Sănătate

Stress, anxietate, alimente bune pentru sistemul nervos

anxietate

Stress, anxietate – alimente bune pentru sistemul nervos pe care sa le incluzi in meniu

Atunci cand simti ca stresul si anxietatea iti invadeaza viata, solutia se regaseste la tine in meniu si in farfurie. Adica trebuie sa consumi alimente benefice pentru sistemul nervos pentru a trece mai bine si mai usor peste probleme.

Oua pentru triptofan. De ce? Triptofanul este precursorul serotoninei, un neurotransmitator al unei stari de bine. Este unul din cei noua neurotransmitaori care sunt « indispensabili » deoarece nu se pot fabrica de catre corp. Deci trebuie neaparat sa fie aduse prin intermediul alimentatiei. Ouale sunt o sursa foarte buna, la fel ca si carnea sau pestele.

Cacao pentru magneziu. De ce? Pentru ca poate favoriza transformarea triptofanului un aminoacid prezent in alimentatie in serotonina. Adica neurotransmitatorul care este implicat in reglarea starii de dispozitie.

Poate favoriza de asemenea si relaxarea musculara. Cacao este un aliment foarte bogat in magneziu. Astfel ca, doua patratele de ciocolata neagra, cu 85% cacao acopera in jur de 15% din nevoile noastre zilnice. Un atu deloc de neglijat deci.

Migdale pentru tirozina. Tirozina este un aminoacid precursor al dopaminei. Este cel de care avem nevoie pentru motivatie, stima de sine, luarea anumitor decizii si cautarea placerii.

Fructele oleaginoase, printre care si migdalele, contin tirozina, dar contin si vitamine si minerale care participa la sinteza de neurotransmitatori.

Macrou pentru omega 3. Cercetarile au demontrat o legatura intre consumul scazut de omega 3 si marirea nivelului de stres. Trebuie deci sa consumi peste gras, doi pe saptamana, variind varietatile.

Banana pentru vitamina B6. vitaminele din grupa B participa si ele la sinteza neurotransmitatorilor si joaca un rol foarte important in echilibrul nervos si reglarea starii de dispozitie. Vitamina B6 este cea care poate favoriza asimilarea de magneziu si participa la sinteza de serotonina si de GABA, doi neurotransmitatori care pot linisti creierul.

Linte pentru glucide cu un indice scazut. De ce? Pentru ca glucidele sunt cele care pot facilita trecerea triptofanului pri bariera hemato-encefalica, cu alte cuvinte il ajuta sa intre in creier unde poate fi transformat in serotonina.

Produsele lactate pentru peptidele bioactive. Adica elemente ce pot regla sistemul nervos central. Contin si triptofan si glucide. Deci trebuie sa consumi macar doua produse lactate pe zi.

Plantele precum ginsengul corean te ajuta si ele. Este cel care poate stimula sistemul imunitar si mareste performantele, permitand trecerea mai usoara peste perioadele de stres.

Rodiola poate ameliora concentrarea si mareste performantele. Favorizeaza invatarea si memorarea.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.