Ne bucurăm când vedem o femeie zâmbitoare și ai căror ochi au o privire sinceră, care emană liniște și iubire. Ochii oamenilor în general dezvăluie multe. Atât sentimente, cât și eventuale probleme de sănătate, dacă acestea există. Tu știi ce probleme ale ochilor și pleoapelor poți avea?
Conform unor protocoale terapeutice canadiene, avem următorul traseu de parcurs în cazul în care avem diferite probleme la nivel ocular.
Categoria urgențelor medicale
1.Dacă te situezi în una din următoarele situații: simți durere la nivelul ochilui, ai fotofobie (te deranjează lumina), ai diverse modificări de vedere, te-ai lovit și s-a format o vânătaie, este sângerare oculară, dacă ochii au intrat în contact cu substanțe chimice sau toxice, ți-a intrat ceva în ochi (insecte, praf sau pulbere de diverse origini), dacă ochii au fost supuși unor temperaturi mari (flacăra, apă fiartă), ATUNCI trebuie să te adresezi neapărat medicului. Aceste situații sunt URGENȚE MEDICALE. Durerea pe care o resimți poate să fie semnul pentru afecțiuni grave, ca de exemplu, ulcer cornean, uveită sau dacriocistită. Ulcerul cornean însemnă eroziune, rană, perforație în cornee. Uveita și dacriocistita sunt infecții ale diverselor segmente care țin de anatomia ochiului, infecții care trebuie tratate imediat.
Roșeața la ochi combinată cu lentile de contact înseamnă infecție
2. Dacă nu te situezi în situațiile de la punctul 1., dar ai o roșeată la nivelul ochiului, care determină mâncărime și ești și o persoană care poartă lentile de contact, ATUNCI trebuie să te prezinți medicului. Cel mai probabil este o infecție oculară, iar lentilele de contact favorizează infecția. De obicei purtătorii de lentile de contact trebuie să acorde o atenție mai mare și o igienă oculară corespunzătoare și curățarea corectă a lentilelor.
Senzația de nisip în ochi înseamnă spune că ai ochii uscați
3. Prezinți roșeață și NU ai secreții oculare, dar ai senzația de nisip în ochi, atunci poate să fie vorba de sindromul de ochi uscat. De obicei medicii recomandă lacrimi artificiale care să refacă filmul lacrimal atât pe cel lipidic, cât și pe cel apos. Consultul medicului oftalmolog este obligatoriu.
Dacă ai roșeață și secreții oculare, atunci ai o infecție
Șiii, bineînțeles, trebuie să vă prezentați la medicul oftalmolog. În funcție de cum se prezintă secrețiile oculare, avem infecții bacteriene (posibil conjunctivită) prin secreții purulente, albicioase, dimineața ochii sunt lipiți (Conjunctivitele bacteriene). Atunci când secrețiile sunt apoase este vorba de o alergie (conjunctivită alergică). Dacă apare ți mâncărimea, atunci este o infecție virală (conjunctivită virală). În oricare din situații, trebuie mers la medic.
Alte probleme ale ochilor
Dacă globul ocular nu prezintă probleme, dar pleoapa este iritată, înroșită, cu senzație de mâncărime și pe restul corpului nu este prezentă vreo infecție fungică (micotică sau cu ciuperci) poate să fie vorba de o blefarită (afecțiune care se prezintă ca o mătreață a genelor). Dacă este vorba și de o infecție micotică pe alte zone ale corpului, atunci la nivelul pleoapei poate să fie vreo eczemă sau alt tip de infecție micotică.
Atunci când vine vorba de sănătatea oculară, trebuie să acordăm o atenție sporită, pentru că vederea ne poate fi afectată. Sunt oameni care nu au șansa să perceapă lumea prin intermediul văzului, iar noi cei care avem ochi și putem să ne bucurăm de privelisțile din jurul nostru, ne batem joc și nu luăm atitudine? Consultați medicul pentru orice fel de nelămurire sau orice alt simptom!