Se spune că planurile despre viitor sunt făcute în tinerețe și, cu puțin noroc și multă muncă poți ajunge la împlinire profesională și un renume în domeniul tău. Cu toate că cel mai bun scenariu include executarea planului inițial din viață, vor veni momente când trebuie să pui frână și să pui întrebările incomode legate de carieră.
Iată 5 întrebări care îți pot reda perspectiva în propria viață și care pot alinia greutățile din spatele deciziilor tale.
Reușesc să fiu cine sunt cu adevărat la locul de muncă?
Foarte multe teste de personalitate arată că fiecare om se schimbă în urma contactului cu medii străine. Măștile sociale sunt necesare pentru a putea păstra distanța profesională dar, în cadrul multor sesiuni de terapie a reieșit ca majoriatea problemelor se leagă de netrăirea constantă a adevăratei personalități. Crizele de identitate nu sunt o glumă și frustrarea poate aduce nefericire permanentă într-o viață aparent neproductivă. Dacă te găsești într-o astfel de situație, schimbarea sau mai bine zis revenirea la normal poate fi o tranziție dureroasă, plină de conflicte dar care merită.
Este asta ce vreau să fac în viață?
Lăsând la o parte situațiile ideale în care oamenii chiar își găsesc vocația și reușesc să crească în domeniul de mult visat, o mare parte a clasei muncitoare ajunge pe pozițiile corespunzătoare după un lung drum prin alte joburi part-time, oportunități financiare stabile sau în cel mai rău caz, dependența de un venit care-ți distruge sănătatea fizică sau emoțională. Nu e ușor să-ți faci timp să te gândești la asemenea lucruri după oboseala programului, alte hobby-uri, prieteni sau chiar o familie. Pentru propria fericire și adevărata împlinire, această întrebare nu mai trebuie ignorată.
Există stabilitate reală în a fi angajată?
Am fost învățați cu toții să avem încredere în alții mai deștepți și a ne angaja cu un salariu fix la o firmă cu reputație bună și să fugim categoric de freelancing, munca pe comision sau a ne deschide propria firmă. Orice curs de bază de management în afaceri te învață în primul rând: a fi angajat înseamnă a avea un singur client – firma la care lucrezi. Este rentabil să ai un singur client?
De ce nu aș lua-o personal?
Se spune că cel mai bine e să lași totul sa treacă pe lângă tine când vine vorba de mediu profesional dar după cum am arătat la punctul 1, negarea propriei identități este o groapă adâncă în care e greu să te oprești din săpat. Oamenii nu se împart doar în introvertiți și extrovertiți iar un lucru care te deranjează trebuie confruntat pentru binele tău personal și al armoniei mediului de lucru.
Care este obiectivul meu final în carieră?
Pentru mulți oameni, când vine vorba de carieră pasul final este pensionarea. Alții visează la independență financiară iar o altă mică categorie au genul de pasiuni care le-ar permite să facă același lucru toată viața. Oricare ar fi obiectivul tău, cel mai important lucru este: să ai unul. Asta de va ajuta să fii mai relaxată în orice punct al luptei de zi cu zi, știind că nu muncești în zadar. Alinierea cu cel mai profund scop îți va da o putere pe care nu știai că o poți avea.