A cumpărat cineva de la Grădinamax bulbi de frezii? Eu una sunt înnebunită (cam de când mă știu), de parfumul acestor flori. Pentru mine, freziile reprezintă venirea sezonului cald, cu zile lungi și însorite. Dar, deși mi-au plăcut aceste flori, a trecut ceva vreme până am hotărât și să le cresc efectiv. Nu a fost neapărat vorba că mi s-au părut dificil de crescut, ci trebuia să le găsesc locul potrivit în grădină, în funcție de perioada și modul lor de înflorire.
Un avantaj a fost faptul că am găsit un mix de frezii la Grădinamax, pentru că mă hotărăsc greu la culori. Așa e când îți plac toate și nu știi pe care să le alegi. Îmi place mult că poți găsi astfel de mixuri, nu doar la frezii, ci și la ranunculus, anemone, trandafiri și alte tipuri de flori pentru grădină. Deși admir și grădinile care se axează pe anume scheme de culori, mie personal îmi plac grădinile pline de culoare. Aș planta de toate, atât doar că sunt limitată de spațiu.
Dar, revenind la frezii, haideți să vă povestesc câte ceva despre creșterea și îngrijirea lor. Poate vă conving să vă lăsați fermecați de aceste flori deosebite și parfumate.
- Cum se cresc freziile
După cum am descoperit, freziile se pot crește atât în grădină, cât și în ghivece. Deci, am vești bune pentru tine. Dacă îți dorești frezii dar nu ai spațiu exterior disponibil, poți folosi niște ghivece umplute cu pământ de flori de calitate.
Atunci când crești freziile la interior, în ghivece, le poți planta în toamnă și vei avea deja flori către finalul iernii. Este poate una din cele mai bune metode să grăbești primăvara, cel puțin în interiorul casei și în suflet, dacă afară nu se poate încă. În cazul în care vrei să ai flori de frezii pe la începutul verii, atunci plantează bulbii din ianuarie până în martie. Dacă vrei să ai flori afară, în grădină, va trebuie să plantezi bulbii din aprilie până în iunie.
Bulbii de frezie ar trebui plantați în sol bine afânat, ce nu reține prea multă apă. Asigură-te că vârful ascuțit este poziționat în sus ( din acest vârf va crește viitoarea plantă). Adâncimea de plantare este cuprinsă între 3 și 5 centimetri, iar distanța între plante ar trebui să fie de aproximativ 5 centimetri. Astfel, viitoarele plante vor avea suficient spațiu de dezvoltare.
Udă bine după plantare, astfel încât solul să fie reavăn. În cazul ghivecelor, este indicat să fie poziționate într-un loc mai răcoros și umbros, dar ferit de îngheț. Ca să îți faci o idee referitor la mediul ideal, o temperatură de 5 grade Celsius ar fi ideală. În vreo 3-4 săptămâni ar trebui să răsară plantele. Când se întâmpla asta, ia ghivecele și mută-le într-un loc mai cald, unde se pot bucura de soare.
- Unde se pot crește freziile cel mai bine?
Freziilor le place cel mai mult în locuri însorite și călduțe. La interior, ghivecele cu frezii pot fi plasate pe pervaze care se bucură de ore bune de soare peste zi. Poți să le pui și pe o terasă însorită, dacă vremea este potrivită. Dar, cu toate că le place căldura, nu trebuie să fie prea cald. Temperaturile de peste 15 grade pot duce la o creștere rapidă, dar neconformă, a plantelor și la o ofilire prematură a florilor.
În ceea ce privește plantarea la exterior, plantelor le place un sol afânat. Recomandarea mea este să plantezi freziile în paturi înălțate (adică o ramă de lemn, așezată pe sol, și umplută cu pământ de flori). În acest mod, te asiguri că apa se va drena eficient din jurul rădăcinilor. Pe lângă asta, aspectul exotic și parfumul unic vor fi mai ușor de admirat așa, decât dacă le-ai planta direct pe sol.
- Cum să îngrijești freziile
De îndată ce apare mugurele deasupra solului, udă cu regularitate. Pământul din ghiveci sau din jurul plantei în grădină ar trebui să fie umed, dar fără a musti de apă. Se adaugă îngrășământ la apa de udare atunci când încep să apară bobocii de floare. Ideal, îngrășământul ar trebui să fie bogat în potasiu și să fie administrat o dată la 2 săptămâni.
Trebuie să te pregătești să oferi sprijin plantelor, indiferent că le crești în grădină sau în ghivece, pentru a împiedica tulpinile lungi să se curbeze spre sol. Poți găsi suporți în magazine de profit sau pur și simplu poți utiliza nuielușe.
Bulbii de frezie pot fi uscat și păstrați pentru plantare în anul următor. După ce florile au trecut, pur și simplu taie cozile florilor ofilite, și redu udarea treptat, până când frunzele încep să se usuce. De îndată ce frunzele s-au uscat, poți scoate bulbii din pământ. După ce i-ai scos din pământ, pune bulbii într-un loc cald câteva luni, pentru a-i pregăti pentru o înflorire următoare. Apoi, pune-i într-o pungă de hârtie pentru păstrare, într-un loc răcoros dar lipsit de riscul înghețului, până la plantare în anul ce vine.
Cu ajutorul acestor sfaturi, te vei descurca de minune să crești frezii, fie în grădină, fie în ghivece. Iar dacă te întrebi dacă a cumpărat cineva de la Grădinamax, îți pot confirma că eu am făcut-o și am primit doar produse de calitate. Chiar acum mă uit peste catalogul existent, să văd ce mai pot inghesui în grădină.