Primele emotii legate de dintisorii lui bebe apar odata cu celebrele crize febrile si de plans necontenit de-a lungul catorva minute bune. Off!!! Si dupa atata chin, oare cum vor fi ,,soricutii’’ aceia micuti si albi? Zambetul frumos este dat si de felul in care arata dentitia si atunci importanta culorii sau a felului in care cresc dintisorii creste.
Este stiut faptul ca suplimentele alimentare bazate pe fluor nu sunt recomandate decat in cazurile in care medicul constata lipsa acestei substante din organism. Altfel, pentru sanatatea dentara a copilului, baza este tot alimentatia bogata in fructe si legume crude, pentru un aport natural de calciu si alte vitamine.
Cu toate precautiile si cu o alimentatie corecta, prima vizita la dentist tot trebuie sa aiba loc in jurul varstei de 1 an, chiar daca acesta are doar cativa dintisori aparuti. Se va cauta un medic stomatolog pediatru pentru ca pacientul micut are nevoie de un tratament special – rabdare sporita si capacitatea de a-l linisti pentru ca, inevitabil, se va speria. Nu este usor pentru un copil (indiferent de varsta) sa-l faci sa inteleaga faptul ca este spre binele lui sa fie pe scaunul acela ,,ingrozitor’’.
Parintii trebuie sa-l pregateasca pe micut pentru vizita la stomatolog, sa vorbeasca mult cu el si sa-i spuna ca si ei vor fi acolo, pentru ca in niciun caz copilul nu va ramane singur cu doctorul in cabinet. Deasemenea, parintii trebuie sa stie ca medicul va utiliza tot felul de ,,chestii’’ ajutatoare pentru consultul sau tratamentul copilului; deci, nu este recomandat ca ei sa aiba reactii bruste, care sa-l sperie pe cel mic.
Tot parintii si starea lor optimista ii vor imprima si puiului confortul de care are nevoie (chiar daca nici lor nu le place sa fie acolo) atunci cand ajunge in cabinet pentru ca se stie ca energia lor pozitiva este resimtita din plin de copil. O vorba frumoasa, o strangere de mana si, mai ales, prezenta unuia dintre ei, contribuie la un confort psihic sporit.
Chiar daca se va speria initial, controlul stomatologic trebuie facut de timpuriu asa cum spalatul pe dinti este recomandat de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara). Controlul regulat la medical stomatolog – macar de doua ori pe an,va feri micutul de neplacerile unor dintisori strambi sau al unor carii, acei monstruleti care-si fac de cap atunci cand sunt lasati in pace.