de vină aerul condiționat?
Prin urmare, AERUL CONDITIONAT și trecerea bruscă de la o temperatura superioară la una inferioară (adică când venim de afară unde este cald 35 grade Celsius și intrăm într-o încăpere cu aer condiționat unde este frig 19-22 grade Celsius) sunt printre factorii importanți care duc o răceală sau o gripă, care poate fi însoțită de febră, dureri de cap, nas înfundat, secreții nazale, durere de ureche, senzaţia de ureche înfundată.
În interiorul organismului nostru sunt 36,5 grade deci… nouă ne place „căldura”; dacă stăm mult timp într-o încăpere cu aer condiționat la 19 grade Celsius, scade temperatura corpului și îl dezechilibrează favorizând îmbolnăvirea lui. Prin urmare ca să nu mai răcim trebuie să evităm cât de mult putem să stăm în aer condiționat, să nu stăm chiar în „calea lui”, în calea fluxului de aer rece produs de aparat; și dacă trebuie neapărat să îl fixăm pe 21-22 grade Celsius.
Renunţăm la băuturile reci? Uite ce poți să pățești…
Este cald, mergem la terasă, cu prietenii și bem: apă, sucuri, băuturi alcoolice dar pe toate acestea le bem RECI, ca să ne răcorim. Ne răcorim, dar ştiţi că gâtului nostru nu îi place să îi dăm lichide și alimente reci? Mergem pe aceeași teorie ca cea dinainte: în gât sunt 37 grade Celsius, dacă îi dăm un lichid la 10 grade Celsisus, scade temperatura, prin urmare, scade imunitatea locală asigurată de faringe și amigdale astfel încât bacteriile care coabitează cu noi zilnic (ex: Streptococul beta hemolitic) se multiplică și favorizează apariția unei faringite acute sau amigdalite acute.
Deci dacă vreți să nu vă mai doară gâtul vara evitați băuturile foarte reci și dese. Corpul se răcorește și dacă bea lichide la temperatura camerei.
Știu este dificil să evităm acești doi factori când este cald afară. Însă aşa protejăm organismul de a nu se mai îmbolnăvi. Când avem grijă de noi și îi oferim organismului condițiile ideale de trăi și „el” are grijă de noi și nu se mai îmbolnăvește.