Cu toții admirăm privirea unei persoane. Ochii sunt părți ale feței care atrag atenția, mai ales prin culoarea irisului. Dar fiecare zonă a feței are rolul, farmecul și specificul ei. Astfel că, nu numai ochiul (globul ocular) are importanță pentru frumusețea și sănătatea ochilor, ci și zonele care acoperă și protejează ochiul. Știai că urciorul este cea mai comună afecțiune a ochilor?
Puțină anatomie
Pleoapele și genele au rolul de a proteja ochiul (globul ocular) de diverse impurități sau diverși corpi străini, de diverse leziuni și mențin umedă suprafața oculară. Pleoapa este alcătuită din: piele (pielea de pe pleoape are grosimea cea mai mică de pe întreg corpul), mușchi și țesut fibros, nervi, glande sebacee cu o structură aparte (care secretă partea lipidică a filmului lacrimal; sunt până la 40 de astfel de glande în pleoapa superioară și 20 în glanda inferioară). Mai sunt și alte tipuri de glande sebacee, cele care însoțesc genele.
Afecțiune a pleoapelor: orjeletul (urciorul, ulciorul)
Această afecțiune reprezintă infecția glandelor de la nivelul pleoapei, acele glande de la baza genelor. De obicei, infecția se observă ca o zonă crescută în afară, pe marginea pleoapei. Acesta este orjeletul extern.
Se întâmplă să fie afectate și glandele responsabile de secreția filmului lacrimal și atunci se va forma o zonă de infecție pe partea interioară a pleoapei. Acesta este orjeletul intern.
Această infecție a glandelor pleoapei, atât internă. cât și externă, este frecvent cauzată de o bacterie numită Stafilococul auriu.
Simptomele orjeletului
- Inițial apare o mică umflatură localizată roșie, moale, care atinge un maxim în 3 zile.
- Durere. Zona este sensibilă.
- Mâncărime.
- Disconfortul ocular este mai mare cu cât umflatura (inflamația) este mai mare.
- Urciorul se sparge apoi, drenează și se vindecă în aproximativ o săptămână.
- Orjeletul intern are dimensiuni mai mari și durează mai mult decât urciorul extern, pană la câteva săptămâni.
- Orjeletul apare de multe ori la persoanele care suferă de blefarită, o altă afecțiune apleoapelor.
Ce urmărește tratamentul orjeletului?
- tratamentul infecției;
- prevenirea recurenței (revenirii);
- prevenirea transmiterii de la un ochi la altul sau de la o persoană la alta.
Prevenirea apariției orjeletului
- Evită să atingi ochii. Murdăria de pe mâini o poți duce astfel la ochi, putând să îți infectezi ochii. De asemenea, microbii de la nivel ocular pot fi mutați pe o altă zonă.
- Spală-ți mâinile de fiecare dată după ce ai dus mâna la ochiul infectat, pentru a nu împrăștia bacteriile.
- Schimbă compresele sau prosoapele după fiecare folosire. Bacteriile rămân pe prosop sau pe compresă și se înmulțesc la nivelul țesăturii, astfel încât atunci când vei folosi a doua oară prosopul, în loc să rămână curat ochiul, va avea o încărcătură nouă de bacterii.
- Dacă foloseți tuburi cu picături sau unguent oftalmic, nu atinge vârful tuburilor de pleoapă sau de gene.
- Tratamentul belfaritei previne apariția orjeletului.
Terapia nonfarmacologică (fără medicamente)
Pentru orjeletul extern, se pot folosi coprese cu apă călduță, aplicate câte 10-15 minute de 3-4 ori pe zi. În acest fel se grăbește drenarea urciorului, in aproximativ 48 de ore. Dacă totuși nu se drenează în niciun fel, va fi nevoie de realizarea unei incizii de către medicul oftalmolog.
Lavajul ocular este important. Se pot folosi soluții cu ser fiziologic. Chiar este indicat să se realizeze de câteva ori pe zi, pentru a curăța și îndepărta secrețiile și impuritățile din zona oculară. Se spală atât globii oculari, cât și pleoapele.
Terapia cu medicamente
Trebuie să se evite automedicația. Ochiul este un organ valoros al organismului, astfel că ai grijă de ochii tăi și consultă medicul. Se folosesc antibiotice oftalmice, cu aplicare de 4 ori pe zi, timp de 5 zile, la nivelul sacului conjunctival. Aceste antibiotice folosite local se folosesc și dacă a fost nevoie de incizie și drenare, pentru a preveni reinfecția. Se prescriu și alte tipuri de substante, ca de exemplu antiinflamatoarele, atât locale cât și cele de înghițit. Dacă tratamentul local este ineficient, medicul poate prescrie și antibiotice orale, de înghițit.
Sănătatea ochilor este importantă. Ai grijă de ochii tăi!