Primele prietenii sunt foarte importante si foarte puternice pentru copii. Gratie prietenilor, copiii reusesc sa isi construiasca personalitatea, invata cum sa fie independenti si experimenteaza lucruri noi in afara cercului familial. Iata deci care este importanta cercurilor amicale.
La cresa sau la gradinita, un copil isi gaseste cel mai adesea primii prieteni prin intermediul jocurilor sau altor activitati.
Primele sale relatii de prietenie sunt foarte importante deoarece joaca un rol foarte important in ceea ce priveste autonomia sau independenta sa. Aceste relatii sociale sunt cele care ii permit sa iasa din mediul familial si sa se bucure de noi experiente.
Sunt momente pe care acesta nu le impartaseste neaparat cu parintii, cu surorile sau cu familia, deoarece acestia nu au timp sau pentru ca surorile sau fratii nu au timp. Primii prieteni sunt cei care intaresc sentimentul de apartenenta la un grup. Dar este un lucru care activeaza de asemenea empatia, intelegand ca cei de langa noi sunt diferiti.
Varsta joaca un rol important in ceea ce priveste prietenia?
In functie de varsta, un copil nu are aceleasi nevoi si competente in ceea ce priveste legarea de noi relatii de prietenie. In parc, la cresa sau la gradinita va inCerca sa gaseasca o persoana cu care sa se joace. Un micut va avea tendinta sa se apropie de cei care au aceleasi gusturi ca si el si care au caracteristici similare cu ale sale. Va incerca deci sa se regaseasca in celalta persoana.
In ciclul primar, copiii incep sa lege relatii de prietenie mai puternice, mai profunde si mai stabile. Incep sa faca diferenta intre prietenii apropiati si simplii parteneri de joaca. Isi spun secretele si incep sa isi face confidente cu privire la anumite lucruri pe care nu le spun parintilor.
In timpul vietii, copiii experimenteaza diferite tipuri de prietenie. Raporturile amicale ale parintilor le influenteaza pe cele ale copiilor. Sunt primele sale modele, chiar daca acestea nu sunt complet conditionante. Cei mici au propria lor personalitate nu sunt copia fidela a parintilor.
Este necesar de asemenea ca un copil sa experimenteze diferite tipuri de prietenie si decopere diferite trasaturi de personalitate. Gratie acestor experiente va reusi sa isi realizeze propriul sau stil relational. Parintii trebuie sa fie linistitori si prezenti dar nu trebuie sa fie prea intruzivi si determinanti atunci cand copiii isi aleg prietenii.
O lipsa a prietenilor nu este ingrijoratoare, dar va trebui sa discutam la un moment cu un copil care este mereu singuratic.