Lifestyle

Concediul de odihnă să rămână concediu!

concediul de odihnă

Pare logic titlul, dar câţi dintre noi nu ne-am aflat în situaţia în care suntem în concediul de odihnă cu prietenii, povestim cele mai haioase şi bezmetice pățanii dar un dispozitiv mic şi aparent inofensiv ne strica buna dispoziţie anunţându-ne că avem un mail sau un apel de la birou, cu termenul limită de răspuns până „ieri”.  Oh, dar lumea din jurul nostru nu se oprește în loc, iar noi pierdem punctul culminant al povestirii.

Cu cât avem acces mai uşor la internet, implicit la aproape orice-oriunde în lume, cu atât ne lăsăm mai uşor duşi de val când vine vorba de chemarea celor rămaşi la serviciu cât suntem noi în concediu. Dar v-aţi gândit vreodată că aţi fi putut face ceva chiar voi pentru un concediu cât mai liber şi “calls-free”?

Săturaţi de a ne întoarce obosiţi din concediu de odihnă (!), am găsit câteva sfaturi de urmat pentru a scăpa de griji.

Pregăteşte-te din timpagendă

Este foarte tentant să lăsăm toate rezolvările în ultimul moment, dar hai să le terminăm cu o zi înainte de data limită. În acest fel, ultima zi de serviciu poate deveni defapt o zi de recapitulări (sigur îţi aduci aminte de un mail când eşti deja în avion în drum spre vacanţa din Bora Bora), mesaje de răspuns automat pentru mail şi telefon, dar mai ales timp pentru a ne face listele de cumpărături şi bagajele.

Ajută-i să te ajuteorganizare

Nu vrem să ne sune colegii sau clienţii în timpul nostru liber, nu! Doar dacă vor să ne întrebe cât bun este soarele pentru un bronz auriu. Altfel, îi rugăm frumos să ne acorde timpul personal necesar. Dar mai bine decât o rugăminte ar fi o pregătire. Puţină ordine în lucrurile noastre de la birou, câteva liste cu lucrurile rezolvate deja (pentru că am urmat sfatul de la punctul 1), alta cu ce preconizăm că va apărea cât suntem în concediu şi câteva telefoane date în prealabil pentru a anunţa perioada ce urmează, ne vor face viaţa mai frumoasă şi vor păstra – poate chiar îmbunătăţi – ordinea de la birou.

Unde-s doi, timpul se scurtează muncă

Câteodată simplul gând al primei zile de lucru cu toate hârtiile şi mail-urile aferente, este mai înfricoşător decât un client nemulţumit. În schimb, ne rugăm colegii să ne pună la curent printr-un debrief sau raport. Ei fiind mai mulţi pot alcătui un raport cât mai complet, astfel în jumătate de ora afli ce era scris în 10 mail-uri din 80 şi-ţi poţi gestiona mai uşor timpul de actualizare a prezentului.

Dual sim sau două telefoane
dual sim

Telefoanele dual sim sunt foarte practice şi comode; nu trebuie să cari două telefoane, nu uiţi niciodată telefonul de serviciu, dar în concediul de odihnă poate ca e mai bine să îl „uiţi” în camera de hotel. Desigur, tentaţia de a răspunde atunci când vezi apelul este mare, dar dacă nu îl vezi nu eşti tentat.

Cel mai bine ar fi să-l deschidem doar pentru câteva ore pe zi pentru verificarea urgentelor, dar sa fim franci, cine rezistă tentaţiei de a-l verifica de fiecare dată când avem ocazia?

Timpul ţi-l gestionezi singurtelefon închis

Prin închiderea telefonului de serviciu faci primul pas către gestionarea propriu-ti timp liber şi începi conştientizarea libertăţii după care tânjeai de atâta vreme.

Savurează-ţi concediul de odihnălibertate

Ai ajuns la destinaţie, ţi-ai închis telefonul, dar începi să te gândești la ce o sa ai de făcut după vacanţă. Nimic. Gândește-te că nu o să ai nimic de făcut şi eliberează-ți mintea de toate gândurile apăsătoare. Caută-ţi ceva de făcut, preferabil ceva care să-ţi solicite gândirea, cum ar fi o carte bună sau poate un moment cu familia în care să depănaţi amintiri din copilăria părinţilor. Posibilităţile sunt infinite pentru că şi mintea este capabilă de a găsi rapid un gând înlocuitor.

Iar dacă vrei să pleci mai repede în concediu, află câteva tehnici foarte eficiente de împachetare a bagajelor care te vor ajuta să te bucuri din plin de tot ceea ce doreşti să iei cu tine în bagaj

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.