Nu toţi avem posibilitatea de a locui la casă ca să putem avea grădina de legume şi condimente visată, iar legumele din magazine sunt din ce în ce mai fără gust. Poate deja ţi-a trecut prin minte ideea de a amenaja o grădină de legume în balcon, dar nu ştii cum ar fi mai eficient să dispui ghivecele.
3 moduri uşoare de a-ţi face grădina de legume pe care o doreşti
Grădină verticală. Dacă îţi faci grădina pe verticală foloseşti la maximum spaţiul, iar vizual este o plăcere pentru ochi. Poţi folosi fafturi, scări, dulăpaşe etc.
Legume în cutii. Poţi creşte legume în cutii sau în lăzi de vin. Acestea sunt extraordinare pentru că pot fi mutate de oricâte ori doreşti, oriunde vrei.
Jardiniere la geam. Dacă nu ai prea mult spaţiu, începe cu verdeţuri de bază (salată, busuioc, ceapă etc.) şi condimente crescute în jardiniere, pe pervaz.
Acum că ţi-am spus cum poţi să dispui legumele în balcon, este momentul să trecem la pasul următor.
Ce legume să alegi pentru grădina de legume din balconul tău
Avocado.
Surprinzător, pentru a face rost de o plăntuţă de avocaado ai nevoie doar de un fruct de avocado. Odată ce ai îndepărtat sîmburele, introdu 3 sau 4 scobitori în baza lui şi suspendă-l într-un pahar cu apă, cu vârful ascuţit în sus. Apoi pune paharul pe pervaz la căldură şi asigură-te că are destulă apă. În câteva săptămâni vei avea o nouă plăntuţă. Planteaz-o într-un ghiveci, lasă ghiveciul la loc însorit şi udă planta frecvent, dar câte puţin. Apoi nu mai ai de făcut decât să te bucuri la propriu de rodul muncii tale. 🙂
Ceapă verde.
Ceapa verde este una dintre acele plante speciale pe care le poţi cumpăra o dată şi apoi nu mai este nevoie să mai cumperi. Taie partea verde pentru salata şi pune partea albă cu mustăţi într-un pahar mic cu apă şi plasează paharul pe un pervaz însorit. În câteva zile vei avea ceapă verde proaspătă. 🙂
Roşii.
Roşiilor le merge bine şi în grădină şi în ghiveci. Alege ghivece de 15 cm (sau mai mari) pe care îl vei ţine într-un loc călduros care primeşte aproximativ 12 ore de lumină pe zi.
Condimente.
Condimentele sunt verdeţurile cel mai uşor de cultivat într-o grădină de apartament. Busuioc, rozmarin, mentă, ghimbir, pătrunjel etc., toate sunt opţiuni excelente pentru cei care vor să aibă condimente la îndemână oricând. Majoritatea necesită doar un loc însorit şi udare regulată. Totuşi, unele au cerinţe deosebite, aşa că cercetează puţin înainte de a le planta.
Salate verzi.
Nu mai cheltui bani pe salate care se vor strica în frigider o zi mai târziu. Acum poţi să ai zilnic spanac sau salată romană proaspete pentru salatele delicoase de vară pe car ele adori. Ţine salatele la căldură într-un sol umed, într-un loc care primeşte multă lumină.
Ciuperci.
În mod normal, locuitorii unui apartament s-ar îngrozi la ideea de a descoperi ciuperci în casa lor. Totuşi, există varietăţi delicioase, pline de savoare care pot fi crescute în apartament.
Ardei gras.
Ardeii graşi adoră grădinile de interior. Pentru că necesită 7l de pământ pentru a creşte, nu e o idee foarte bună pentru garsoniere sau pentru cei care au colegi de apartament. Dar dacă ai un apartment cu 2 camere spaţios, poţi să optezi pentru ardei graşi.
Morcovi.
Morcovii, precum majoritatea rădăcinoaselor, sunt perfecte pentru a fi cultivate în cutii la geam, dacă ai puţin spaţiu. Pentru a se dezvolta frumos, morcovii au nevoie de cutie de 20 cm adâncime şi lăţime, cu găuri în bază pentru drenaj.
Ridichi.
Ridichile sunt sănătoase, perfecte în salate şi o recoltă rapidă pentru locuitorii ocupaţi ai apartamentului. Ca multe rădăcinoase, nu necesită mari eforturi atâta vreme cât le oferi un ghiveci de 4l şi gradul perfect de umiditate în care să se lăfăie.
Kale.
Iubitori de suc de kale, bucuraţi-vă! Puteţi să cultivaţi propriile kale acasă, economisind o mulțime de bani pe care îi daţi acum în supermarket-uri sau la barurile de fresh-uri. Asiguraţi-vă că au destul spaţiu plantându-le în cutii de 15 cm2.
Acum că ştiţi ce şi cum, spor la grădinărit! Poți citi aici despre decorațiuni vii, care pot da un aspect fresh, plin de vitalitate, locuinței tale. 🙂