Ciocolata caldă este fără indoială una dintre cele mai iubite băuturi. Pe bună dreptate, nimic nu se compară cu o ciocolată caldă care are o consistență cremoasă, echilibrat de dulce și aromată fix atât cât trebuie, nici mai mult, nici mai puțin.
Pentru mine personal, o ciocolată caldă perfectă are o consistență medie, mai lichidă decat budinca și mai groasă decât laptele cu cacao. Știu, exemplele sunt la poli opuși și sunt amuzante, însă de câte ori nu ați cumpărat o ciocolată caldă atât de lichidă încât vă venea să spuneți: Mulțumesc, dar unde e ciocolata mea caldă?
În acest articol va voi prezenta rețeta mea preferată de ciocolată caldă. O puteți face acasă și la fel de bine, o puteți încerca la cafeneaua voastră, dacă aveți una și ați ajuns în acest articol căutând surse de inspirație.
Ingrediente (pentru 2 porții):
- 100 ml de lapte (eu am încercat cu Zuzu, Pilos și Napolact);
- 100 ml smântâna de frișcă
- 50 grame de ciocolată
- 25 grame de caco
- 1 pliculeț de praf de sare
- 1 linguriță de vanilie
- 1 linguriță de amidon
- arome / opțional / la alegere
Cum se prepară ciocolata caldă?
Într-un bol amestecăm amidonul și cacaoa cu ajutorul a 2 – 3 linguri de lapte. Este necesar ca atunci când folosim ingrediente sub formă de pură să le amestecăm intr-un lichid înainte de a le introduce în compoziție.
Punem laptele și smântâna la încălzit, la foc mediu, iar aproape de punctul de fierbere adăugăm celelalte ingrediente. Lăsăm totul până începe să se îngroașe timp în care amestecăm continuu. Asta e tot!
Întrebări pe care le-am primit în mod frecvent:
Se adaugă zahăr la ciocolata caldă?
Depinde foarte mult de 2 factori și anume: gustul cu care sunteți obișnuiți și cantitatea de zahăr pe care ciocolata îl conține. De exemplu, dacă veți folosi o ciocolată cu lapte care conține de obicei foarte mult zahăr, este foarte probabil să nu mai fie nevoie de zahar adăugat.
Dacă veți folosi în schimb ciocolată neagră care are mai puțin zahăr și un procent ridicat de cacao, cu siguranța veți avea nevoie să adăugați 1 – 2 lingurițe de zahăr.
Pont: încercați numaidecât zahărul de cocos. Nu este scump, nu este foarte aromat, însă va da băuturilor un gust extraordinar.
Ce arome putem folosi la ciocolată caldă?
Lista de arome pe care le puteți folosi este foarte lungă. De la vanilie, fistic până la caramel sărat, toate sunt bune și vă pot ajuta să preparați o băutură excelentă, mult mai bună și mai ieftină decât băuturile servite în multe cafenele.
Alte arome pe care eu le-am testat de-a lungul timpului sunt: rom, fructe de pădure, vișine, mentă, cocos, caramel, ghimbir, lavandă, și migdale.
De asemenea, chiar dacă iese puțin din zona de ciocolată caldă și se duce mai mult în zona de cappuccino, mie personal îmi plăcea foarte mult ciocolată caldă preparată după rețeta de mai sus în care adaug un shot de espresso. Gustul de espresso, ușor amărui în combinație cu dulcele cafelei este extraordinar de bun.
Câte calorii are o ciocolată caldă?
Numărul de calorii pe care îl conține o ceașcă de ciocolată caldă depinde foarte mult de ingredientele pe care le folosiți. O estimare pe care am făcut-o eu personal mi-a indicat un numar de aproximativ 200 de calorii.
Așadar, dacă sunteți la dietă, recomand să consumați cu moderație.
Pot să prepar ciocolată caldă la espressor?
Desigur. Nu după rețeta aceasta, insă, în general, orice espressor care are funcție de spumare și apă caldă, poate fi utilizat pentru prepararea unei ciocolate calde bună.
Recomand să citiți manualul de instrucțiuni sau să aruncați o privire pe youtube. Majoritatea modelelor de espressoare au zeci de review-uri video în care se prepară băuturile de acest tip.
Pot folosi ciocolată caldă la pliculeț?
Desigur. Deși eu personal recomand prepararea ei după cum am descris în rețetă deoarece așa o fac eu în 90% din cazuri și sunt foarte mulțumită de rezultate, trebuie să recunosc că am găsit și ciocolată caldă la pliculeț care să fie absolut delicioasă.
Exista niște concepții greșite cum că produsul prezentat la pliculet este de o calitate inferioară și este adesea asociat cu acele ciocolate ieftine care se găseau pe vremea noastră la absolut orice cafenea. În realitate există și ciocolate calde la pliculeț care sunt bune, care sunt de calitate, trebuie doar să le căutați.