Sănătate

5 aspecte despre antibiotice pe care poate nu le știm

doctor

Antibiotice din mucegai

Alexander Fleming, bacteriolog de origine scoțiană, în căutarea unor substanțe care să ucidă bacteriile, în 1928, într-un mod cu totul întamplator (se întorcea din vacanță și s-a dus să vadă în ce stadiu sunt culturile sale de bacterii), a descoperit, în mucegai, antibioticul care a revoluționat istoria medicinei – penicilina. Aceasta distrugea numai anumite bacterii, fiind total inofensivă în privința altora, și, mai important, nu ataca deloc globulele albe. Aceasta descoperire a atras atenția și altor specialiști (biochimistul Ernest Boris Chain și medicul australian Howard Walter Florey). Aceștia, împreună cu Fleming, au reușit să izoleze penicilina, pe care au și folosit-o în tratarea soldaților, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Toți trei, pentru această descoperire, au primit, în 1945, Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicină. Începând cu 1942, marile firme farmaceutice americane au început să producă penicilină, estimandu-se că speranța de viață a crescut, datorită acestui antibiotic, cu 15 %.

Fleming a prevăzut rezistenţa la antibiotice

La primirea premiului Nobel, în 1945, Fleming spunea:

Va veni vremea, când penicilina va putea fi cumparată de oricine. Atunci va fi pericolul, pentru că o persoana neștiutoare poate să se subdozeze și, prin expunerea microbilor la doze non-letale să facă să crescă rezistența la antibiotice. Iată o situație ipotetică. Domnul x are o durere de gât. El cumpară penicilina și o înghite, dar doza pe care o înghite nu este suficienta să distrugă streptococii, dar suficientă încât  streptococii să capete rezistență.  Apoi infecția de la dl x ajunge la soția sa. Doamna  X face pneumonie și este tratată cu penicilină. Deoarece streptococul are deja rezistență la penicilină, tratamentul eșuează, iar doamna x moare. Cine este responsabil pentru moartea doamnei x?

Antibioticele sunt substanțe naturale

Antibioticele sunt substanțe naturale produse de diverse microrganisme, cu efect anitimicrobian, cu efect  antimicrobian asupra agenților biologici patogeni pentru om și animale.

Rezistența microbiană

Rezistența microbiană este capacitatea microorganismelor patogene de a se menține în stare activă și de a se multiplica în prezența antibioticelor și chimioterapicelor.

Antibioticele acționează pe bacterii

Antibioticele acționează pe bacterii, nu pe fungi(ciuperci, mucegaiuri) și nici pe virusuri.

Antibiotice au un anumit spectru

Antibiotice au un anumit spectru, adică acționează pe un anumit tip de bacterii.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.