Sezonul rece aduce, pe lângă zăpadă și frig, dureri și alte probleme la nivelul capului (gât, urechi, nas și sinusuri). Pentru gâtul iritat și cu alte probleme medicii recomandă diverse „bomboane”, soluții sub formă de spray și multe lichide călduțe.
Pentru ce se recomandă aceste „bomboane”?
În principal, aceste bomboane acționează local, pe o anumită zonă a cavității bucale, acolo unde se topesc.
Se pot administra în probleme de tipul:
- iritație a gâtului (usturime, mâncărime);
- inflamație a gâtului;
- infecții de tip bacterian, viral, fungic;
- amigdalită;
- în pregătirea pentru intervențiile chirurgicale de tip stomatologic.
- solicitarea excesivă a corzilor vocale
Ce sunt de fapt aceste „bomboane”?
Trebuie menționat de la început că acestea sunt tot medicamente. Sunt niște preparate solide, fie dure (lozenges), fie moi și flexibile. Se administrează unidoză, o pastilă o dată. Frecvența de administrare în cursul unei zile diferă. Aceste medicamente sunt destinate suptului, se lasă să se dizolve (să se dezintegreze) total în cavitatea bucală. Efectul lor este local, în cavitatea orală (la nivelul gurii) și la nivelul faringelui.
Bomboanele pentru gât au denumire generală diferită, în funcție de cum sunt obținute: lozenges (prin turnare) sau trochiști/comprimate de supt (prin comprimare). Totuși sunt cunoscute printre pacienți ca fiind „comprimate de supt pentru gât” sau pastile/tablete de supt. Mai puțin interesează pe pacienți care este diferența dintre aceste comprimate de supt ca preparare, formă. Tot ce interesează este ca acea bomboană să aibă un gust bun și să-și facă efectul și gâtul să nu mai doară, inflamația să scadă, usturimea să treacă, infecția să dispară și/sau vocea să revină. Trezesc interesul efectele benefice și adverse ale substanțelor active, dar și ale celor auxiliare, mai ales printre pacienții care suferă și de alte boli sau au tratament cu alte medicamente.
Cum/cât/cui se administrează „bomboanele de gât”?
Administrarea tabletelor de supt cuprinde mai multe aspecte:
- aspect important: tabletele se lasă să se dizolve în cavitatea bucală, nu se mestecă și nu se înghit.
- frecvență: administrarea tabletelor de supt se face la interval de câteva ore. De exemplu 1 cpr x 3-4 /zi (cam așa vă scrie de multe ori medicul pe prescripție sau farmacistul pe ambalajul tabletelor de supt). Frecvența depinde de tipul de substanță activă și de substanțele auxiliare, care pot avea efect laxativ. Pentru copii, doza zilnică este redusă față de cea a adultului.
- durata de administrare: 3-5 zile sau până la 10 zile (depinde de substanțele din compoziție și de cum se simte pacientul). Întrebați medicul sau farmacistul dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă apar simptome noi pe lângă cele deja existente..
- raportarea la mese: comprimatele de supt se administrează după masă, pentru ca apoi să nu se bea și să nu se mănânce nimic, cel puțin 30 de minute. Pentru cele mai multe medicamente, în prospect apare menționat să nu se mănânce/bea aproximativ 2 ore. Este important acest aspect pentru a lăsa timp substanței active să rămână cât mai mult la nivelul buco-faringian. Oricum substanța activă este diluată de salivă și zona bucofaringiană nu este tocmai accesibilă.
- cui se administrează: persoanelor cu probleme oro-faringiene, persoanelor care nu au reacții alergice la oricare dintre componentele medicamentului. Tabletele de supt se administrează doar copiilor care au deprins abilitatea suptului controlat și nu există riscul de a asfixiere. Persoanele care sunt diabetice trebuie să țină cont de tabletele de supt care conțin zahăr. Pentru aceste peroane există tablete de supt cu îndulcitori sau trebuie să se țină cont la aceea ce mănâncă. Prospectele unor tablete de supt menționează echivaletul în unități de pâine al îndulcitorilor conținuți pe o tabletă. De exemplu 285 mg maltitol= 0.033 unități de pâine. Pentru femeile care sunt însărcinate și care alăptează, aceste medicamente se administrează doar cu acordul medicului.
- de ce să mai țineți cont: data de expirare și condițiile de păstrare. Nu utilizați produsul dacă este expirat. Din farmacie nu vi se va da un produs expirat. Urmăriți termenul de expirare al medicamentelor din casă. După data inscripționtă nu mai folosiți medicamentul, pentru că substanțele din compoziție se degradează și pot să apară alte probleme. Condițiile de păstrare sunt importante: trebuie să fie temperaturi cuprinse între 15-25 grade Celsius, depozitare în locuri uscate, fără lumină. Totți acești factori nerespectați duc la degradarea medicamentelor.
