Să fii femeie este o experiență frumoasă. Ca femeie trebuie să fii mereu îngrijită și să emani voie bună. Femeile în general sunt mai atente la felul cum arată. Dar aș vrea să subliniez că este împortant ca organismul să fie sănătos, fizic și psihic, iar asta este de ajuns ca să arăți și să te simți bine. Sunt însă aspecte ce ne diminuează confortul psihic și pot să ne dea ceva complexe, cum ar fi părul de pe corp crescut excesiv sau pilozitatea excesivă. În termeni medicali de specialitate, creșterea părului într-un mod excesiv pe față,pe urechi, pe membre și pe trunchi se numește hirsutism.
Doar azi, poți cumpăra eMAG epilatorul Philips Lumea IPL SC2009/00 la prețuri reduse – poți cumpăra de aici!
Cauze pentru pilozitatea excesivă
Cauza pentru o astfel de problemă este clară: concentrații anormale de hormoni sexuali masculini și feminini. Această problemă, a părului în exces, poate că nu pare a fi o afecțiune ginecologică, însă este considerată ca atare. Situțiile în care se produc sau sunt prezente aceste concentrații anormale de hormoni sexuali:
- postmenopauză, când scade concentrația hormonilor femini.
- boli ale glandei pituitare/ ale glandelor suprarenale (apare creștere în producția de hormoni masculini, în special testosteronul). Pot să apară semne de masculinizare. Ce este glanda pituitară? Este un organ mititel cât un bob de mazăre, aflat în creier, undeva în dreptul cavității nazale și mai sus, care controlează funcția endocrine. La femei glanda pituitară produce hormonii care stimulează producerea de progesteron, estrogen, prolactină și oxitocină și trimite semnale către glandele din întregul corp ca să elibereze diferiți hormoni ce modifică felul în care ne simțim. Ce sunt glandele suprarenale? Sunt niște glande de forma triunghiulara aflate deasupra rinichilor. Acestea sunt mici, dar îndeplinesc peste 50 de funcții. Suprarenalele produc hormonul stresului (cortizolul) și alți hormoni care apoi se transformă în hormoni feminini (estrogen și progesteron) sau în hormoni masculini (testosteron).
- sindromul ovarului polichistic, o boală care poate duce la infertilitate, adică imposibilitatea de a avea copii. Boala se instalează datorită dezechilibrului hormonal, ciclu menstrual neregulat, se formează chisturi (formațiuni anormale) la nivelul ovarelor, datorită neeliminării ovulului din ovar. Chisturile au dimensiuni diferite și pot să genereze durere în zona ovariană. Apare pilozitatea excesivă, anormală. Tenul este afectat de acnee. Datorită dezechilibrului homonal pot să apară și modificări metabolice, luarea în greutate și probleme cardiovasculare (hipertensiunea arterială).
- tumori ovariene, benigne sau maligne. Aici, este importantă diagnosticarea precoce. Așadar, luați în serios controalele medicale regulate!
Alte cauze ale hirsutismului
- porfirie cutanată tardivă. Aceasta este o boală ereditară rară cauzată de o dereglare a formării în organism a hemului (hemul este o parte din hemoglobină care se regăsește în globulele roșii). Ce se petrece de fapt? În tesuturi, piele de exemplu, se strâng substanţe (aceste substațe se numesc porfirine, de unde și denumirea bolii) care în mod normal ar trebui să ajute la sinteza hemului. Această boală apare la persoanele adulte, atunci când sunt probleme cu ficatul. Cum se manifestă? Porfiria cutanată duce la apariția pe piele a unor vezicule, a unor bășicuțe, după expunerea la soare. Dacă pielea suferă ceva răni, aceste răni se cicatrizează greu. Urina este roșietică sau cafenie.
- folosirea de medicamente de tipul steroizilor, corticosteroizii, minoxidilul (minoxidilul se folosește acum local, în soluții care se aplică pe scalp, pe pielea de pe cap, pentru a stimula creșterea firelor de păr în cazul persoanelor care se confruntă cu calviția, pierderea părului de pe cap și formarea cheliei).
- anorexie/ bulimie – afecțiuni psihologice cu implicații majore, dacă nu sunt tratate. Se poate întâmpla să apară hirsutismul, în special la nivelul gâtului, datorită tulburărilor hormonale.
- hirsutism idioaptic, atunci când nu sunt cauze clare pentru pilozitatea excesivă.
Ce se poate face?
În cazul pilozității excesive, se urmăresc următoarele:
- întreruperea medicamentului care determină pilozitatea excesivă (hirsutismul);
- tratamentul bolii care a condus la hirsutism;
- variante de mascare sau îndepărtare a pilozitații (pensare, epilare, creme speciale, oxigenare, medicamente locale care se dau pe rețetă de la medic, electroliza). Singurul tratament permanent este electroliza, deoarece prin electroliză se îndepărtează foliculii piloși, adică se îndepărtează formațiunile de la nivelul pilii de unde crește firul de păr. Bineînțeles, doamnele și domnișoarele nu trebuie să recurgă la metode de îndepărtare până nu se consultă cu medicul. Unele metode de îndepărtare se pot face acasă, dar altele sunt cu anumite riscuri și există posibilitatea să vă faceți mai mult rău.
Nu neglijați niciun simptom! Tot ce vi se pare anormal, anunțați medicul! Femeia trebuie să aibă o grijă sporită de sănătatea ei!