Carieră

Lucratul de acasă are riscuri – partea a II-a

lucratul de acasă

Am arătat în prima parte a acestui articol am arătat că lucratul de acasă are avantaje destule. Ca orice poveste, și aceasta are cel puțin două perspective. E timpul să menționăm și părțile mai puțin cunoscute sau recunoscute de către cei care lucrează într-adevăr de acasă.

Părțile mai puțin plăcute ale lucratului de acasă

De la singurătate și până la un nivel scăzut de energie din cauza stimulilor sociali, exista și o serie de lucruri negative pe care le poți compara cu avantajele prezentate în partea I.  Găsiți câteva dezavantaje ale lucrului de acasă mai jos:

  1. Extinderea zonei de confort poate avea ca și consecință un aspect neîngrijit pe plan fizic, un program dezordonat pe plan personal cât și amestecarea deadline-urilor cu orele sau zilele de odihnă. Ce rost are să te trezești la ora 7 pentru a face duș, a te machia, a mânca și a te îmbrăca atunci când poți dormi liniștită? Ai timp destul până la prima urgență a zilei, ședință pe Skype fără pantaloni pe tine și micul dejun amestecat cu prânzul în firmiturile de pe tastatură. Vorbim de cazuri extreme aici, dar acolo se pot alinia gândurile despre opțiuni atunci când nu trebuie sa fii prezentă la un birou.
  2. Programul dat peste cap nu este de ignorat, întrucât relațiile cu prietenii se pot da peste cap foarte ușor chiar și în cazul în care nu ai o familie, copii sau doar un iubit. Lenea și/sau disconfortul de stat cu laptopul în pat toată ziua pot produce efecte reale asupra psihicului, scăzând imaginea de sine și ignorând nevoia de a socializa.
  3. Întreruperile ce nu țin de planul profesional pot fi o sursă de stres deosebit de mare deoarece trebuie să combini cumva normele sociale cu cele de business. Așa că nu îi vei putea să explica unui vecin care te-a inundat sau mamei care te sună pe fix că timpul înseamnă bani. Dacă sunt și copii în peisaj, nu este cel mai sănătos lucru să-i faci din greșeală să se simtă nebăgați în seamă pe principiul că sunt destul de mari ca să îți permiți să nu fii cu ochii pe ei tot timpul.
  4. Stigma socială care atacă lucratul de acasă și care nu a prins încă din urmă avansul tehnologic te poate face să pierzi oportunități oferite de cei de modă veche. Aproape toate joburile care țin de creație, organizare, arhivare, contabilitate etc. pot fi făcute din fața unui calculator cu carcasă și monitor, laptop în ultimii ani, ultrabook și, cel mai recent, chiar de pe tabletă. Cu toate acestea, chiar dacă munca propriu-zisă poate fi trimisă prin e-mail la sfârșitul zilei, majoritatea afacerilor cer ca oamenii să fie pe poziții, în carne și oase, după un program bine stabilit, cu hainele călcate și chef total de muncă.

Mai este până când lucratul de acasă va fi ceva obișnuit

Dezavantajele par mai puține dar acestea au implicații mai profunde și ar mai fi necesare câteva generații care să țină piept vechilor tradiții până când lucratul de acasă va fi acceptat total la nivel de preferință la angajare sau contract de colaborare. Până atunci, poți testa și întinde coarda atât pe plan personal cât și cu upper management sau clienții tai. Alegerea rămâne a ta!

Citește AICI prima parte a articolului cu mai multe informații despre avantajele lucratului de acasă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.