Casă & Gradină

Canapeaua Chesterfield – cum o integrezi în decorul livingului?

canapele-chesterfield

Piesele de mobilier moderne nu sunt disponibile într-o gamă variată de forme de stiluri, așa cum sunt cele clasice care și-au păstrat popularitatea de-a lungul timpului. Canapelele și fotoliile clasice se găsesc într-o varietate de forme, dar doar câteva dintre ele au acea formă specială care le scot în evidență.

Canapeaua Chesterfield este o piesă de mobilier cu un design elegant și o istorie lungă, de sută de ani. Deși a fost creată pentru prima dată în urmă cu mulți ani, încă și-a păstrat designul și caracteristicile deosebite.

Încă nu se știe data exactă când a fost fabricată prima canapea Chesterfield, dar majoritatea surselor arată că acest design a fost comandat de Philip Stanhope din Chesterfield, scriitor și politician cunoscut. Designul canapelei nu a fost ales în mod întâmplător, la acea vreme, doar cei care făceau parte din înalta societate își puteau cumpăra o astfel de piesă de mobilier.

În plus, stilul acestei canapele a fost conceput pentru ca domnii să nu își mai șifoneze hainele atunci când se așază. Tocmai de aceea, canapeaua Chesterfield era prezentă în toate decorurile cluburilor exclusiviste de socializare, acolo unde veneau domnii din înalta societate britanică.

Având un stil elegant, canapelele Chesterfield au devenit rapid cel mai popular model de canapea din perioada Victoriana. În perioada sa de glorie, Imperiul Britanic a ajuns să colonizeze o mare parte din populația globului. Astfel, britanicii au reușit să transmită o parte din cultura lor.

Prin urmare, canapeaua Chesterfield a ajuns să fie prezentă în saloanele de club din multe țări. Așa a ajuns acest tip de canapea, o piesă de mobilier clasică, cunoscută în întreaga lume.

În industria modei, termenul Chesterfield înseamnă eleganță, confort și design deosebit. Când este plasată într-o încăpere cu mobilier din lemn masiv și finisaje de lux, canapeaua Chesterfield creează un design elegant. De-a lungul timpului acest model de canapea a fost adaptat și reinventat pentru a se plia pe diferite stiluri de amenajare.

Unele modele de canapea Chesterfield se potrivesc chiar și într-un decor minimalist. Acestea păstrează principalele caracteristici ale canapelei clasice dar au un design inovator.

Caracteristicile canapelei Chesterfield

  • Piciorușe aproape invizibile
  • Mânere în formă de spirală asemănătoare cu volutele coloanelor din Grecia Antică
  • Mânere de aceeași înălțime cu spătarul
  • Cusături în formă de diamant ce permit distribuirea umpluturii canapelei în mod egal. Când a apărut prima dată, canapeaua Chesterfield era umplută cu păr de cal. Cusăturile canapelei sunt mascate cu butoni decorativi, însă la început, aceștia erau opționali.

Pe vremuri, canapelele Chesterfield aveau tapițerie din piele în nuanțe de maro, dar astăzi modelele moderne sunt tapițare cu țesături fine și plăcute la atingere, în culori diferite.

Canapeaua Chesterfield – interpretări moderne

Inițial, șezutul și spătarul acestei canapele erau matlasate, însă astăzi, modelele moderne utilizează perne moi pentru a asigura mai mult confort. De asemenea, o canapea Chesterfield modernă ar putea avea picioare puțin mai mari și chiar mânere mai înalte decât spătarul.

În magazinele de specialitate sunt disponibile anumite modele cu spătarul arcuit, dar și fotolii cu design Chesterfield.

O canapea Chesterfield tapițată cu piele de culoare închisă poate fi amplasată într-un birou în care există mese și biblioteci din lemn masiv dar și tablouri mari. Cei care doresc să-și pună în living o astfel de canapea, trebuie să opteze pentru una într-o culoarea deschisă.

Această canapea poate fi folosită pentru crearea decorurilor clasice, moderne și extravagante. Într-un decor clasic, o canapea tapițată cu piele sau cu țesătură de culoare neutră, se potrivește perfect. Pentru crearea unui decor extravagant, se recomandă folosirea unei canapele Chesterfield tapițată cu catifea de culoare roșie, violet, neagră, aurie, argintie sau albă.

Într-un living cu design modern se încadrează perfect o canapea de culoare gri închis sau alb pur. Cu o canapea Chesterfield se poate realiza, de asemenea, un decor colonial. Pentru un astfel de decor, se folosește o canapea de culoare bej, crem sau maro și piese de mobilier sculptate.

Canapea Chesterfield – avantaje

  • Design versatil – canapeaua se potrivește foarte bine atât în decorul clasic, cât și în cel modern
  • Desing ce inspiră feminitate, dar și rigurozitate – într-un birou amenajat într-un stil masculin, o canapea Chesterfield cu tapițerie din piele neagră se încadrează perfect. În același timp, o canapea într-o nuanță deschisă așezată în living își pierde rigurozitatea și devine elegantă.
  • Este elegantă – indiferent din ce parte privești canapeaua, îți dai seama imediat că are un design elegant. Aceasta poate fi amplasată atât lângă perete, cât și perpendicular pe el, pentru că arată minunat.
  • Nu se demodează – canapeaua Chesterfield are un design la modă, deci nu trebuie  înlocuită, decât atunci când se deteriorează.

Canapea Chesterfield – simbolul eleganței

Deși la început doar bogații puteau cumpăra o canapea Chesterfield, astăzi, aproape oricine își poate permite să-și cumpere o astfel de piesă de mobilier. Acest model de canapea este un simbol al eleganței, iar popularitatea sa se datorează aspectului său clasic și atemporal. De asemenea, acest tip de canapea a devenit foarte cunoscut și datorită rezistenței sale la uzură și a confortului pe care îl oferă.

Canapeaua Chesterfield amplasată într-un living amenajat cu gust, creează impresia de rafinament. Având un stil clasic, dar versatil, canapeaua poate fi integrată în diferite stiluri de design.

Acest tip de canapea rămâne o alegere populară pentru designerii de interior. Sofisticată, dar fără a fi opulentă, conferă un plus de eleganță oricărei încăperi. Pe piață sunt disponibile acum chiar și canapele extensibile în stil Chesterfield care au o structură solidă din lemn masiv. Canapeaua poate fi tapițată cu diferite materiale într-o gamă variată de culori.

Domeniul amenajărilor interioare este în continuă schimbare, iar stilul pieselor de mobilier este modificat constant. Cu toate acestea, unele piese de mobilier, printre care și canapeaua Chesterfield au rămas mereu la modă. Cumpărând o astfel de piesă de mobilier, nu vei fi nevoit să o înlocuiești după câțiva ani, deoarece nu se demodează niciodată.

Dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de canapeaua ta Chesterfield, asigură-te că aceasta este creată din materiale de calitate, rezistente la uzură. Poți găsi canapele Chesterfield atât în magazinele fizice cât și în cele online.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.