Este iunie, prima lună de vară și oriunde mergi simți parfumul deosebit dat de florile de tei. Cred că fiecare dintre noi avem ca imagine a copilăriei florile de tei, copacii de tei din fața porții de la casa bunicilor, teii care împrăștiau mirosul fantastic pe parcursul întregii zile, timp de mai multe zile la rând sau ne amintim cu drag de minunatul ceai de tei pe care mama sau bunica ni-l făcea când eram răcite.
Ce se ascunde în florile de tei?
Florile de tei (sau de Tilia, pentru că aceasta este denumirea știintifică), pe lângă parfumul minunat dat de uleiul volatil bogat în farnesol, sunt bogate în substanțe cu efecte terapeutice (mucilagii și ulei volatil bogat în farnesol, taninuri, flavone, substanțe triterpenice).
De ce sunt utile florile de tei?
Pentru că au acțiune:
- emolientă prin mucilagii;
- diaforetică și ușor sedativă prin farnesol;
- spasmolitică și diuretică prin flavone;
- antiinflamatoare prin substanțele triterpenice.
Efectul propriu-zis
Principiile active din florile de tei au următoarele acțiuni:
- Sudorifică sau diaforetică (intensifică transpirația, cu efect purificator și de eliminare a toxinelor și de scădere a temperaturii corpului, atunci când este febră);
- antitermică (reduc temperatura corpului, atunci când sunt stări gripale. Adică reduc febra);
- decongestivă (diminuează congestia);
- antiinflamatoare (reduce inflamația);
- Emolientă;
- spasmolitică (relaxarea țesuturilor, reducerea sau eliminarea spasmelor musculaturii netede din pereții tubului digestiv);
- diuretică (mărirea cantității de urină eliminată, favorizând înlăturarea din corp a unor deșeuri metabolice);
- expectorantă (eliminarea din bronhii și din plămâni a substanțelor dăunătoare);
- sedativă (calmant nervos cu diminuarea stărilor de excitație cerebrală).
Știi cum se culeg corect florile de tei?
- Se pot recolta și cu bractei și fără bractei (acele frunzulițe aurii care se află în prelungirea florilor de tei);
- La începutul înfloririi, când o parte dintre flori încă sunt sub formă de boboc;
- Pe vreme frumoasă, dimineața, până la ora 10:00;
- Dacă plouă, la 1-2 zile de la căderea ploii;
- Uscarea florilor culese, se face la umbră, în strat subțire, în încăperi bine aerisite;
- Uscarea artificială se face la 35 grade Celsius;
- După uscare, florile se păstrează în pungi de hârtie.
La ce putem folosi teiul și cum îl preparăm?
Tratarea tusei de diverse cauze
Se folosește infuzia: peste 1-2 lingurițe de flori se toarnă o cană cu 200 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat, adică vasul de infuzat trebui să fie acoperit. Se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, 2-3 zile. Se poate bea neîndulcit sau îndulcit cu miere.
Atenție, mierea se pune după ce ceaiul s-a mai răcit, deoarece temperatura mare va distruge compușii benefici din miere!!!
Tratarea gripei, răcelii, afecțiunilor reumatice
Se folosește infuzie din 1-3 grame de flori de tei și 100 ml apă clocotită.15 minute la infuzat. Se bea de trei ori/ zi, adică dimineața, la prânz și seara, după masă (pe mâncate).
Combaterea insomniilor
Se bea sub formă de infuzie, o cană seara, la culcare. (Infuzia se obține din 1-2 lingurițe de flori și apă clocotită).
Tratarea anxietății
Anxietatea poate să fie și ea tratată. Pentru insomnia la adulți și copii, hiperemotivitate, anxietate, dureri cauzate de erupțiile dentare la copii, dischinezie biliară hipertonice (o veziculă biliară hiperactivă), se poate folosi un macerat din muguri proaspeți , diluție 1 DH. Copii: 10-40 picături, seara, înainte de culcare cu 30-60 de minute. Adulții: 50-70 picături, o dată sau de 3 ori/ zi, administrarea de seară se face cu 30-60 minute înainte de culcare.
Pentru tratarea copiilor nervoși și cu insomnii
Infuzie din 500g – 1 kg flori și 3 L apă clocotită. Se lasă acoperit 20-30 minute. Se strecoară, iar infuzia se toarnă în apa de baie.Temperatură apei trebuie să fie la 37 grade Celsius. Se stă în această baie cam 15-20 minute.
Tratatarea stomatitelor şi amigdalitelor
Infuzie din 4 linguri de flori și 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se adaugă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Și se face gargare de 1-3 ori pe zi, minim trei zile.
Pentru laringite și faringite
Infuzie din 5-10 g flori și 200 ml apă clocotită. Se fac inhalații, de 2 ori pe zi , 3-5 zile minim. O inhalație durează cam 10- 15 minute.
Combaterea ridurilor și a cearcănelor
Infuzie din 4 linguri cu flori și 200 ml apă clocotită. Se expune fața vaporilor de apă degajați și apoi se aplică comprese cu infuzie călduță.
Pentru stimularea creșterii părului
Se folosește tinctura de tei obținută din 10 g flori și 100 ml alcool 70 grade alcoolice. Se lasă la macerat 10 zile, la întuneric. Se agită zilnic. Se administrează prin tamponare o compresă sterilă îmbibată cu tinctură, o dată pe zi și se lasă cel puțin 15 minute să acționeze. Va fi necesară spălarea scalpului, după fiecare aplicație.
Atenționări!!!!
Datorită polenului și a parfumului puternic, teiul poate determina alergii. Alegii manifestate prin înrosirea pielii, lăcrimare, nas care curge, strănut repetate.
Persoanele cu probleme alergice trebuie să evite să se afle în preajma copacilor de tei sau să consume preparate cu tei (ceaiuri, macerate, miere)
Precauție pentru cei care suferă de: astm, Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică (BPOC), conjunctivite și rinite alergice sau alte manifestări alergice. Adică persoanele cu astfel de probleme de sănătate să se ferească să consume ceai de tei.
Așa că bucurați-vă de florile de tei, însă nu neglijați potențialul alergic!