Antibioticele sunt substanțe naturale produse de diverse microrganisme, cu efect antimicrobian asupra agenților biologici patogeni (care fac rău și determină apariția bolilor) pentru om și animale. Pentru că este foarte important să fie administrate corect, am adunat o listă de elemente de care trebuie să ţii cont atunci când te gândeşti să foloseşti antibiotice. Dacă doreşti să afli câteva aspecte despre antibiotice pe care poate nu le ştiai, intră AICI.
Antibioticele pe scurt
- Antibioticele sunt utilizate pentru tratamentul infecțiilor provocate de bacterii. Sunt ineficiente împotriva infecțiilor provocate de virusuri. În cazul răcelilor sau gripelor (care sunt generate de virusuri), se intamplă să apară suprainfecții și, astfel, este nevoie și de antibiotic.
- Uneori, o infecție provocată de o bacterie nu se vindecă în urma unei cure de tratament cu un antibiotic. Una dintre cele mai frecvente cauze este rezistența la antibioticul utilizat pe care o dezvoltă bacteria care a provocat infecția. Aceasta înseamnă că bacteriile pot supraviețui sau chiar se pot înmulți în ciuda tratamentului cu antibiotic.
- Bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice din numeroase motive. Utilizarea responsabilă a antibioticelor poate ajuta la reducerea șanselor de dezvoltare a rezistenței bacteriene.
Reguli de administrare
- Trebuie luate la recomandarea medicului, deoarece medicul prescrie o cură de tratament cu un antibiotic pentru a trata infecția curentă.
- Antibioticul trebuie luat în doza corectă, la momentul corespunzător, când este infecția, pentru un număr indicat de zile. Antibioticul se alege de către medic, în funcție de tipul și de gravitatea infecției. Pentru identificarea agentului bacterian se folosește antibiograma sau ar trebui să se folosească de fiecare data! Doza corectă o stabilește medicul (în funcție de localizarea infecției, de agentul microbian și de sensibilitatea lui la antibiotic, de reacțiile adverse ale antibioticului, particularitățile bolnavului – alergii, probleme hepatice, renale).
- Doza poate fi corectată de farmacist, nu înainte de a avea o convorbire cu medicul, chiar dacă relația farmacist medic mai are mult pentru a putea fi îmbunătățită. Oricum, nu neglijați prospectele. Citiți-le pentru fiecare medicament pe care îl administrați. Numărul de zile de tratament nu trebuie sa fie mai mic de 5 zile. Sunt însă și tratamente cu un număr mai redus de zile de tratament, sau mai ridicat. Durata tratamentului este stabilită de situația clinică. Dozele de antibiotic trebuie să fie luate la ore fixe, pentru a asigura o concentrație uniformă în organism. În caz contrar, în organism vor apărea fluctuații de concentrație de antibiotic, iar bacteriile au șanse mai mari să capete rezistență la antibiotic.
- Dacă sunteți la mijlocul tratamentului cu un antibiotic și deja vă simțiți bine, nu întrerupeți tratamentul. Menţineţi tratamentul atât cât v-a fost prescris. Când întrerupeți un tratament cu antibiotic mai devreme decât ar trebui, agentul patogen nu a fost distrus în totalitate și, ca atare, riscul de a reapărea infecția este mare, iar bacteria capătă rezistență la antibioticul respectiv.
- Nu trebuie să luați un antibiotic decât dacă acesta a fost prescris special pentru dumneavoastră și trebuie să-l utilizați numai pentru infecția pentru care a fost prescris
- Nu trebuie să luați antibiotice care au fost prescrise altor persoane, chiar dacă acestea au avut o infecție asemănătoare cu a dumneavoastră.
- Nu trebuie să dați altor persoane antibioticele care au fost prescrise pentru dumneavoastră
- După completarea tratamentului conform indicațiilor medicului, trebuie să returnați orice antibiotic nefolosit către farmacia, pentru a fi eliminate corespunzător.
- Este bine sa fie administrate la câteva ore (măcar 2 ore), înainte și după alte medicamente—atenție! pentru persoanele care au tratamente cronice și mai multe medicamente pe parcursul unei zi. De ce câteva ore? Pentru a evita interacțiunile între medicamente și pentru a permite ficatului să metabolizeze.
- Este bine sa fie administrate la doua ore distanță de produse care conțin:
- cafeină (ceai verde, ceai negru, cafea)
- calciu (lactatele în general, semințe de susan)
- cărbune vegetal (care acționează prin adsorbție, adică adună substanțele pe suprafața sa la nivelul stomacului și apoi este eliminat împreună cu acestea din organism)
- fosfați (cereale).
Calciul, cafeina și fosfații formează împreună cu medicamentele și antibioticele compuși, de fapt complecși denumiți chelați, care nu sunt absorbabili și astfel este blocată acțiunea medicamentelor. Acest fenomen apare mai frecvent la anumite categorii de antibiotice de tipul floxacinelor (ciprofloxacină, norfloxacină, levofloxacină) sau doxiciclină, tetraciclină.
- Administrarea se face înainte de masă cu o oră sau pe nemâncate la unele antibiotice, deoarece prezența alimentelor va determina modificări și anume va scădea absorbția, datorită legării de proteinele alimentare, ducând la ineficacitatea antibioticului. Pentru restul se poate face după masă, adică pe mâncate, cam la o jumătate de oră. Sau în timpul mesei. Administrarea raportată la masă vă va fi specificată de medic și/sau de farmacist.
- Citiți prospectele de fiecare dată când începeți un tratament nou. Dacă se întâmplă ca tratamentul prescris de medic să cuprindă un număr mai mic de pastile, şi nu vi se dă și prospectul, cereţi în farmacie prospectul medicamentului respectiv sau o copie după prospect. De menționat faptul că, deși internetul ne oferă informații diverse, trebuie să avem prospectul medicamentului prescris.
Termenul de expirare
NU se folosesc antibiotice după termenul de expirare. Puterea anti-microbiană scade mult, plus că apar reacții adverse urâte. De menționat este şi faptul că termenul de expirare poate să fie trecut lună.an (este vorba de ultima zi din luna respectivă) sau este meționat direct ziuă.lună.an.