Sinuzitele ne dau bătăi de cap. Am mai vorbit despre ele aici. Acum amintim și despre momentul când trebuie să mergem la medic și despre tratamentul sinuzitelor.
Când este momentul să mergi la medic?
Simți durere, presiune la nivelul capului și mai ales spre frunte și în jurul ochilor? Cu alte cuvinte, te doare capul și/ sau fața? Nasul îți este înfundat? Sau nasul tău curge ca și când ar fi un robinet deschis? Simți că secrețiile din nas se scurg spre cavitatea bucală (în termeni medicali, ai secreție nazală posterioară)? Respirația ta nu este tocmai bună, pe lângă faptul că nu poți respira, mai este și un miros neplăcut? Știi că nu ai carii sau alte probleme dentare, nici probleme gastrice și totuși respirația ta este urât mirositoare? Ai temperatură? Simți cum îți arde capul? Dacă prezinți unul sau mai multe dintre aceste simptome, atunci este momentul să te prezinți la medic. Dacă temperatura nu-ți scade, chiar dacă ai luat medicamente specifice care să reducă febra, nu amâna și mergi la medic. Măcar pune mâna pe telefon și sună-ți medicul de familie. Spune-i ce simptome ai!
Sinuzitele și complicațiile lor
Inflamația și infecția de la nivelul sinusurilor se poate extinde la țesuturile din jurul sinusurilor, astfel că apar următoarele probleme:
- osteomielita. Acestă problemă apare numai la cei mici, ca urmare a sinuzitei frontale și presupune o infecție a osului frontal. În această situație apar febră și cefalee.
- înfecție a orbitei (ca o consecință a infecției sinusurilor etmoidale). Sunt semne vizibile la nivelul ochiului. Se umflă pleoapa superioară, se înroșește și cade peste globul ocular. Pacientul simte febră. Riscul major este de orbire sau de pierdere cu totul a ochiului respectiv dacă infecția se extinde.
- sinuzitele frontale și etmoidale pot duce la apariția unor cheaguri de sânge în zona din apropierea sinusurilor. Apar febră, cefalee, posibil afectare apleoapei superioare, ambele pupile fixe sau dilatate.
Importanța unui diagnostic corect
Sinuzitele au cauze diferite, iar noi am scris aici mai multe pe acest subiect. Este important ca diagnosticul să fie pus LA TIMP pentru a nu se agrava și pentru a nu apărea una din complicațiile mai sus amintite. Este important ca diagnosticul să fie CORECT pentru a urma tratamentul care trebuie și, din nou, pentru a evita complicațiile. Dacă o sinuzită virală este tratată cu antibiotic, acel antibiotic nu va avea niciun efect asupra virusului.
Diagnosticul se poate stabili astfel:
- examen realizat de medicul specialist (O.R.L.-ist)/medicul de familie;
- drenarea sinusurilor și analiza secrețiilor obținute cu realizarea antigramei (adică identificarea antibioticului la care este sensibilă bacteria care a cauzat infecția);
- tomografie;
- radiografie;
- ultrasonografie.
Tratamentul sinuzitelor
Când se stabilește tratamentul pentru sinuzită se urmărește reducerea și înlăturarea semnelor și simptomelor: eliminarea infecției, reducere tumefacției și inflamației, drenajul secrețiilor din sinusuri și păstrarea unor sinusuri curate, libere. Când vorbim despre tratament ne referim atât la medicamentele pe care medicul le prescrie, dar și la ce trebuie să facă pacientul suplimentar:
- Trebuie ca pacientul să bea lichide multe, lichide călduțe (apă, ceaiuri, supe, sucuri naturale, compoturi). Rolul este de drenare sinusală;
- Se pot face inhalații sau băi de abur de câteva ori pe zi, măcar de două ori pe zi. Băile de abur presupun inhalarea de abur cald, abur provenit de la apă fiartă, pusă într-un castron, la care se pot adăuga uleiuri volatile, cum sunt cele de mentă, eucalipt, pin sau brad. Aceste uleiuri volatile au efect antiseptic și decongestionant nazal. O baie de abur trebuie să dureze cam 10 minute și este de preferat ca atunci când se stă deasupra castronului cu apă fiartă să se acopere capul cu un prosop, pentru a nu se pierde aburii și pentru a avea un efect mai bun. Atenție! Nu faceți această procedură când castronul este pe aragaz și focul este aprins. Se fierbe apa și se oprește aragazul, după care se pune într-un castron. Rolul băilor de abur este tot de drenare sinusală.
- Se recomandă și băi cu apă caldă. Scopul este tot de drenare a secrețiilor sinusale.
- Lavajul nazal este important. Pentru a drena secrețiile și a permite căilor sinusale să fie libere, trebuie îndepărtate secrețiile. Spălăturile nazale cu ser fiziologic sau cu apă de mare sunt foarte utile. Apa de mare hipertonică, adică cea concentrată în săruri minerale, are și efect decongestionant, adică de decongestie și de scădere a inflamației, ajutând la o respirație mai ușoră. Hidratarea mucoasei cu apă de mare este recomandată persoanelor cu sinuzită și care trebuie să efectueze călătorii cu avionul.
