Este cunoscut faptul că cei mici îşi schimbă des preferinţele, de aceea redecorarea camerei copilului tău poate fi de cele mai multe ori obositoare şi cel mai important, costisitoare. Pentru a crea un spaţiu perfect pentru el/ea ţine cont de culorile care îi plac, de personalitatea lui/ei şi nu în ultimul rând de spaţiul pe care îl ai la dipoziţie. Foloseşte-te de sfaturile de mai jos pentru a adapta mobilierul vârstei copilului tău şi în acelaşi timp lasă-l pe el să simtă că s-a implicat activ de fiecare dată.
Cumpără piese de mobilier adaptabile
Când pregăteşti camera pentru un nou-născut este greu să te abţii tentaţiei de a cumpăra acel mic mobilier care în doar doi ani, devine inutil pentru nevoile lui. În preajma vârstei de trei ani intervin primele modificări substanţiale. Pentru a nu irosi timp şi bani încercă să alegi de la început o amenajare a dormitorului copilului tău care să corespunda mai multor cerinţe, de exemplu achiziţionarea mai multor poliţe pentru viitoarele jucării de pluş şi cărţi, care vor trebui organizate şi depozitate.
Alege mobilier multifuncţional
Paturile care au sertare dedesupt sunt ideale pentru depozitarea hainelor, pantofilor şi cel mai important a numeroaselor jucării al căror număr va creşte din ce în ce mai mult; monştrii, supereroi, maşinuţe, sau păpuşi toate vor sta înşirate pe podea, dacă nu vei avea un spaţiu în care să le ascunzi.
Foloseşte culori neutre pentru podea, pereţi şi mobilier
Când vine vorba de alegerea culorilor pereţilor sau a mobilierului pentru camera copilului tău, încearca să foloseşti culori neutre. Spre exemplu, în loc să vopseşti pereţii în nunaţe de albastru sau roz peste care să pictezi diverse personaje din desene animate, poţi opta pentru culori precum alb, crem, ivoire peste care să lipeşti stikere decorative la care poţi, ulterior, să renunţi foarte uşor. Dacă piesele de mobilier alese de tine sunt scumpe, asigură-te că nu se vor demoda prea repede.
Personalizează camera cu ajutorul accesoriilor
Culorile neutre alese pentru podea, pereţi şi mobilier, vor fi completate perfect de accesorii colorate. Pentru a creea un spaţiu plin de viaţă şi jucăuş, poţi alege să foloseşti cutii, covoare, perdele şi aşternuturi cu personaje din desene animate. Acestea pot fi schimbate cu uşurinţă pe măsura ce copilul tău creşte şi işi alege un alt erou din desene animate sau poveşti.
Implică-l şi pe cel mic în amenajare
Camera copilului tău este spaţiul în care el o să-şi petreacă cel mai mult timp, aşa că este important să îi creezi o zonă în care să se simtă bine. Autoarea Susanna Salk, aminteşte în cartea ei “Room for Children: Stylish Spaces to Sleep and Play“ (,,Camere pentru copii: spaţii rafinate pentru somn şi joacă“) despre puterea compromisului. Cu toate aceste trebuie să-i explici celui mic că spaţiul lui este parte din întreaga casă şi trebuie să ţii cont de mai multe aspecte atunci cand îi amenajezi camera.
Urmărind sfaturile de mai sus poţi să economiseşti bani şi timp, iar tu şi copilul tău vă puteţi bucura de un spaţiu unic, creat special în conformitate cu personalitatea lui.