Sănătate

Totul Despre Dieta Dukan

salata dieta dukan

Dieta Dukan este o dieta foarte populara, chiar si in Romania. Ea se bazează pe un consum ridicat de proteine iar medicul care a creat-o pretinde că ajută oamenii să slăbreasca in mod sănătos și într-un timp relativ scurt. În acest articol vom vorbi pe larg despre Dieta Dukan, fazele acesteia și tot ceea ce trebuie să știți atunci când porniți la drum cu această dietă.

În ce constă dieta Dukan?

Dieta Dukan este formată din 4 faze dintre care faza finală țintește să ajute oamenii să păstreze obiceiuri alimentare sănătoase pentru tot restul vieții. Deși pierderea în greutate apare, experții spun că orice dietă care restricționează orice grupă alimentară principală nu ar trebui ținută, întrucât poate duce la apariția a numeroase probleme de sănătate.

Dieta Dukan reprezintă un plan care a câștigat popularitate în 2010, cu promisiunea de a-i ajută pe cei care țin această dietă să piardă aproape jumătate de kilogram pe zi. Creată de nutriționistul și dieteticianul francez Pierre Dukan, dieta care-i poartă este bazată pe un consum ridicat de alimente bogate în proteine, ghidat de tipurile de mâncare consumate de către oameni în perioadă în care erau vânători- culegători.

Sunt 100 de alimente permise în această dietă: 72 dintre acestea sunt de origine animală și 28 sunt de origine vegetală.

Carbohidrații sunt restrictionati strict, inclusiv fructele, legumele bogate în amidon, legumele și cerealele integrale. Cei care țin această dieta trebuie să urmeze unul din cele 4 programe, care le permite să consume până la 1600 de calorii pe zi. Dieta Dukan include 4 faze, care întroduc gradat alimentele ce formează bază unei diete care țintește să încurajeze mâncatul sănătos și exercițiile regulate pentru tot restul vieții.

Faza #1: atacul

Cei care țin dietă țintesc să piardă cât se poate de multă greutate în primele 2 până la 10 zile, mâncând numai alimente bogate în proteine cu condimente sărace în carbohidrați. Această fază este menită să dea un impuls metabolismului. Printre efectele secundare se număra respirația urât mirositoare, senzația de gură uscată și constipația, care se datorează deficitului de fibre. Tărâțele de ovăz reprezintă singură sursă de carbohidrați permisă în această fază, pentru a ajută la reducerea acestor probleme. De asemenea, planul implică 20 de minute de mers pe jos fiecare zi.

Faza #2: croaziera

Pe parcursul acestei faze, zilele care se mănâncă doar alimente bogate proteine sunt alternate cu zilele care se mănâncă proteine și legume. Legumele sunt limitate doar la cele care nu conțin amidon iar fuctele interzise. Cei care urmează dieta Dukan, ramân la aceasta fază pana când își ating greutatea.

Faza #3: consolidare

Aceasta faza este pentru prevenirea luarii in greutate dupa atingerea greutatii ideale, urmand un plan de dieta mai liberal, dar totusi controlat. Cei care urmeaza dieta pot consuma cantitati nelimitate de proteine si legume si li se permite o portie dintr-un fruct sărac in zahar, o portie de branza si doua felii de paine integrala in fiecare zi si o portie extra de carbohidrati, precum cartofii sau pastele, in fiecare saptamana.

De asemenea, sunt permise doua mese de celebrare in fiecare saptamană, atâta timp cat calculezi dimensiunile acestor porții si lasi sa treaca cel putin o zi intre cele doua mese.E totusi necesara o zi in fiecare saptamana care sa fie dedicata complet proteinelor. Trebuie sa stai in acasta faza pentru 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut.

Evitati Eco Slim si alte suplimente de slabit in timpul dietei Dukan, care este o dietă foarte puternică și nu are nevoie de nici un fel de ajutor din exterior.

Faza #4: stabilizare

Aceasta faza este despre invațarea unor reguli de trăit sănatos pentru tot restul vietii, precum:

  • includerea unei zile dedicate doar proteinelor în fiecare săptămână
  • exercițiile fizice regulate
  • consumul a 3 linguri de târâte de ovăz în fiecare zi

Apropo de chestia asta, vă povesteam aici cum e cu revenirea la vechile obiceiuri 🙂

Ce zic experții despre Dieta Dukan?

În timp ce poate fi obținută o pierdere în greutate cu ajutorul dietei Dukan (deși logic, orice schimbare drastică a dietei duce la pierdere în greutate), un studiu realizat pe 5000 de oameni care au urmat această dietă a arătat că 80% dintre aceștia au revenit la greutatea inițială în decursul a 3 ani.

De asemenea, mulți experți în nutriție declară că, datorită eliminării unor grupe importante de alimente, Dieta Dukan nu îndeplinește nevoile alimentare esențiale. În special în decursul fazelor de atac și de croazieră, dietă este foarte restrictivă și dacă ai avut multă greutate de eliminat, trebuie să renunți la alimente sănătoase, precum fructele, pentru luni întregi înainte de a ajunge la greutatea ideală.

Arderea grăsimii în locul carbohidraților pentru a obține energie, proces numit cetoză, pune de asemenea o povară mare pe rinichii și ficatul tău. Acest lucru poate produce respirație urât mirositoare, senzație de gură uscată, urină cu miros puternic și în unele cazuri, poate provocă probleme serioase la nivel renal sau hepatic.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.