Diverse bomboane de supt
Pe piața farmaceutică sunt numeroase medicamente încadrate la tablete de supt pentru probleme oro-faringiene. Multe conțin aceleași substanțe active, dar sunt înegistrate sub alte denumiri comerciale. În funcție de substanța activă și, implicit, în fucție de acțiunea acestei substanțe active, am întocmit o listă cu produsele farmaceutice încadrate la tablete de supt sau „bomboane”, așa cum le denumesc unii pacienți. Substanțele active sunt diverse, ciudate ca denumire pentru cei mai mulși dintre noi, dar este bine să știm ce înghițim. Voi vorbi despre substanțele active, fără a spune denumirea comercială. Multe dintre aceste produse sunt făcute cunoscute publicului prin reclamă tv, radio, etc.
Ambazona
Există niște pastile de supt pe care le știu din copilărie cu această substanță activă. Mie nu mi-au plăcut niciodată la gust. Mi le dădea mama, se asigura ca le-am pus în gură, apoi așteptam să plece și le aruncam. Atât de mult mi-au plăcut. Acum există și cu sub diverse arome (rom, mentă, scorțișoară). Aceste pastile de supt se administrează la copii peste 14 ani și la adulți, cu frecvență de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 zile. Ambazona este anitseptic pentru zona orofaringiană (gingivite, faringite, amigdalite, după amigdalectomie, adică după îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor). Poate determina, ca reacție adversă, alergie.
Benzidamina
Comprimatele care conțin doar benzidamidă au un gust iute, sunt mai puternice. Substanța activă se regăsește și sub formă de spray, fiind mai ușor de administrat.
- Substanța aceasta are efect analgezic-antiinflamator, anestezic și antiseptic local în afecțiunile cavității bucale și faringe.
- Produsul este destinat copiilor peste 6 ani, adolescenților și adulților.
- Nu se administrează la copiii sub 6 ani. Administrarea se face la interval de 8 ore, adică 1 comprimat de 3 ori pe zi (1 comprimat la 8 ore), maxim 7 zile. Se lasă să se dizolve în cavitatea bucală după mese, apoi nu se bea nu se mănâncă 30 minute-2 ore.
- Pentru copiii peste 6-12 ani se administrează sub supravegherea adulților.
- Persoanele care sunt alergice la una din componentele produsului, care au astm bronșic sau sunt pe tratamentu cu aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene trebuie să nu folosească acest produs.
- Reacțiile adverse sunt: alergie, cu umflarea gâtului, a gurii, înroșirea pielii și mâncărime pe corp. Apare și fotosensibilitate, mai ales vara, când razele soarelui bat cu putere.
Hexetidina
Pe piața farmaceutică există forme sub formă de tablete se supt, dar și sub formă de spray-uri.
Comprimatele de supt cu hexetidina:
- Au efect antiseptic. Se folosesc pentru infecții și inflamații ale gurii și faringelui (infecții bacteriene, virale, micotice). Aceste comprimate combat mirosul neplăcut al cavității orale și previn gingivitele. Se pot folosi pre- și post-operator în cazul intervențiilor chirurgicale stomatologice.
- Acestă substanță se inactivează în prezența produselor alcaline, deci nu se face administrare simultană.
- Administrarea spray-urilor se face adulților și copiilor după 3 ani. Se recomandă 1 puf la opt ore.
- Administrarea la copiii peste 3 ani: 1 comprimat de maxim 4 ori / zi,
- administrarea la adulți: 1 comprimat de maxim 8 ori / zi.
- Contraindicatie pentru pastile: dacă sunt răni ale cavității bucale, dacă sunt persoane cu colinesteraza scăzută, în caz de alergie.
- Comprimatele cu hexetidină au în compoziție și benzocaină (anestezic).
- Reacții adverse ale comprimatelor cu hexetidină și benzocaină: alergie, afectare a sângelui, amorțeală, stomatită, exfolierea mucoasei bucale, durere, înșepături pe marginile și pe vârful limbii, depozite dentare, modificarea gustului.
- În compoziția spray-ului, dar și a comprimatelor cu hexetidină mai apare și mentă sau derivați de mentol, care sunt interziși în sarcină și copiilor sub 2 ani, deoarece du la spasm glotic și bronșic. Adică este risc mare de moarte a copilului prin asfixiere.
Combinație: tirotricină, lidocaină și clorhexidină
Un medicament cu astfel de substanțe are un efect superior, dar și reacțiile adverse sunt multiple.
- efectul este anitbiotic prin tirotricină, anestezic prin lidocaină, antiseptic prin clorhexidină.
- medicamentul este indicat în durere, inflamații sau infecții ale gâtului sau faringelui, în dificultăți de înghițire, preoperator în extracții dentare.
- medicamentul este contraindicat copiilor sub 4 ani, în caz de alergie, sportivilor deorece pot apărea rezultate fals pozitive la testele antidopaj, când sunt leziuni bucale hemoragice și non-hemragice, la gravide.
- se administrează cu precauție în diabet și alăptare.
- reacții adverse: alergie, sensibilitate, colorarea în galben-maro a limbii, colorarea este reversibilă, după încetarea tratamentului limba revine la culoarea normală.
- copii 4-12 ani: 1 comprimat de maxim 4-6 ori /zi
- adulți: 1 comprimat de maxim 8 ori / zi.