- Pentru eliminarea mucusului, dacă este o sinuzită însoțită și cu alte probleme respiratorii se pot folosi expectorantele, acele substanțe cu astfel de rol,reducând consistența secrețiilor și eliminând mucusul și de la nivelul căilor respiratorii, dar și de la nivel pulmonar. Expectorantele sunt sub formă de sirop sau pastile (comprimate/ capsule/ comprimate efervescente). Aceste medicamente nu se iau la întâmplare, chiar dacă ele se eliberează fără rețetă (prescripție) de la medic. Aceste medicamente au reacții adverse și contraindicații, astfel că trebuie făcută o consiliere înainte de a le lua. Întrebați medicul sau farmacistul.
- Pentru eliminarea secrețiilor și drenarea acestora mai sunt recomandate combinații din plante cu efect bun de drenare. Tratamentul trebuie realizat pe o perioadă de 10 zile. Consultul medicului sau al farmacistului este necesar.
- Pentru nasul înfundat se folosesc de obicei decongestionantele nazale și/sau cele orale. Decongestionantele nazale se găsesc sub formă de spray-uri și au substanțe active ca xylometazolină, oxymetazolină. Acestea au reacții adverse de iritație uscăciune a mucoasei nazale, obisnuință (adică nu își mai fac efectul) și dependență (dorința de apune mereu picături de nas sau spry-uri nazale, chiar dacă nu mai este nevoie de un efect decongestionant) dacă sunt folosite mult timp și neadecvat. Se administrează un puf la opt ore, cel mult 7 zile. Decongestionante orale sunt fenilefrina și pseudoefedrina. Aceste decongestionante nazale cu administrare orală (adică se înghit) au ca reacții adverse principale creștere tensiunii arteriale și a celei intraoculare. Astfel, ele nu se administrează persoanelor hipertensive, cu glaucom sau a celor alergice la oricare dintre substanțele menționate sau la excipienții din medicamente. Alte reacții adverse: tremor, cefalee, vedere modificată, uscăciunea gurii.
- Pentru reducerea durerii: paracetamol, acid acetilsalicilic (aspirina), ibuprofen. Dintre acestea, aspirina și ibuprofenul au și efect antiinflamator, ajutând la decongestie nazală și sinusală.
- Pentru tratarea infecției este nevoie de antibiotic, de aceea este recomandat să mergeți la medic pentru a vă scuti de mai multe neplăceri. 1. În farmacie vi se va cere prescripție pentru antibiotic. 2. Este nevoie de tratament cu antibiotic de minim 5 zile, chiar dacă după ce ați luat câteva pastile de antibiotic vă simțiți mai bine, riscați ca bacteria să formeze rezistență la antibiotic și sinuzita sa reapară într-o formă mai avansată. Citește și 5 aspecte pe care poate nu le știm despre antibiotice.
- Pentru sinuzitele cu origine alergică se recomandă produsele cu efect antialergic, antihistaminic. Sunt fie pastile, fie picături nazale. Întrebați medicul sau farmacistul.
- Dacă la urmarea unui tratament medicamentos nu se ameliorează simptomele, medicul poate opta pentru un tratament chirurgical pentru îndepărtarea excesului de țesut care blochează canalele de comunicare sintre sinusuri și nas.
Cum prevenim sinuzitele?
Pentru prevenție,trebuie să se urmărească următoarele aspecte:
- Prevenim răcelile: printr-o imunizare corectă, care poate să însemne vaccinare antigripală, multe fructe și legume verzi, aport ridicat de lichide, aport de vitamine și minerale, multe antioxidante și ceaiuri sau preparate antivirale (cum este Echinacea). Aerisirea încăperilor unde locuiți trebuie aerisite zilnic, macar de două ori pe zi.
- Igiena corespunzătoare a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele care sunt răcite sau au probleme respiratorii.
- Tratarea cu seriozitate a micilor răceli sau a sinuzitelor sezoniere. Respectarea tratamentului. Tratamentul trebuie să fie corect și complet.
- Hidratarea corespunzătoare prin aport de lichide calde. Și hidratarea mucoaselor nazale și lavajul nazal sunt foarte importante.
- Evitarea alegenilor din mediu, a prafului, a tutunului.
- Evitarea frigului și a aerului rece. Eventual, se recomandă protejarea prin acoperirea nasului cu o eșarfă/ un fular și purtarea de căciulă.
Concluzie
Sinuzitele se pot trata. Complicațiile lor pot fi evitate prin urmarea tratamentului corect și complet, de aceea mergi la medic pentru consult. Ține cont de faptul că o sinuzită netratată corect se poate complica, putând să fie consecințe severe, chiar fatale. Gândește-te cum este să stai cu un focar de infecție chiar aproape de creierul tău! Nu trata cu indiferență. Să aveți o iarnă ferită de sinuzite! 🙂