Este vară. Și dorința a femeilor este să poate cât mai des rochii sau fuste, astfel că picioarele lor trebuie să arate cât mai bine. Dar ce te faci? Picioarele te dor, ți se umflă. Te-ai gândit că acestea ar putea fi semnele unei afecțiuni cunoscută de multă lume sub numele de varice.
Mai întâi ce sunt aceste varice?
Varicele – sunt venele cu diametrul lărgit (venele sunt vasele de sânge care duc sângele de la țesuturi la inimă).
Varicele pot fi asimptomatice, dar de obicei pacientul va observa, chiar sub piele, vasele de sânge care sunt sparte apărând ca o rețea sau ca o pânză de păianjen, vase de sânge care sunt răsucite, devenind ca niște cordoane inflamate, colorate în albastru.
Ce observi sau ce simți când ai varice?
- apare durere ușoară, surdă, senzație de greutate, mai ales dacă stai foarte mult în picioare sau foarte mult pe scaun.
- inflamație ușoară la nivelul gleznelor sau la nivelul picioarelor.
- pruritul sau mâncarimea de la nivelul pielii din dreptul varicelor.
În cazurile complicate:
- inflamație majoră a pulpei piciorului.
- durere a pulpei piciorului.
- edeme ale gambelor, datorită reținerii de lichid în tesuturile piciorului și, ca urmare are loc umflarea piciorului.
- modificarea culorii pielii în jurul gelznei. Culoare poate fi maronie sau violacee, datorită acumularii de sânge. Se numește pigmentație de stază, deoarece sângele nu circulă în vasele de sânge ca să poată fi adus sânge oxigenat.
- de la edemele respective, pielea se întinde, este umflată, uscată, se descuamează, adică se formează cojițe, pentru că se elimină stratul superor al pielii.
- în cazuri severe, se formează ulcerații, adică răni deschise, care trebuie tratate imediat.
- fragilitatea capilară este crescută, la orice lovitură, apar vânătăi.
- în cazul leziunilor, acestea se vindecă greu.
Cui te adresezi?
Este important să identifici această problemă de sănătate, astfel că, pentru diagnosticare, tratament și monitorizare în cazul problemelor varicoase și a complicațiilor acestora, adesează-te medicului internist și medicului de familie.
În ce situație apar varicele?
Ține cont de următorii factori de risc:
- sarcina sau sarcini repetate.
- din cauza modificărilor hormonale, șansele sunt mai mari să dezvolți varice.
- femeile în vârstă.
- femeile care stau în picioare sau pe scaun perioade foarte mari.
- obezitatea – s-a observat că, dacă crește țesutul adipos și masa musculară este diminuată, atunci suportul venos este redus și apar varicele.
- antecedente de varice în familie.
- afecțiuni care măresc presiunea abdominala, cum ar fi boli hepatice, ascita (lichid în cavitatea abdominala), intervenții chirurgicale abdominale sau pelviene sau insuficiență cardiacă.
- leziuni ale venelor.
- trombi venoși (vâscozitatea sângelui nu este normală și s-au format cheaguri de sânge).
Ce poți tu să faci?

Ce depinde de tine:
- poți face mișcare, exerciții fizice, mers pe jos, cu bicicleta sau înotul. Acestea sunt activități utile în cazul bolii varicoase.
- poartă ciorapi elastici compresivi, care să îmbunătățească circulația – sunt principalul tratament pentru boala varicoasă care se manifestă prin simptomele amintite.
- membrele inferioare trebuie așezate la orizontală sau ridicate peste acest nivel la intervale regulate pentru a ajuta și favoriza circulația sângelui. Astfel de împiedică acumularea sângelui la nivelul venelor din membrele inferioare (se evită staza venoasă).
- evită perioadelor îndelungate de stat pe scaun sau în picioare.
- consumă alimente bogate în vitamina C, care să redea elasticitatea vaselor de sânge și să reducă permeabilitatea acestora.
- utilizează unguente sau geluri care să conțină heparină (anticoagulat cu rol de drena lichidul acumulat sub piele, să distrugă trombii venoși) sau troxerutină (flavonozid cu rol de redare a elasticității și reducere a permeabilitâții venelor).
- ia în serios a simptomelor apărute și mersul la medic, iar apoi respectarea tratamentului dat de medic.
Fii o femeie modernă și ai grijă de picioarele tale!