Carieră

Fă-ți un serviciu: învață la orice vârstă

Noi, oamenii, suntem creați astfel încât creierul nostru procesează zilnic mii de informații, de la mersul pe jos până la învăța un sport nou sau o meserie nouă. Unele informații le știm deja. Altele sunt noi și necesită mai mult timp pentru reținere. Admir oamenii care vor să învețe câte ceva nou. Admir oamenii care chiar învață la orice vârstă! Despre acești oameni vreau să scriu și să aduc exemple.

Învață la orice vârstă

vârstă

Am avut ocazia până acum să întâlnesc, să cunosc și să lucrez cu fete și femei care m-au impresionat și m-au motivat, au fost un exemplu.

Și mă bucur că am avut ocazia să cunosc astfel de oameni. Aceste femei mi-au arătat că indiferent de vârsta la care au ajuns, au dorință să facă mai mult pentru viața lor și pentru cea a familiei lor, să asigure un viitor mai bun, iar asta a însemnat să învețe. Să citească mai mult și nu numai, să-și dea examene pentru a putea avansa și a se perfecționa sau pentru a-și schimba radical profesia, tinzând spre un post de muncă mai bine cotat.

Și cel mai mult am admirat că aceste femei au optat pentru un loc de muncă mai bun, dar acționând prin corectitudine și verticalitate, mai ales când tendința este de a o lua pe calea cea mai scurtă, care din păcate nu este și cea bazată pe corectitudine.

Teodora M. – o femeie de admirat și de apreciat

Când am cunoscut-o, avea 39 de ani. O femeie cu mult bun simț și cu un suflet mare. Mereu ne vorbește de năzdrăvăniile fiului său. O femeie deșteptă, dar care nu a făcut ce a trebuit la timpul potrivit, însă a avut tăria să-și recunoască greșeala și să continue ceea ce trebuia cu ani în urmă. Iar pentru asta o admir.

A terminat 12 clase. Dar, pentru că reușise să găsească un post bun pentru acele vremuri dinainte de 1989, la mecanică fină, avea salariu asigurat. S-a gândit că nu îi mai trebuie diploma de Bacalaureat. Nu și-a dat atunci examenul. Dar munca în aria mecanicii fine avea să se încheie după câțiva ani, deoarece fabrica unde lucra s-a închis.

S-a angajat ca vânzătoare la un magazin de încălțăminte. Între timp, Teodora M. s-a căsătorit și a dat naștere un copil tare drăgălaș. La 36 de ani, cu un copil mic și o familie de întreținut, se hotărăște să se înscrie pentru a susține examenul de Bacalaureat. Este greu să înveți atunci când ai o familie, un copil de crescut și să mergi și la muncă. Sesiunea din vară nu a fost cu izbândă. Dar la sesiunea din toamnă, Teodora M. a reușit. A avut acum ocazia să învețe și o limbă străină (engleza).

smartphone-924954_1280Dar Teodora M. nu s-a oprit aici. A mers la o școală post-liceală sanitară și a urmat cursurile specifice pentru profesia de asistent de farmacie. Imediat după ce a absolvit, a venit în practică tocmai acolo unde lucram eu. Apoi a fost angajată acolo. A fost minunat să o am colegă de muncă. Pe lângă faptul că a fost o persoană pe care te puteai baza oricând, a avut dorința să învețe, era atentă la tot ceea ce se realiza la locul de muncă, își nota ce nu știa, întreba pentru a se lămuri.

O femeie de admirat și de apreciat, care prin a sa voință a muncit să-și facă niște studii ca să poată aduce ceva bănuți în plus familiei! Iar meseria și-o face curat, frumos, mai bine poate decât alții cu o diplomă mai valoroasă. Deci se poate. Se poate, dacă vrei, să faci ceva pentru viitorul tău!

Cumpără de aici cărțile de care ai nevoie!

Marina ne dă lecții

O doamnă caldă și cu ani de experiență într-un domeniu managerial, ca director de magazin. O vârstă frumoasă, 49. Marina mi-a povestit cum de mică își dorea să poată profesa în domeniul farmaceutic. Dar, în cazul ei, la vremea respectivă, părinții s-au opus și cumva i-au direcționat viața pe alte căi, îndepărtând-o de visul său. Dar la 45 de ani, a avut curajul și posibilitatea să-și facă anumite cursuri care sa-i permită să lucreze în farmacie.

Acum lucrează de un an în domeniul farmaceutic, care îi place foarte mult. Este impresionant cum unii oameni nu rămân doar la stadiul de dorință și, chiar dacă durează mult, pentru unii chiar o viață, fac schimbările care să-i ducă mai aproape de ceea ce își doresc! Învață la orice vârstă!

Doamna Violeta nu a încetat să învețe

O doamnă  de 47 de ani, care sub zâmbetul său permanent ascunde tristețea sa, dar acest lucru nu o împiedică să meargă mai departe și să vrea mai mult de la viața care a lovit-o din plin. Este mereu veselă și până să vorbești cu ea nu ți-ai da seama că a avut câteva experiențe care poate pe alții i-ar doborî.

Doamna a trecut printr-un divorț și și-a crescut copilul singură. Din păcate, băiatul dânsei s-a dus…boala secolului a mai lovit pe cineva. Astfel că sufletul doamnei este încărcat și încercat, dar în jurul său emană energie, generează zâmbete. Doamna este angajată la o firmă de curățenie. Dar am admirat că și-a dus cu demnitate suferința și vrea mai mult.

Când unii  se blochează și cred că nu mai au nimic, doamna Violeta mai are de făcut ceva. S-a înscris la cursuri pentru asistent de farmacie. Mă bucur că sunt astfel de oameni care  nu cedează și luptă pentru ceva mai bun. Luptă pentru  ceva care să le stimuleze creierul și să le facă viața mai frumoasă!

Alice și tărâmul ei minunat

Alice este un om tare fain, cu bun simț, cu mult umor. O cunosc de puțin timp, dar o admir și nu pot să nu remarc implicarea sa. Ea este omul care acolo unde muncește, muncește până își termină activitățile care i-au fost atribuite, asta însemnă că de multe ori rămâne peste program pentru a-și îndeplini atribuțiile.

Nu a zis nu, nici pentru a-și schimba domeniul de activitate: de la agent de asigurări la asistent de farmacie. Și în orice domeniu ar activa, își face bine meseria. Sper ca foarte mulți oameni să aibă parte de astfel de colegi, pe care să-i și aprecieze!

învață

Sunt atât de multe persoane care sunt un exemplu pentru fiecare dintre noi. Eu am dat doar câteva exemple din viața mea. Dacă aceste mici povești despre câțiva oameni ambițioși te motivează să faci mai mult acolo unde ești sau te motivează să înveți mai multe și din alte domenii și să vrei să practici și altceva, te rog să o faci și să nu rămâi doar la stadiul de idee, de plan, treci la acțiune! 🙂

Și nu uita, se poate învăța la orice vârstă! Și este minunat să te informezi, să citești să afli mai multe despre lumea în care trăiești. Pentru că se face din ce în ce mai multă lumină. Folosește tehnologia în sensul acesta! 🙂

Folosește tehnologia în avantajul tău!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.