- tratamentul durează maxim 10 zile. Simptomele ar trebui să se amioreze după 2-3 zile.
Cetilpiridiniu
Această substanță este un bun antiseptic bacterian, fungic, dar are și un efect slab antiviral. Are rol antiiflamator la nivelul cavității bucale, prevenind infecția bacteriană și inhibând creșterea bacteriană.
- se recomandă în infecții ușoare ale cavitații bucale și ale gâtului (faringite, laringite, angină), în inflamații gingivale (stomatite, gingivite), usturime, iritații, răgușeală și respirație neplăcută
- Reacții adverse: alergie, greață, vărsături, diaree. În cazul în care apare diareea, pacientul oprește tratamentul, bea apă și se adresează imediat medicului.
- administrarea la adulți: 1cpr x 3 / zi, după mese.
Combinație: amilmetacrezol, alcool diclorbenzilic, lidocaină
Știu și aceste denumiri sunt urâte. Dar aceste substanțe cu denumiri greoaie și ciudate au acțiune terapeutică. Amilmetacrezolul este antiseptic viral, fungic, bacterian. Alcoolul 2,4-diclorbenzilic este și el antiseptic. Iar lidocaina este un anestezic local puternic.
- 1 comprimat la 2 ore dacă este nevoie, nu mai mult de 8 pe zi, după mese, maxim 5 zile.
- reacții adverse: alergie, dezechilibru al floreci locale, cu risc de infecție bacteriană și fungică.
- nu se administrează copiilor sun 12 ani.
- Precuție în carcină, alăptare, alegie, diabet.
Flurbiprofen
Comprimatele de supt care conțin flubiprofen (antiinflamator nesteroidian) au efect de scădere a febrei, a durerii și a inflamației.
- indicația terapeutică: faringită, laringită, amigdalită
- contraindicație: asociere cu antiinflamtoare(duce la tensiune arterială crescută, afectare a iminii, reținere de apă), copii sub 12 ani, alăptare, sarcină (ultimul trimestru de sarcină, când este risc de inchidere a canalului arterial și poate să apară hipertensiune pulmonară), alergie, ulcer gastro-duodenal, bronhospasm, insuficiență cardiacă severă.
- Precauție la administrare în cazul persoanelor care suferă de astm, boli de inimă, ficat sau rinichi, afectare digestivă, risc de sângerare, în primele 5 luni de sarcină.
- Administrarea se face maxim 3 zile, 1 comprimat de 5 ori / zi, după masă.
- Reacții adverse: modificări de vedere, eliminare în lapte matern, sângerare, iritație, ulcerații bucale.
Isla cassis
- Isla cassis, este cum ar spune unii cunoscuți ai mei, o buruiană, dar o buruiană simpatică. De fapt, Isla este un lichen (o simbioză dintre niște fungi și niște alge) și conține niște substașe active ce acoperă mucoasa bucală și faringiană ca un balsam. Protejează astfel mucoasa de aerul uscat sau poluat. Dacă mucoasa buco-faringiană este deja afectată, Isla cassis ajută la refacerea mai rapidă, prin efectul emolient și calmat, inlăturarea uscăciunii. Un rol important îl are și în protecția și îngrijirea corzilor vocale.
- administrare si la copii și la adulți, 1-2 tablete de supt de mai multe ori pe zi.
- Nu se administrează celor cu alergii. Precauție la cei cu diabet. Pe prospect este menționat echivaletul în unități de pâine, deoarece conține substanțe dulci.
Produsele homeopate
Comprimatele de supt homeopate conțin diluții foarte mari ale unor extracte din anumite plante. Soluțiile acestea foarte diluate sunt pulverizate pe niște pastiluțe care conțin lactoză. Principiile active din plante au efect foarte bun pe corzile vocale, afonie, răgușeală, laringită. Efectul însă se instalează mai lent și este cu atât mai greu vizibil cu cât inainte au fost folosite medicamentele clasice. Medicamentele homeopate au particularitatea de a induce în organism un efect asemânător cu simptomul care se dorește a fi tratat. Datorită conținutului de lactoză, pacienții care au afecțiuni ereditare ca intoleranță la galactoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbție de glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze un astfel de medicament. Se evită administrarea în sarcină și alăptare. Administrarea se face ca tratament 1-2 comprimate din ora în oră cu pauză în timpul meselor. Adinistrarea ca prevenție: 2 drajeuri de 5 ori pe zi. Aceste drajeuri se lasă să se topească în gură. Pentru copiii sub 6 ani se administrează după dizolvare în apă.
Concluzie
Tabletele de supt destinate problemelor de la nivelul gurii și a faringelui sunt multe, sunt în diverse combinații și, cel mai important, NU SUNT BOMBOANE, ca de altfel niciun medicament. Aceste medicamente trebuie administrate corespunzător. Nu trebuie utilizate decât după recomandarea medicului. Pentru informații despre administrare, interacțiuni, contraindicații cereți informații suplimentare în farmacie și nu ezitați să citiți mereu prospectele medicamentelor.