Orice femei modernă merită să se răsfețe cu aceste cornuri glazurate cu ciocolată. Iar răsfăţul este suprem atunci când savurezi produse făcute de mâna proprie.
Şi fiindcă am ales să nu cumpăr aluatul de foietaj, vă provoc să gătiţi cu mine, pas cu pas, această delicioasă reţetă.
Ingredientele necesare pentru 16 cornuri glazurate
- 500 gr făină
- 350 gr unt
- 150 ml apă
- 100 ml lapte
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 cub de drojdie
- 1/2 linguriţă de sare
- 1 ou- necesar pentru „pictarea” cornurilor înainte de a le băga la cuptor
- 100 gr ciocolată de menaj + 1 linguriţă de ulei (pentru glazură)
Mod de preparare a aluatului
Aluatul este cel important lucru din această reţetă, aşa că el primeşte atenţie specială. Într-un vas înalt se pune făina, apa, zahărul şi 100 gr de unt tăiat cubuleţe (restul îl folosim la altceva 😛 ). Laptele, care nu trebuie să fie cald, se amestecă cu drojdia, după care se adaugă la restul ingredientelor din vas. Să nu uitaţi şi de sare.
Acestea se frământă bine, până când aluatul devine elastic. Apoi, împreună cu vasul acoperit de o folie, se pune la frigider pentru 2-3 ore.
Ştiu, ştiu, dacă aţi ajuns până aici cu cititul reţetei gândul vă poate zbura la reţeta de croissant. Nu sunteţi departe de adevăr, dar nu vom împături aluatul de atâtea ori cât este necesar pentru aluatul de croissant. Ci cât să facem aceste cornuri glazurate mai speciale decât cele clasice, dar mai simple decât croissantele. 😛 Genial, nu?!
Untul rămas, cele 250 de grame, cam cât are un pachet normal, se desface şi se începe presare sa cu o lingură de metal, până când devine ca o plăcintă.
Aluatul se scoate din frigider şi se întinde cu o sucitoare pe blatul presărat cu un pic de făină. Ca mărime, aluatul întins trebuie să fie dublul „plăcintei” de unt. Se pune untul peste aluat, se sigilează marginile şi se întinde uşor. Apoi se împătură ca pe un plic. Se pune aluatul iar la frigider cam 20 de minute.
Se scoate, se întinde pe lungime, tot uşor şi se mai împătură o dată, apoi iar la frigider. După încă 20 de minute, se scoate şi se întinde uşor şi pe lungime şi pe lăţime.
Pentru a fi mai uşor de rulat, încercaţi să întindeţi aluatul pe lungime. Va fi mai uşor de tăiat triunghiuri şi de rulat.
Cum facem cornuri glazurate cu ciocolată
Simplu. Urmăriți imaginile și explicațiile de mai jos. 😛
Fiecare triunghi primeşte o tăietură la capete, asta-i ca la croissant, după care se prind de capetele rezultate după tăietură şi se rulează spre vârf.
Cornurile astfel rezultate (care seamănă cu nişte croissante) se pun în tava de copt, care este tapetată cu foaie de copt. Iar cornurile rămân la temperatura camerei cam 1 oră. Ca să mai crească puţin. După ce se „pictează” cu ou, se pun la cuptor timp de 20-25 de minute.
Se scot şi se lasă la răcit.
Între timp, pregătim glazura, care este cea mai simplă parte a reţetei. Într-un bol termorezistent se pune ciocolata de menaj şi uleiul, după care se pun în cuptorul cu microunde în ture de 30 de secunde. Se amestecă după fiecare tură de 30 de secunde cu o linguriţă, pentru a verifica consistenţa.
Când ciocolata devine toată lichidă, se toarnă cu linguriţa pe fiecare corn în parte. Dacă vrei să mai faci un desert rapid și ușor, încearcă niște clătite cu gem de prune. 🙂
Poftă bună la cornuri glazurate cu ciocolată, făcute chiar de voi! 🙂